Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το τέλος ενός δραματικού σίριαλ

Χθες τα πράγματα ήταν περισσότερο καθαρά από ποτέ. Μάλιστα ο επίτροπος Μοσκοβισί τόλμησε και μια αριθμητική αποτίμηση της κατάστασης δηλώνοντας ότι "έχουμε συμφωνήσει στο 99% των θεμάτων που διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα". Όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις...

Χθες τα πράγματα ήταν περισσότερο καθαρά από ποτέ. Μάλιστα ο επίτροπος Μοσκοβισί τόλμησε και μια αριθμητική αποτίμηση της κατάστασης δηλώνοντας ότι "έχουμε συμφωνήσει στο 99% των θεμάτων που διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα".

Όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις των θεσμικών πρωταγωνιστών, ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί με πολιτικό τρόπο. Και μόλις αυτό επιτευχθεί, θα καθοριστεί και σύγκληση του Eurogroup το αργότερο σε δύο εβδομάδες, όπως έχει δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο Eurogroup θα επισφραγίσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία που θα απελευθερώσει τις χρηματοδοτικές δανειακές ροές προς την Ελλάδα. Το κακό είναι ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα είχε σοβαρό κόστος για την οικονομία. Το καλό είναι ότι στο πακέτο της λύσης θα περιλαμβάνεται και το αγκάθι του χρέους, ώστε αυτό το ψυχοφθόρο σίριαλ που βιώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο να μην αποκτήσει δεύτερο κύκλο.

Η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, αποφάσισε να κλείσει την πληγή της Ελλάδας καθώς η απειλή για τη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή συνοχή είναι πάντα στο τραπέζι. Ο κλυδωνισμός και η αναταραχή στην περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν το Brexit δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζει. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το παρατράβηξε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαισθάνθηκε τον κίνδυνο της προσωπικής αποτυχίας. Αρκετά βασανίστηκαν οι Έλληνες.

Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση να παίρνει θέση δηλώνοντας ότι τα μέτρα του ΔΝΤ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ας είναι και έτσι. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ή κυρίως οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πόσο βοήθησαν τη διαπραγμάτευση. Ελάχιστη σημασία έχουν για τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας, που περιμένει με αγωνία η χώρα να εισέλθει επιτέλους σε μια περίοδο σταθερότητας. Να δουλέψουν τα αναπτυξιακά μέτρα, να πάρει μπρος η οικονομία, να γίνουν ελαφρύτερα τα μεγάλα φορολογικά βάρη που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες πολίτες.

Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση. Μπορεί την παρατεταμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων να υπήρχαν δικαιολογίες για καθυστερήσεις και υστερήσεις, όμως μετά τη συμφωνία οι εξεταστές, δηλαδή οι πολίτες, θα είναι αυστηροί. Έχουν κάθε δικαίωμα, για να μην πούμε υποχρέωση, να κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση.

Έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ από το πουθενά στην εξουσία για κλείσει ο φαύλος καταστροφικός κύκλος του δικομματισμού. Για να καταφέρει αυτός ο τόπος να προκόψει με δημοκρατικούς κανόνες, στους οποίους όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο