Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις

Αγαπητή Ευγενία,

Καταστάσεις πρωτόγνωρες βιώνουμε στις μέρες μας. Στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής μπήκε προς συζήτηση το θέμα της λεκτικής βίας και των σεξιστικών προσβολών εναντίον των γυναικών βουλευτών εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων τους. Δεν θυμάμαι παρόμοια συμπεριφορά, πλην μεμονωμένων περιστατικών, που ήταν η εξαίρεση της εξαίρεσης. Και τώρα οικοδομείται μια υποκουλτούρα, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα δεινά που συντελούν στην τραγική υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Σωστή ήταν η πρωτοβουλία το θέμα να απασχολήσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διότι βλάπτει την ισότητα. Αλλά δεν αρκεί να μείνει στο πλαίσιο της επιτροπής. Πρέπει ο προβληματισμός να διαχυθεί στο σύνολο των βουλευτών και να προβλεφθούν και μέτρα, ξεκινώντας από την αποδοκιμασία και την απομόνωση προσβλητικών συμπεριφορών στη βάση του φύλου.

Αν τα φαινόμενα αυτά δεν συναντήσουν αντίδραση, θα πάνε και παρακάτω: Στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, στις διοικήσεις οργανισμών, υπηρεσιών, συνδικαλιστικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων. Το σπουδαιότερο, θα εθιστεί η κοινωνία και θα δοκιμαστεί η αξιοπρέπεια των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε μας, μπαράζ σεξιστικών προσβολών δέχτηκε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι από την ιστοσελίδα του περιβόητου Μπέπε Γκρίλο. Από αυτό καταλαβαίνεις πόση σχέση έχει ο κύριος αυτός με τη δημοκρατία την οποία επικαλείται.

Όλα αυτά είναι τα δηλητηριώδη φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος της κρίσης, που έχει εξαγριώσει τους πολίτες και εξαχρειώσει τα ήθη. Δυστυχώς, πολλοί πολιτικοί, αντί να δίνουν το παράδειγμα, πλειοδοτούν σε προπηλακισμούς συναδέλφων, σε χαρακτηρισμούς ανοίκειους, σε προσβολές ηθικού χαρακτήρα. Τώρα προστέθηκε και ο σεξισμός... Η πολιτική αντιπαράθεση διανθίζεται όλο και συχνότερα από βωμολοχίες και ατάκες επικοινωνιακής εντυπωσιοθηρίας. Θυσιάζεται η ουσία, εκπίπτει η ποιότητα της πολιτικής λειτουργίας. Και επειδή έρχονται σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις, ας μην γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που θα εκφεύγουν από την αναγκαία προγραμματική σύγκρουση στη βάση επιχειρημάτων. Ας συνυπολογιστεί στη γενική βαθμολογία ο τρόπος που οι υποψήφιοι-ες μετέχουν στον δημόσιο διάλογο.

Οι γενικευμένες πια προσβολές της αξιοπρέπειας των γυναικών στα κέντρα των αποφάσεων αποσκοπούν στο να τις απωθήσουν από τον δημόσιο χώρο. Η πατριαρχία επιχειρεί ανακατάληψη των παραδοσιακών κάστρων της, τώρα που αντιλαμβάνεται ότι οι γυναίκες άρχισαν να αναδεικνύονται σε σοβαρό ανταγωνιστικό παράγοντα στη δημόσια ζωή. Η κρίση στενεύει τα περιθώρια επίδειξης γαλαντομίας.

Σε σχέση με αυτό θυμήθηκα την αφήγηση γνωστής συνδικαλίστριας που χρημάτισε σε κορυφαίες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Στις πορείες, λοιπόν, όταν ο δρόμος ήταν πλατύς, οι επικεφαλής συνδικαλιστές καλούσαν και τις συνδικαλίστριες: «Κορίτσια, ελάτε κι εσείς μπροστά». Όταν ο δρόμος στένευε, οι συνδικαλιστές ορμούσαν μπροστά εν σπουδή και οι γυναίκες σπρώχνονταν προς τα πίσω... Έτσι κι εδώ, «ο δρόμος στένεψε» και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Είναι, άραγε, τυχαίο που εμφυτεύεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες η αντίληψη ότι η πορνεία αποτελεί επάγγελμα σαν όλα τα άλλα; Την προτείνουν στις νέες γυναίκες, στις μετανάστριες, ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Η καμπάνια «Μαζί για μια Ευρώπη ελεύθερη από πορνεία» επιχειρεί να αποδομήσει τα σκοτεινά σχέδια της νέας υποδούλωσης των γυναικών. Η συνέχεια προσεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL