Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Η δημοκρατία κερδίζει πάντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημοκρατία κερδίζει πάντα

Καμία θέσπιση κατά νόμον υπευθύνου, καμία αστυνομική διάταξη, κανένα δικολαβικό επιχείρημα Χρυσοχοΐδη δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τους «Αγανακτισμένους», τα «Κίτρινα Γιλέκα», τις «Σαρδέλες» της Ιταλίας, τους μαθητές και μαθήτριες της Χιλής, το μαζικό κίνημα κατά των κοινωνικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, τους εξεγερμένους του Χονγκ Κονγκ.

Αν οι διαδηλώσεις ήταν ζήτημα απαγορεύσεων, δεν θα είχαν υπάρξει διαδηλώσεις ούτε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ούτε στη Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ, ούτε στην Πράγα του 1968, ούτε στην Αθήνα του 1973.

Αυτό, φυσικά, είναι μια πραγματικότητα που την ξέρουν πολύ καλά ο Μητσοτάκης και ο Χρυσοχοΐδης. Δεν έχουν αυτό στο μυαλό τους.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να στήσουν μια διαχωριστική γραμμή, που θα τοποθετεί τον εαυτό τους στην πλευρά της νομιμότητας και θα ταυτίζει την Αριστερά με τη βία.

Έτσι μπορούν να κυνηγήσουν δύο στόχους: Πρώτον, να στήσουν ένα αφήγημα για να έχουν τα δελτία να συζητάνε, προκειμένου ο κόσμος να μην ασχολείται με την πολιτική τους αναισχυντία. Και δεύτερον, να συσπειρώσουν τη συντηρητική τους βάση, που είναι εκπαιδευμένη να αντιπαθεί οποιονδήποτε κινητοποιείται.

Αλλά μέχρι τώρα ο μόνος που δείχνει να τους καταλαβαίνει είναι ο Βελόπουλος.

Παράλληλα, βέβαια, ελπίζουν ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα μπορέσουν να σφίξουν κάπως τα λουριά, αν δουν ότι ένα νέο κύμα αγανάκτησης πάει να εκδηλωθεί απέναντι στην κρίση που έρχεται.

Είναι αυταπάτη όμως. Γιατί η δημοκρατία κερδίζει πάντα. Ειδικά όταν ο κόσμος την χρειάζεται και την επικαλείται. Εδώ θα είμαστε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL