Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Το σπασμένο τούβλο ή αλλιώς ο ήπιος εκφοβισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σπασμένο τούβλο ή αλλιώς ο ήπιος εκφοβισμός

Ένα σπασμένο τούβλο σπάει το παράθυρο. Ήταν ένας τρόπος, που συνέβαινε συχνά στο Μπέλφαστ, ώστε να μπορούν οι παραστρατιωτικοί όλων των αποχρώσεων να ελέγχουν τους ντόπιους, τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα που να προκαλέσει αναστάτωση. Εκτός αν είσαι ο παραλήπτης! (Σ. Νέβιλ - Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ)

Ο ήπιος εκφοβισμός μετακόμισε από το Μπέλφαστ στην Ελλάδα. Εδώ διεξάγεται ένας άτυπος πόλεμος ενάντια στους πολίτες. Αποτελεί πλέον καθημερινή τακτική της κυβέρνησης, μόνο που αντί για τούβλα δεχόμαστε καινούργιους φόρους. Οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας δέχονται μόνο σπασμένα τούβλα στα παράθυρά τους. Δέχονται καθημερινά έναν ήπιο εκφοβισμό της τάξεως: "σκύψτε το κεφάλι σας και κρυφτείτε πίσω από τον φόβο, μην κουνηθείτε από τις θέσεις σας, μην κάνετε τίποτα για να μην μετατραπεί το σπασμένο τούβλο σε σωματική βία, σε ακρωτηριασμούς και σε θανάτους". Γιατί είναι οι μοναδικοί αποδέκτες όλων των μέτρων, των περικοπών των αδικιών και των απαιτήσεων των Μνημονίων. Οι μόνοι που χάνουν τη δουλειά τους, που κλείνουν τα σπίτια τους για να ξενιτευτούν, οι μόνοι που αυτοκτονούν και στην πραγματικότητα οι μόνοι που πληρώνουν τη νύφη.

Ο ήπιος εκφοβισμός αποτελεί πλέον καθημερινή τακτική της κυβέρνησης, μόνο που, αντί για τούβλα, εμείς δεχόμαστε φόρους και νομοθετικές ρυθμίσεις. Μετακινήσεις προσωπικού, απολύσεις, αναδρομικές περικοπές και όλο το φάσμα της αδικίας και δεν υπάρχει επαγγελματικός κλάδος που να μην έχει αδικηθεί. Τα τζάμια μας τα σπάσανε και εμείς δεν κοιμόμαστε τα βράδια από την ανησυχία. Δεν μας λένε Κ. Μητσοτάκη (έκανε απολύσεις και έχει τύψεις το παιδί). Έχουμε αϋπνίες επειδή ξέρουμε ότι θα έρθουν κι άλλα τούβλα και θα μας απολύσουν. Καπιταλιστική κοινωνία είναι, με φτωχούς και πλούσιους. Υποτίθεται ότι είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στον νόμο και την εφορία. Υποτίθεται ότι όλοι είμαστε αποδέκτες των οικονομικών μέτρων για τη σωτηρία της μάνας πατρίδας. Οι "εκλεκτοί του τόπου", που ούτε πληρώνουν τους φόρους και ούτε φοβούνται την εκποίηση της περιουσίας τους, ζουν και βασιλεύουν χωρίς φόβο και πάθος. Είναι οι "φίλοι", οι επιχειρηματίες, που αντί για σπασμένα τούβλα δέχονται μόνο δωράκια, καλάθια με κρασιά και πολλά λουλούδια από την οικονομική και πολιτική εξουσία του τόπου. Την ίδια στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με 2,6 δισ. από την επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα το 2012, η κυβέρνηση προχωρεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τις off shore εταιρείες. Η αποδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού δεν γίνεται εκ του πονηρού; Πως γίνεται μέσα από τις χαραμάδες του ελέγχου να περνάνε μόνο τα μεγάλα ψάρια, οι μεγαλοκαρχαρίες και οι μόνοι που να πιάνονται να είναι τα μικρά, οι μεροκαματιάρηδες;

Το σπίτι μας γέμισε γυαλιά και σπασμένα τούβλα κι εμείς μετακομίσαμε στην αυλή. Τα κεφάλια μας είναι στολισμένα με τσιρότα, αλλά δεν τα βάζουμε κάτω. Χάσαμε τον ύπνο μας επειδή μας απολύσανε, αλλά δεν είπαμε την τελευταία μας λέξη. Συζητάμε και αποφασίζουμε την κοινή μας δράση ενάντια στην αδικία. Κάνει και δροσούλα τα βράδια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL