Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.0°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.5°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.8°C16.0°C
5 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 83%
Αυταρχισμός, αυθαιρεσίες, αλλά και κυβερνητική προστασία για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυταρχισμός, αυθαιρεσίες, αλλά και κυβερνητική προστασία για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, έχει απασχολήσει επανειλημμένα την κοινή γνώμη με τον βίο και την πολιτεία του. Όμως η θητεία του στο ΔΝΤ ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου (ΓΑΠ) εγγύηση για να αναλάβει την τότε ΕΣΥΕ, τη σημερινή ΕΛΣΤΑΤ. Ο ΓΑΠ έφερε στην Ελλάδα το έμπιστο αυτό στέλεχος και τον τοποθέτησε στην ΕΣΥΕ με διαμορφωμένο ήδη σχέδιο, γιατί η ΕΣΥΕ όφειλε να διεκπεραιώσει ανομολόγητα σχέδια που φανερώθηκαν στην πορεία.

Παραμονές των εκλογών 2009, ο Παπανδρέου στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέρα από μια γενικότερη αναφορά στις καθολικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρουν οι ΔΕΚΟ, συγκεκριμένη αναφορά έκανε σε μια μόνο δημόσια επιχείρηση και αυτή ήταν η ΕΣΥΕ.

«Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) αποκτά ανεξάρτητη λειτουργία με υψηλή επιστημονική και τεχνολογική στήριξη και η διοίκηση της εγκρίνεται από τη Βουλή...» Αυτή η ειδική αναφορά που γινόταν για την ΕΣΥΕ ξένιζε, αλλά η διάταξη για ανεξαρτησία της ΕΣΥΕ δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα αποδοχής. Τότε δεν μπορούσε να γίνει κατανοητή αυτή η ειδική αναφορά στην ΕΣΥΕ, κάτι που κατανοήθηκε στην πορεία, όταν η ΕΣΥΕ καλούνταν να επιβεβαιώσει κάθε φορά τις εκτιμήσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Πολλά επεισόδια κατά τη θητεία Γεωργίου

Οι διεργασίες στην ΕΛΣΤΑΤ ήταν διαρκείς, πήραν όμως καταιγιστικό χαρακτήρα μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΓΑΠ και της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ από τον Γεωργίου.

Στη διάρκεια της θητείας του «κάνει ό,τι θέλει», χωρίς να λαμβάνει υπόψη του καμιά κριτική παρατήρηση! Μάλιστα, έχουν καταγραφεί πολυάριθμες ενέργειες όπως πιέσεις, πειθαρχικές ποινές, τιμωρίες για προσχηματικούς λόγους, μετακινήσεις προϊσταμένων. Ο αυταρχισμός και οι αυθαιρεσίες του είναι διαρκείς, όμως, με βάση την πληροφόρησή μας, εντάθηκαν την τελευταία περίοδο. Δηλαδή εντάθηκαν οι δράσεις αυτές και πιο συγκεκριμένα πέρα των προηγούμενων ενεργειών του, είχαμε σχετικά πρόσφατα (αρχές Φεβρουαρίου) νέα ομάδα μετακινήσεων στελεχών. Για παράδειγμα, εφτά τμηματάρχες άλλαξαν θέση.

Κατά σύμπτωση (!), οι διοικητικές αυτές αναδιαρθρώσεις συμπίπτουν με μια περίοδο όπου όλα τα στελέχη πρέπει να είναι υπάκουα και να φοβούνται ώστε τα μακρο-οικονομικά στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών να είναι τα επιθυμητά για την κυβέρνηση και να μην προκαλούν πρόβλημα. Κάποιες, μάλιστα, κακές γλώσσες αναφέρουν, πως κάποια ευαίσθητη θέση, όπως αυτή του Τμήματος Τριμηνιαίων, Περιφερειακών και Δορυφορικών Λογαριασμών της
Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών προκαλεί δέος και όλοι φοβούνται να την αναλάβουν… Η γενική, λοιπόν, εικόνα και πληροφόρησή μας είναι πως εμφανίζονται συνεχή φαινόμενα εκφοβισμών και μετακινήσεων στελεχών από καίριες θέσεις.

Ως έκφραση τρομοκρατίας αναφέρεται το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα οι όποιες «καθυστερήσεις» ως προς το τυπικό ωράριο, που καταγράφονται ηλεκτρονικά με κάρτα στην είσοδο και στην έξοδο, αθροίζονται σε επίπεδο μήνα και περικόπτονται από τον μισθό, αρχίζοντας από το πρώτο λεπτό.

Αυτό είναι ένα αστείο μέτρο, γιατί, με βάση την πραγματική εικόνα που έχουμε, εφαρμοζόταν περικοπή μισθού εξ αιτίας καθυστερήσεων μερικών λεπτών σε υπαλλήλους οι οποίοι όμως είχαν συγκεντρώσει υπερ-εργασία 10 και 20 ωρών τον μήνα των περικοπών!!!

Τα μαγειρέματα με το πλεόνασμα. Η κρίσιμη σύσκεψη

Ένα σημαντικό γεγονός, που δεν έτυχε ανάλογης με την σημασία του δημοσιότητας, ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη βδομάδα 17-21 Μαρτίου, όπου η ΕΛΣΤΑΤ θα παρουσίαζε τα δεδομένα του χρέους και του ελλείμματος. Είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Eurostat, της Τραπέζης της Ελλάδος και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Από την ΕΛΣΤΑΤ συμμετείχε το Τμήμα Λογαριασμών Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών (το Τμήμα του αδίκως τιμωρημένου με πρόστιμο Αθ. Σταυρόπουλου, παρόντος και του ίδιου). Από όλους ζητήθηκε η υπογραφή δεσμευτικής δήλωσης εμπιστευτικότητας, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη! Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της ΤτΕ απεχώρησαν χωρίς να υπογράψουν, αν και υπάρχει ένα κουτσομπολιό που λέει ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ περίμενε μέχρι τέλους έξω από την πόρτα, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή θα τον καλέσουν!

Οι εκπρόσωποι της Eurostat επίσης δεν υπέγραψαν, αλλά κάποια στιγμή έγινε επικοινωνία με τον Ράντερμάχερ, ο οποίος δεσμεύτηκε εκ μέρους τους ότι δεν θα διαρρεύσει τίποτα. Οι εκπρόσωποι του ΓΛΚ υπέγραψαν, όπως και της ΕΛΣΤΑΤ, που υπέγραψαν κατά το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι. Με άλλα λόγια, όλο το πρωί πέρασε με διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της δήλωσης για να ξεκινήσει η σύσκεψη! Κανείς δεν ξέρει τι ειπώθηκε εκεί μέσα και οι εκπρόσωποι της ΕΛΣΤΑΤ που ήταν παρόντες είναι τρομοκρατημένοι. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μία πραγματικότητα που φανερώνει το κλίμα που επικρατεί.

Την τελευταία περίοδο, μάλιστα, στόχος για την ΕΛΣΤΑΤ έμπαινε η επιβεβαίωση και τεκμηρίωση του πλεονάσματος και γύρω από αυτό τον στόχο ο Γεωργίου χορεύει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ.

Νομίζω πως είναι πλέον κατανοητό στον όποιο υποψιασμένο πολίτη πως η ΕΛΣΤΑΤ, που συνιστά μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία, έχει ενταχθεί στις κυβερνητικές σκοπιμότητες που δημιουργούν εντεινόμενη καχυποψία για τα συμπεράσματα που δημοσιοποιεί. Χωρίς να υποβαθμίζει κανείς τις εκατοντάδες έρευνες που κάνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα αποτελέσματα που αφορούν το χρέος, το έλλειμμα, το ΑΕΠ την ανεργία κ.ά., πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάθε επιφύλαξη σήμερα και για όσο η ΕΛΣΤΑΤ δεν συνιστά ανεξάρτητη υπηρεσία. Ειδικά όμως η προαναφερόμενη σύσκεψη, προκάλεσε αναστάτωση και το δικαιολογημένο αίτημα κομμάτων για απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν τη διαδικασία της προαναφερθείσας σύσκεψης.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσαν εξηγήσεις γιατί:

- Ενώ ο πρόεδρος πολλές φορές έχει δεσμευθεί για τη διαφάνεια στον υπολογισμό των οικονομικών μεγεθών της χώρας, συγκάλεσε σύσκεψη για την παρουσίαση των μεγεθών αυτών εν κρυπτώ. Τι είχε να φοβηθεί;

- Ενώ οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένοι στην υπηρεσιακή εχεμύθεια, με τον όρκο τους ως δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος τους διασύρει, και παράλληλα την ΕΛΣΤΑΤ, αμφισβητώντας την εχεμύθειά τους. Από πού αντλεί το δικαίωμα να υποχρεώνει υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ και του ΓΛΚ να υπογράψουν εξευτελιστική δήλωση εμπιστευτικότητας;

- Από πού αντλεί το δικαίωμα να υποχρεώνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Eurostat σε υπογραφή δήλωσης εμπιστευτικότητας; Αυτό συνιστά διεθνή διασυρμό της ΕΛΣΤΑΤ!

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ με τη συμπεριφορά του θεωρεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ και του ΓΛΚ πρέπει να υπηρετούν αυτόν και όχι την ελληνική πολιτεία

Συμπερασματικά

Δεν είναι λίγα όσα έχουν συμβεί την τετραετία και δεν ήταν χωρίς αφορμή το αίτημα για παραίτησή του προέδρου κ. Γεωργίου.

Όμως είναι εμφανές, τα τελευταία χρόνια, πως οι κυβερνώντες δεν ήθελαν αντιπολίτευση στην ΕΛΣΤΑΤ και αυτή την αποστολή έχει να διεκπεραιώσει ο Γεωργίου. Με βάση τον βίο και πολιτεία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μίνι δικτάτορας. Ο ρόλος του είναι να εξασφαλίζει την παραγωγή ευνοϊκών μακροοικονομικών δεδομένων και γι' αυτό δεν έχει αναστολές για τις όποιες διοικητικές αναδιαρθρώσεις, ώστε να υπάρχει εξασφάλιση. Δεν έχει αναστολές για παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της κυβέρνησης.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όλοι κάνουν αναφορά για «άνωθεν» κάλυψή του. Παρά τα όσα είχαν λεχθεί από την κυβέρνηση το 2010 για αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΛΣΤΑΤ κατά τη θεσμοθέτησή της, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν μια ακόμη εκδήλωση υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και όχι αναβάθμισης στον έλεγχο της ΕΛΣΤΑΤ.

Η εν γένει συμπεριφορά του κ. Γεωργίου, αλλά και η ειδικότερη όσον αφορά τη σύσκεψη, προκάλεσε το αίτημα των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων για παραίτησή του, που όμως δεν έγινε αποδεκτή. Παρά τις τόσες καταγγελίες και το αίτημα για παραίτηση του, με αλαζονεία δηλώνει «δεν παραιτούμαι». Μάλιστα, παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες (π.χ. από Ζωή Γεωργαντά και Κώστα Σκορδά μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ) για λαθεμένη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος με δική του πρωτοβουλία, αλλά και μια σειρά άλλες καταγγελίες, ο Γεωργίου παραμένει ακλόνητος λόγω βεβαίως της κυβερνητικής κάλυψης.

Προοπτική

Όσο στην ΕΛΣΤΑΤ προεδρεύει ο Γεωργίου, όσο μας κυβερνούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις, δεν μπορεί κανείς να περιμένει βελτίωση του κλίματος. Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης θα είναι διαταγή και νόμος για τον Γεωργίου, που δεν θα διστάζει για οποιαδήποτε δράση προκειμένου να υπηρετηθούν οι στόχοι της κυβέρνησης.

Η εντύπωση που έχει αποτυπωθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η πρόθεση αναδόμησης που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση μετά από τη 14ωρη σύσκεψη τρόικας - Στουρνάρα, έχουν δημιουργήσει την πίστη ότι τα πράγματα θα οδεύουν από το κακό στο χειρότερο.

Θα μπορούσε, ίσως, να προτείνει κανείς μια σφαιρική, ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, αυτή η συζήτηση είναι εκτός επικαιρότητας, γιατί τα προβλήματα είναι οξυμμένα για ολόκληρη την κοινωνία και τον τόπο και όχι μόνο για την ΕΛΣΤΑΤ και γι' αυτό τη λύση μπορεί και πρέπει να δώσει με εκλογές ο ελληνικός λαός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL