Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Γεννήθηκε ο νέος, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεννήθηκε ο νέος, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ!

Στις 14 Ιουλίου γεννήθηκε ο νέος, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήμερα «χτυπάει» την πόρτα της εξουσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι γεννήθηκε την επέτειο της πτώσης της «Βαστίλλης», την ημέρα που πάνω στα ερείπια του τυραννικού μοναρχικού καθεστώτος γεννήθηκε η Γαλλική Δημοκρατία.

Τα συνθήματα «ελευθερία - ισότητα - αδελφότητα», που συγκλόνισαν τη Γαλλία και την Ευρώπη, από καιρό έχουν εγκαταλειφθεί από τις αστικές δυνάμεις.

Τη σκυτάλη την έχουν πάρει πια οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες υπερασπίζονται στις σημερινές συνθήκες τις αρχές αυτές, εμπλουτίζοντάς τις με το αίτημα της κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης των ανθρώπων.

Το εγχείρημα της ίδρυσης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται σε αυτή την προοπτική. Είναι ένα ιστορικό γεγονός, ένα ορόσημο εξίσου σημαντικό με την ίδρυση του ΕΑΜ και της ΕΔΑ.

Και τότε και τώρα, από τις κατακερματισμένες δυνάμεις της Αριστεράς -και όχι μόνο- συντέθηκε ένα νέο πολιτικό υποκείμενο. Και τότε και τώρα, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο αναστατώθηκε, τρομοκρατήθηκε και αντέδρασε διαμορφώνοντας συμμαχίες χωρίς αρχές μεταξύ των πολιτικών στηριγμάτων του «καθεστώτος». Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αθέμιτες και εξωθεσμικές μεθόδους παραβιάζοντας τους κανόνες του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού παιχνιδιού. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ανοιχτή ή συγκαλυμμένη βία. Και ακολούθησαν περιπέτειες και πολιτικές ανωμαλίες καταστροφικές για τη χώρα και τον λαό μας.

Στις σημερινές συνθήκες, τα λαϊκά στρώματα που οδηγούνται στην εξαθλίωση περιβάλλουν με εμπιστοσύνη το εγχείρημα του νέου, ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Σταδιακά δημιουργείται ένα πλειοψηφικό ρεύμα που «αγκαλιάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του.

Γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα από επώδυνες, αλλά αδιαμφισβήτητα δημοκρατικές διαδικασίες βάσης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ απόκτησε:

Α. Πρόεδρο εκλεγμένο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία -όχι τυπου «Τσαουσέσκου» και «Κιμ-ιλ-Σούνγκ» ή και των σημερινών αστικών δήθεν δημοκρατικών κομμάτων - από 3.500 συνέδρους, δηλαδή ενιαία έκφραση.

Β. Σαφές ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, δηλαδή άμεση κυβερνητική προοπτική.

Γ. Καταστατικό, δηλαδή ενιαία δομή που θα αποδυναμώσει τις «συνιστώσες» και θα τις οδηγήσει στον «μαρασμό» και στη σταδιακή εξαφάνισή τους προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα και δραστικότητα στις πολιτικές επιλογές.

Το πρόγραμμα που ψηφίστηκε είναι ριζοσπαστικό και άμεσα υλοποιήσιμο. Κατά την άποψή μου τρία είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν:

Α. Η συνεπής διεκδίκηση των κάθε είδους γερμανικών οφειλών.

Β. Η ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας τόσο μεταξύ κρατών όσο και των λαών με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής και νέας ισορροπίας στην Ευρώπη.

Γ. Η προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και ενισχυτικά με τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής, όπως π.χ. συλλογικά γνωμοδοτικά όργανα που θα ορίζονται με κλήρωση κ.λπ.

Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και «σκιές». Δεν έγιναν όλα τέλεια. Να μη λησμονούμε ότι και τα άτομα που συγκροτούν το κόμμα και την ηγεσία του δεν είναι «υπεράνθρωποι», αλλά συνηθισμένοι άνθρωποι με αισθήματα, συναισθήματα και πάθη.

Οι οποίοι όμως έχουν αναλάβει ένα ιερό καθήκον, μία μεγάλη αποστολή.

Να απεμπλέξουν τη χώρα, τον λαό και την κοινωνία από το «Μνημόνιο» και να μας οδηγήσουν στον δρόμο της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής χειραφέτησης!

Καλούμαστε να αποδείξουμε όλοι -απλά μέλη, στελέχη και ηγεσία- ότι είμαστε σε θέση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα!

* Ο Μανόλης Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. και πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL