Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ακούστε την προειδοποίηση Μπάφετ

Η δήλωση του πάμπλουτου μεγαλοεπενδυτή Γ. Μπάφετ για τη δραχμή δεν ξέρω πόσους θα πείσει, πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη. “Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος [...] Εμείς στις ΗΠΑ έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα..."

Η δήλωση του πάμπλουτου μεγαλοεπενδυτή Γ. Μπάφετ για τη δραχμή δεν ξέρω πόσους θα πείσει, πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

"Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος [...] Εμείς στις ΗΠΑ έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα. Αυτό είναι το κλειδί." είπε.

Να μας πείσει ως λογική δήλωση είναι προφανώς δύσκολο, γιατί συγκρούεται πλήρως με την πραγματικότητα. Πρώτον, η Ελλάδα με τη δραχμή είχε ήδη πολύ μεγάλο χρέος, αυξανόμενο. Πώς θα το έσβηνε; Δεύτερον, οι ΗΠΑ που έχουν δικό τους νόμισμα, έχουν υψηλό χρέος, ως γνωστόν, το οποίο τροφοδοτούν δανειζόμενες από την Κίνα και την Ιαπωνία. Τρίτον, αν κάνουμε μια σωστή αναλογία, όχι ανάμεσα στην (ομοσπονδία) ΗΠΑ και την Ελλάδα, αλλά ανάμεσα στην Ελλάδα και μια μεσαία πολιτεία των ΗΠΑ, π.χ. την πολιτεία του Ιλινόις που έχει σοβαρό έλλειμμα, θα φανεί πόσο παραπλανητική είναι η δήλωση Μπάφετ. Κανένας δεν συζητά έξοδο του Ιλινόις από το δολάριο και νόμισμα της πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γιατί όλοι θεωρούν δεδομένη την ενοποίηση τόσα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρούν δεδομένη.

Το ότι η δήλωση Μπάφετ έχει τόσο αυθαίρετο περιεχόμενο σημαίνει ότι το σύστημα επιχειρήσεων του 83χρονου επενδυτή προσανατολίζεται στην προσδοκία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - ίσως για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Επειδή η δήλωση Μπάφετ δεν προέρχεται από έναν πολίτη ή επιστήμονα που λέει μια πρόταση, έστω από ιδεολογική προτίμηση, χωρίς όμως να μπορεί να επηρεάσει μόνος του τις εξελίξεις, αλλά προέρχεται από έναν ισχυρό παράγοντα των διεθνών κινήσεων των κεφαλαίων, η προσδοκία του θα γίνει, ίσως αργότερα μέσα στον χρόνο, και οικονομική πίεση. Ή διαπραγματευτική θέση, τώρα που ακούγονται τα περί δανεισμού από τις αγορές. Ή κάτι άλλο. Σίγουρα όχι χρηματοδοτική βοήθεια, όπως διάφοροι μπορεί να περιμένουν. Η προειδοποίηση είναι σαφής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις