Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Το οικονομικό δόγμα Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το οικονομικό δόγμα Τραμπ

Οι εξαγγελίες που κάνει ένας υποψήφιος πριν από την εκλογή του, όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία, σπανίως εφαρμόζονται. Το πιθανότερο είναι να υιοθετηθούν οι πιο ανώδυνες και να μπουν στην κατάψυξη οι πιο ριζοσπαστικές από αυτές. Στην περίπτωση του υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικανών του κ. Τραμπ, η εφαρμογή του οικονομικού του δόγματος μπορεί να οδηγήσει σε εργασιακό και περιβαλλοντικό όλεθρο.

Το οικονομικό δόγμα Τραμπ έχει περάσει από το μικροσκόπιο πολλών οικονομολόγων και ερευνητικών οίκων οι οποίοι το έχουν αποτιμήσει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Moody's, η οικονομική πολιτική Τραμπ, εάν εφαρμοστεί, αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε μια νέα περίοδο βαθιάς ύφεσης. Ο λογαριασμός αυτός σίγουρα προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει ταχθεί κατά των ανανεώσιμων πηγών, στηρίζοντας ευθέως τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ συντάσσεται ευθέως με όλους εκείνους που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή.

O Nτόναλντ Τραμπ τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού. Στρέφεται κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA), αλλά και της Εμπορικής Συμφωνίας Χωρών του Ειρηνικού (TPP). Με κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι προτίθεται να τις καταγγείλει. Πολλοί εκτιμούν ότι αντίστοιχη στάση θα τηρήσει και ως προς την πολυαναμενόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (TTIP). Στο στόχαστρό του βρίσκεται όμως και η Κίνα, καθώς υποστηρίζει μια αυστηρότερη δασμολογική πολιτική για τα κινεζικά προϊόντα.

Αλλά και το πλέγμα των αλλαγών στη φορολογία έχει προκαλέσει αμηχανία, αφού έχει δημιουργήσει απορίες για την ευκολία με την οποία "προσαρμόζεται" στις περιστάσεις. Για παράδειγμα, αρχικά είχε ταχθεί υπέρ ευρύτατων φορολογικών περικοπών προς όλους, στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη. Συζητάει την πιθανή αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα και τη μείωση της φορολογίας στα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Ανάλογη ελαστικότητα χαρακτηρίζει και τις θέσεις του για τον κατώτατο μισθό. Στην αρχή είχε υποστηρίξει την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά στη συνέχεια εμμέσως υπαναχώρησε, μεταθέτοντας την ευθύνη στην κάθε πολιτεία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι σταθερές που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ανατρέπονται, με κορυφαία εκείνη που αφορά την ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Κοντολογίς, το δόγμα Τραμπ θα φέρει τα πάνω - κάτω όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL