Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Λογική κατά ξενοφοβίας και λαικισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Λογική κατά ξενοφοβίας και λαικισμού

Του Κώστα Κάρη

Το ιδεολογικό σχήμα είναι γνωστό σε όλο το πλανήτη. Θα πλημμυρίσει η Βρετανία από Ρουμάνους και Βούλγαρους επειδή θα αρθούν τον ερχόμενο χρόνο οι περιορισμοί στην εργασία εντός της Ε.Ε.

Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον γράφει «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η ελεύθερη κυκλοφορία επιφέρει μεγάλες κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες». Το ίδιο έργο...

Και τι μέτρα θα πάρει; Οι νέοι μετανάστες από την Ε.Ε. δεν θα έχουν πρόσβαση σε στεγαστικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας κατά τους πρώτους τρεις μήνες και όσοι συλλαμβάνονται να επαιτούν ή να κοιμούνται στον δρόμο θα απελαύνονται. Με δυο λόγια θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη από την πρώτη μέρα με ρητορεία λαϊκιστική. Και πού να 'ταν παράνομοι μετανάστες...

Και όμως, οι οικονομίες των χωρών που "απειλούν" δεν είναι σε ύφεση, π.χ. της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά σε ανάπτυξη (χαμηλή) γύρω από το 1,5%. Όσο περίπου και της Βρετανίας. Δεν φτωχαίνουν οι μεν και πλουτίζουν οι άλλοι. Ανισότητα βεβαίως υπάρχει και στο γενικό επίπεδο διαβίωσης, και στις αμοιβές της εργασίας.

Άρα, περισσότερο πρέπει να δούμε το αναμενόμενο "ρεύμα" προς τη Βρετανία ως κλίμα, ως προσδοκία ανόδου της αμοιβής της εργασίας. Και από την πλευρά του νησιού ως φόβο ότι γενικώς απειλούνται και θα τους φορτωθούν τα κοινωνικά προγράμματα. Πίσω από αυτή τη σύγκρουση είναι η "μπαταρισμένη" πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ελεύθερα τα κεφάλαια, μετά τα εμπορεύματα και με συνεχή εμπόδια και αναβολές οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι.

Άρα, η σύγκρουση με την πολιτική που υποστηρίζει ο Κάμερον θα είναι διαρκείας. Γι' αυτό είναι θεμελιώδες συμφέρον της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών, να μην παριστάνουν τους πλούσιους που θέλουν να σώσουν τη βίλα τους, αλλά να κατεβάζουν τους τόνους. Και αντί της ξενοφοβικής γλώσσας, να επιμένουν στη λογική. Και στη συνεργασία με τους λογικούς, πολιτικούς και στελέχη της Ε.Ε. Καταπολεμώντας τους λαϊκισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL