Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Με τη σκέψη σε αυτά που θα μας έλεγαν, αν είχαν φωνή, τα μέλη κι οι φίλοι μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη σκέψη σε αυτά που θα μας έλεγαν, αν είχαν φωνή, τα μέλη κι οι φίλοι μας

Η Κοινωνία. Δυσκολεύεται, ελπίζει, περιμένει μόνο από μας. Ν΄αλλάξουμε τα πράγματα, να βγαίνει ο μήνας ευκολότερα, να υπάρχει δικαιοσύνη, να μείνουν στο παρελθόν η κλεψιά, η μίζα, η ιδιοτέλεια κι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, να υπάρξουν δουλειές και δίκαιη ανάπτυξη, να μειωθεί δραστικά η ανεργία, ν΄ αρχίσουν να επιστρέφουν οι ξενιτεμένοι, να αλλάξει το Δημόσιο, αξιοκρατία, καλύτερη παιδεία και υγεία, μείωση ανισοτήτων, αναδιανομή, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, να απαλλαγούμε από τη ντροπή της επιτροπείας.

Όλα αυτά συνθέτουν έναν μεγάλο μετασχηματισμό, συνιστούν την αριστερή μας πολιτική. Ο ορίζοντας για μας παραμένει, η καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, το όραμα του σοσιαλισμού.

Το υποκείμενο αυτής της πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι μια πλατιά πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία των κάτω και των μεσαίων, γιατί το εγχείρημά μας αυτό χρειάζεται λαό, συμμετοχή, αξιοσύνη, δυναμική.

Το διεθνές περιβάλλον. Το μπόι μας έξω μοιάζει με τη σκιά μας στην ανατολή και στη δύση, δείχνει μεγαλύτερο κι απ΄ αυτό που είναι. Παίζουμε ρόλο, έχουμε βάρος, παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε συμμαχίες και ρωγμές, υπηρετούμε ένα αντίπαλο σχέδιο στο νεοφιλελευθερισμό, στη λιτότητα και στη γερμανική Ευρώπη, δημιουργούνται καλύτεροι όροι για αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση. Προχωράει καλύτερα, υπάρχει σχέδιο, κάνει πράγματα, πετυχαίνει νίκες. Είναι κάμποσα τα μπράβο, παραμένουν κάποιες αδυναμίες και ανεπάρκειες όχι ασήμαντες. Χρειάζονται τολμηρές διορθώσεις σε πρόσωπα και διαδικασίες με βασικό κριτήριο την εξαιρετική αποτελεσματικότητα, το ήθος, την εντιμότητα. Χρειάζεται απόλυτη συνεννόηση. Αναλύστε, σύντροφοι, συμφωνείστε κι ύστερα μιλήστε και πράξετε. Μια φωνή, μια γροθιά, έχουμε πόλεμο με τα συμφέροντα, με το σύστημα.

Το Κόμμα μας. Ο μεγάλος ασθενής. Η απόστασή του από την κυβέρνηση μεγαλώνει. Αυτή προχωράει και το κόμμα στα ίδια. Για το κόμμα διαβάζουμε κι ακούμε ευχολόγια, συμφωνούμε όλοι. Ναι, ναι, κόμμα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό, των μελών, γειωμένο με την κοινωνία. Για το πώς θα γίνει αυτό ακούμε ελάχιστα και σκόρπια. Μα, αφού συμφωνούμε ότι το κόμμα δεν… Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιόδου, που χρειάζεται ένα κόμμα υπερδραστήριο, παραγωγικό σε θεωρία και πράξη, φορέας αμφίδρομης επικοινωνίας κυβέρνησης κοινωνίας.

Η κυβέρνηση πλέει σε ανοιχτές θάλασσες και το κόμμα παραμένει στο λιμάνι με τις τάσεις, τους καπετάνιους και τις ομάδες να παλεύουν για την καλύτερη θέση στην προβλήτα. Για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στο κόμμα χρειάζονται μέτρα και μεγάλες αλλαγές, φρεσκάδα, φαντασία, νέος κόσμος. Είπαμε όλοι τις ευχές. Θ΄ αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους, μαγικά μ΄ ένα ραβδάκι;

Έξω από τους μικρόκοσμους των τάσεων υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών και των φίλων του κόμματος. Γυρίστε το κεφάλι σύντροφοι στα ανοιχτά και δείτε τους. Πολλοί είναι μέσα στην κοινωνία και παλεύουν. Υπάρχει πλούσιο δυναμικό κι εμείς τόχουμε στην απ΄ έξω.

Μέχρι σήμερα ήμουν μέλος μιας τάσης που έλεγε πως δεν είναι άλλη μία τάση. Άλλες συνθήκες τότε. Σήμερα δεν έχει νόημα. Από σήμερα μέλος του Σύριζα και αρκεί. Τελεία.

Η μεγάλη επανεκκίνηση. Φρέσκος αέρας, ισότιμα μέλη ενεργά, λειτουργία μέσα στο κόμμα αμφίδρομη. Μηχανισμοί τάσεων, τέλος. Μέτρα για την αδρανοποίηση των μηχανισμών, του «διορισμού» οργάνων και της ελεγχόμενης σταυροδοσίας στις εκλογές οργάνων.

Πολιτικά ρεύματα ιδεών, έξω και δίπλα στο κόμμα. Παραγωγή θεωρίας μέσα στο κόμμα, σύνθεση και η διαφορετική άποψη να υπάρχει, να συμβάλει.

Θεματικές συνελεύσεις για να έρθει κόσμος να ακούσει, να μιλήσει, να προτείνει γι’ αυτό που ξέρει και τον αφορά.

Τα μέλη της κ.ε. και τα στελέχη μας εμπλουτισμένα με φρέσκο δυναμικό να συμμετέχουν υποστηρικτές σε πολλές, και παντού, εκδηλώσεις και δράσεις στην κοινωνία.

Τμήματα λειτουργικά με μέλη από το πλατύ δυναμικό, προτάσεις πλήρεις ως μελέτες εφαρμογής. Στελέχη και διαδικασίες να μεταφέρουν το «υλικό» από και προς.

Επίλογος. Είμαστε ό,τι πιο αριστερό και ριζοσπαστικό μπόρεσε να υπάρξει, να αντέξει και να συνεχίζει. Ξεβολευτήκαμε παίρνοντας την ευθύνη και το τιμόνι της χώρας. Πίσω ή παραίτηση δεν υπάρχει. Μόνο μπροστά και το τιμόνι γερά, να αλλάξουμε τα πάντα, και τα δικά μας. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή και τίποτα λιγότερο. Χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό κι εμείς και η κοινωνία. Να τα καταφέρουμε.

*Μέλος Κ.Ε. Σύριζα      

                                 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL