Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ο Ντάισελμπλουμ και η Eldorado
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ντάισελμπλουμ και η Eldorado

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε το Κέντρο Ερευνών Πολυεθνικών Επιχειρήσεων στο Άμστερνταμ μια μελέτη για το πώς διευκολύνουν οι υπηρεσίες του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών (επικεφαλής του παραμένει μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ) τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στο να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η Eldorado, η οποία διαθέτει στην Ελλάδα τρία ορυχεία. Για να βγάζει τα κέρδη της από την Ελλάδα χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις, άνοιξε στην Ολλανδία λογαριασμό σε τράπεζα - φάντασμα, παίρνοντας δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει μειώνουν τα κέρδη της στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία για απαγόρευση επιβολής διπλής φορολόγησης δεν επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να ζητούν φόρους από τα κέρδη που προκύπτουν από τη χρήση αυτού του δανείου. Ο υποτιθέμενος «δανειστής» (η τράπεζα - φάντασμα) πληρώνει φόρους στην Ολλανδία. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο. Αντ’ αυτού, έχει δάνεια στο ίδιο ποσό σε μια άλλη, επίσης τράπεζα - φάντασμα στην Καραϊβική, η οποία εισπράττει και τους τόκους. Εκεί, όμως, δεν υφίσταται φορολόγηση για τέτοια κέρδη. Και έτσι εξοικονόμησαν την προηγούμενη χρονιά οι κύριοι της Εldorado 1,7 εκατομμύρια σε φόρους που έπρεπε να εισπράξει κανονικά η ελληνική εφορία. Με λίγα λόγια, ο «αυστηρός» κ. Ντάισελμπλουμ και το υπουργείο του στην Ολλανδία βοηθούν την Eldorado να διαπράττει φοροαποφυγή στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Eldorado είναι... μικρολεπτομέρεια στις επιδόσεις της Ολλανδίας στη διευκόλυνση φοροαποφυγής. Σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam, που παρακολουθεί συστηματικά το “σπορ”, η Ολλανδία είναι η τρίτη χώρα, μετά τις Βερμούδες και τα Νησιά Κέιμαν, στη μαύρη λίστα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ελβετία και η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον ότι οι δύο -μέχρι τώρα- πρόεδροι του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ και ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέρχονται από κορυφαίους φορολογικούς “παραδείσους”, την ώρα που υποτίθεται ότι δίνουν μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα κράτη - μέλη.

Η Oxfam προσπαθεί να δώσει και μια ιδέα των μεγεθών: Εξαιτίας της φοροαποφυγής των πολυεθνικών μέσω των “παραδείσων” χάνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Όσα χρειάζονται για να επιτρέψουν τη σχολική εκπαίδευση 124 εκατομμυρίων παιδιών και τη βελτίωση των συστημάτων Υγείας ώστε να επιβιώνουν άλλα 6 εκατομμύρια παιδιά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL