Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Παλιές, αλλά επίκαιρες ιστορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παλιές, αλλά επίκαιρες ιστορίες

Φίλος της «Αυγής», με καλό αρχείο και μνήμη, μας θύμισε μια ανακοίνωση από την εποχή της τρικομματικής κυβέρνησης του 2013. Ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας (με υπουργό Δικαιοσύνης τον Αντώνη Ρουπακιώτη, σημειωτέον) είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για το τηλεοπτικό τοπίο της εποχής, με δελτίο Τύπου στις 10 Μαΐου 2013.

Και τι έλεγε; «Δυστυχώς κυριαρχεί το καθεστώς της ανομίας και της αδιαφάνειας στη λειτουργία των ΜΜΕ -και αυτό «όταν από το 1995, δηλαδή επί 18 χρόνια (μεταξύ άλλων):

- Δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και δεν υποβάλλονται εισηγήσεις στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ, γιατί δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα Υπουργική Απόφαση που, βάσει του Ν. 2328/1995, θα καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών!

- Δεν συντάσσονται ετήσιες εκθέσεις από το ΕΣΡ για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά...».

Όμως ο Γιώργος Σούρλας παρέπεμπε και στην απόφαση 3578/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία «έκρινε ότι η ίδρυση και η λειτουργία παρανόμως τηλεοπτικών σταθμών αντίκειται στο Σύνταγμα, από το οποίο απορρέει η υποχρέωση του κράτους για την πιστή εφαρμογή των νόμων και της αρχής της ισότητας». Και προφανέστατα, και αυτή η απόφαση του ΣτΕ συνιστά νομολογία...

Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει με αφορμή δύο συναντήσεις που είχε την ίδια ημέρα ο γ.γ. Διαφάνειας, με τον τότε πρόεδρο του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδη και τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου. Από την πρώτη προέκυψε, δε, ότι «όπως επισημαίνεται στις ετήσιες εκθέσεις του ΕΣΡ και όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, η χορήγηση αδειών... θα αποσαφήνιζε το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο...».

Από την πλευρά του, ο Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμιζε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει τέρμα σε μια 20χρονη εκκρεμότητα -παγκόσμια πρωτοτυπία- σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών».

Τη συνέχεια την ξέρει το πανελλήνιο, καθώς ακριβώς έναν μήνα μετά ο Αντώνης Σαμαράς αποκαθιστούσε τη... νομιμότητα, ρίχνοντας μαύρο στη δημόσια τηλεόραση. Έτσι, για να γνωρίζουμε ποιοι είναι υπέρ της νομιμότητας και ποιοι όχι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL