Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει στην ώρα της η β’ αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις αρχών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει στην ώρα της η β’ αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις αρχών (Video)

https://www.youtube.com/embed/VQiu5IuMiBQ

«Η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι μια από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης»  τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας  ότι υπάρχει δυνατότητα να περάσουμε τον κάβο της β’ αξιολόγησης παρά του ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επανακτήσουμε το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Το ΔΝΤ έχει διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι: Θα πρέπει «να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες το ΔΝΤ». Πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει αν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΔΝΤ  θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν θα θέτει ακραίους όρους, αλλά θα ακολουθήσουμε τους άξονες της συμφωνίας που έχει υπογραφεί.

Eπιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στο Eurogroup της 5 Δεκέμβρη υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση και να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο ESM ετοιμάζει σχετική πρόταση την οποία θα εξετάσουμε, πρόσθεσε.

Υπάρχει μετατόπιση στο συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει μετατόπιση στο συσχετισμό δύναμης της Ευρώπης. Δεν γίνεται πάντοτε αυτό που θέλει ο κ. Σόιμπλε στην Ευρώπη για παράδειγμα δεν κατάφερε να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως ήθελε, τον Ιούλιο του 2015 υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τις γνωστές θέσεις του κ. Σόιμπλε διατυπωμένες από το 2010 και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα έχει βάλει με όλη την Ευρώπη και ακόμη με τον πρόεδρο Ομπάμα». 

Εξηγώντας τι περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σημείωσε ότι αφορούν την αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά κάτι που σημαίνει την σταθεροποίηση των επιτοκίων ανεξαρτήτως κινδύνων και αποσυνδεδεμένο από διακυμάνσεις. Αυτό θα δημιουργήσει ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές που θα γνωρίζουν ότι αν επενδύσουν στην ελληνική οικονομία τα επιτόκιά τους θα είναι σταθερά.

Ρύθμιση του χρέους και έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα για έξοδο από την επιτροπία

Με τον τρόπο αυτό, όπως υπογράμμισε, απομειώνεται ο κίνδυνος και ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές εφόσον προφανώς υπάρξει και η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλωστε και η ΕΚΤ έχει πει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ποιο θα είναι το αντίκτυπο αυτών των θετικών εξελίξεων στην καθημερινότητα του πολίτη ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο, "η ρύθμιση του χρέους και η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από την επιτροπία".

Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι θεωρούν πλην του ΔΝΤ ότι το 2018 θα πιαστούν οι στόχοι της οικονομίας ενώ υπενθύμισε ότι με τα προηγούμενα προγράμματα οι στόχοι για το 2016 ήταν 4.5% πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν δεσμευτεί. Επίσης εξήγησε ότι η μικρή ανάπτυξη το 2014 οφειλόταν στο ότι ο κ. Σαμαράς "πέταξε" το πρόγραμμα ενόψει εκλογών.

Επίσης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης για το 2017 είναι να μειωθεί η ανεργία που ήδη έχει πέσει κατά 4 μόναδες από τότε που ανέλαβε.

Μιλώντας για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι: "Ο Κωστής Στεφανόπουλος πολιτικός που με την ηθική του ακεραιότητα και με τη σεμνότητά του τίμησε την πολιτική ζωή της χώρας".

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL