Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Διδασκαλία της ανεκτικότητας από τα μαθητικά θρανία

Η αναθεώρηση σχολικών βιβλίων και η διαγραφή σημείων που τροφοδοτούν τη μισαλλοδοξία και την υποβάθμιση της γυναίκας είναι μια επίπονη και εν πολλοίς θαρραλέα διαδικασία ακόμη και σε μια δυτικού τύπου κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται σε μια αραβική χώρα. Πρόκειται για το Μαρόκο, που χαίρει φήμης ως μιας από τις πιο φιλελεύθερες κοινωνίες στον αραβικό κόσμο.

Ο βασιλιάς Μοχάμετ ο 6ος διέταξε την επανεξέταση του περιεχόμενου όλων των σχολικών βιβλίων της χώρας, 364 τον αριθμό. Η επιτροπή που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο αποτελείται από 70 ανθρώπους και το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Φουάντ Σαφίκι, διευθυντής του μαροκινού υπουργείου Παιδείας, δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κειμένου που μεταφέρθηκε από τα περσικά και αναφέρεται στο γάμο ενός 14χρονου κοριτσιού. «Έπρεπε να αλλάξουμε αυτό το κείμενο σύμφωνα με τα δικαιώματα του παιδιού, που απαγορεύουν σε ένα 14χρονο κορίτσι να παντρεύεται», λέει. «Το συγκεκριμένο βιβλίο ελέγχθηκε πριν από 10 χρόνια από μια επιτροπή, όμως το συγκεκριμένο σημείο πέρασε απαρατήρητο».

Η μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίστηκε στα βιβλία θρησκευτικών, τη λεγόμενη «Ισλαμική Παιδεία», που είναι ο επίσημος όρος στα σχολεία του Μαρόκου. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος επέμενε μετ’ επιτάσεως να περάσουν από μεγεθυντικό φακό όλα τα κείμενα που παρέπεμπαν στο θρησκευτικό ριζοσπαστισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώην βασιλέας Χασάν ο 2ος προσπάθησε να αντικρούσει τους επικριτές του από τον σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό χώρο με τη βοήθεια ενός ήπιου ισλαμισμού, που ανήγαγε την επικριτική στάση απέναντι στον ανώτατο άρχοντα σε παράβαση του θρησκευτικού νόμου.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να διορθώσει ο γιος του, Μοχάμεντ. Σε εποχές τρομοκρατικών επιθέσεων στο όνομα του Ισλάμ, ο Μαροκινός μονάρχης θεωρεί επιβεβλημένο να μαθαίνουν οι νέοι από τα σχολικά θρανία τι σημαίνει ανεκτικότητα. «Στα σχολικά εγχειρίδια υπήρχε μέχρι τώρα ότι το Ισλάμ είναι η μόνη αληθινή και αυθεντική θρησκεία» λέει ο Αχμέντ Ασίζ, μέλος της επιτροπής ελέγχου των βιβλίων. «Όλες οι άλλες ήταν ψεύτικες. Με τέτοιες απόψεις δεν μπορεί κανείς να διδάξει στα παιδιά του τον σεβασμό προς τους άλλους».

Η πρώτη μεγάλη φάση «εκκαθαρίσεων» των σχολικών βιβλίων από κάθε τι το ισλαμιστικό ολοκληρώθηκε. Αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, όπως πιστεύει ο Αχμέτ Ασίζ. «Οι καθηγητές που θα χειριστούν τα νέα βιβλία έχουν διδαχθεί την ύλη με τα παλαιά βιβλία». Εκτός αυτού, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αλλά και η σχολική διοίκηση δεν συμφωνούν καθόλου με την ανεκτικότητα, είναι γι' αυτούς ξένη λέξη.

ARD / Γενς Μπόρχερτς / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL