Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.6°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.3°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.1°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
2 BF 41%
Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση κύριων συντάξεων προστασία επικουρικών κάτω από 1300 ευρώ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση κύριων συντάξεων προστασία επικουρικών κάτω από 1300 ευρώ (Video)

Κατ. Μπρέγιαννη

Δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι όπου το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι 1.300 ευρώ προστατεύονται και οι επικουρικές.

Κάνοντας πράξη όσα είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση δεν μειώνονται ούτε οι μισθοί ούτε οι κύριες συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι μειώσεις γίνονται στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορούσε να πληρώνει τη μαύρη τρύπα ο εργάτης και ο αγρότης υποστήριξε.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σώσει το ΕΚΑΣ, είναι «κακό πράγμα που κόβεται». Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί κομμάτι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ήταν δεδομένο –κομμάτι της συμφωνίας του αναγκαστικού συμβιβασμού- και είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015 και από τη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ με το ν.4336.

Σκοπός μας ήταν να αντικαταστήσουμε το ΕΚΑΣ με ένα ισοδύναμο μέτρο υποστήριξε. Το μέτρο αυτό είναι η εθνική σύνταξη, η οποία καλύπτει αποτελεσματικότερα, την ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μιας και δίνεται προς όλους, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων όπως γινόταν με το ΕΚΑΣ που αποτελούσε μια προνοιακή παροχή.

Με τον επαναυπολογισμό των συντάξεων μετά το 2018 οι συνταξιούχοι θα δουν να αυξάνονται οι συντάξεις τους είπε ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε μιλώντας για την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει με ισοδύναμα μέτρα, αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ.  Για παράδειγμα παίρνουν τα φάρμακά τους με χαμηλή φαρμακευτική συμμετοχή (10%), ενώ η κυβέρνηση μελετά, «τι μπορεί να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους από το πλεόνασμα του 2015 ώστε να ελαφρυνθεί η πίεση που θα υποστούν». Επίσης αναφέρθηκε στο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο όπως είπε προσπαθεί να σώσει από τη φτώχεια όλους.

Δεν μειώνονται οι αναπηρικές συντάξεις, όσα λέγονται είναι καθαρό ψέμα

 «Δεν έχουμε οριζόντια μείωση στις επικουρικές». Αντί να έχουμε οριζόντια μείωση του 30% που θα γινόταν αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είχε συμφωνήσει η Ν.Δ. έχουμε μείωση. Οι μειώσεις αφορούν λιγότερο από το 20% των ασφαλισμένων τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζοντας ότι ακόμα και για όσους παίρνουν πάνω από 1300 ευρώ σύνταξη, δεν γίνεται οριζόντια μείωση. Επαναυπολογισμός γίνεται με το νέο τρόπο, που θα βγαίνουν οι επικουρικές καθώς ο κανόνας της ισότητας θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τους παλιούς και τους νέους ασφαλισμένους.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τις αναπηρικές συντάξεις. Όσα λέγονται είναι «ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα». Πρέπει να έχουμε ίδιους κανόνες για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που σήμερα είναι διαφορετικοί φτιάξαμε μια επιτροπή με τη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία ώστε ως το τέλος του χρόνου να ομογενοποιηθούν οι κανόνες.

Όχι σε απολύσεις, κανένας υπολογισμός στο δικαίωμα της απεργίας, επαναφορά ΣΣΕ

 «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι απολύσεις» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει την απομόνωση του ΔΝΤ που είναι το μόνο που επιμένει στις ομαδικές απολύσεις, όπως έγινε και στο συνταξιοδοτικό. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις αρνούνται ότι είναι αναγκαιότητα για την ελληνική οικονομία οι ομαδικές απολύσεις.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε κανένα περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία» ενώ διέψευσε ότι τέθηκε ζήτημα 13ου και 14ου μισθού. «Πρόκειται για ψέμα» είπε κατηγορηματικά και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει «κανένα θέμα μείωσης μισθών όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τα εργασιακά το Σεπτέμβρη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Θα βασιστούμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που βασίζεται στο διάλογο» εξήγησε ενώ απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου που έθεσε το θέμα των διαδηλώσεων στο Παρίσι είπε:

«Αυτό που περιέχει το άρθρο 2 που δίνει προβάδισμα στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και αντιδρούν τα γαλλικά συνδικάτα στο Παρίσι, εμείς το έχουμε θεσμοποιήσει από το 2012». «Είμαστε στον πάτο των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη» και πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστο στο μέσο όρο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL