Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Στην Κ. Σακελλαροπούλου σήμερα ο Αλ. Τσίπρας / Στην Κ. Σακελλαροπούλου σήμερα ο Αλ. Τσίπρας - Η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Κ. Σακελλαροπούλου σήμερα ο Αλ. Τσίπρας / Στην Κ. Σακελλαροπούλου σήμερα ο Αλ. Τσίπρας - Η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης

Την πρώτη τους συνάντηση έχουν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας θα περάσει τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου στις 11 το πρωί, με την ατζέντα να περιέχει όλα τα μεγάλα ζητήματα. Από την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα εθνικά έως την οικονομία και την επόμενη μέρα για την κοινωνία.

Όπως υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, είναι πλέον σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, “που επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-2014”, όπως ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης. Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου “ξεψαχνίζουν” τις κυβερνητικές εξαγγελίες προετοιμάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

Ο Πέτσας δεν άκουσε Βρούτση - Μητσοτάκη;

Την ώρα που από την κυβέρνηση -και τα μεγάφωνά της στα κανάλια- διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την “Α” για τρομολαγνικά σενάρια, χθες τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκαν την αλήθεια. Καλύτερα από την ανεργία, είπε σε γενικές γραμμές ο Στ. Πέτσας, χωρίς να αναφέρει τη λεπτομέρεια της περικοπής μισθών, μειώσεις 16% παραδέχτηκε ο Γ. Βρούτσης.

“Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί της κυβέρνησης ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική” υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζοντας να υπενθυμίσει στον “ξεχασιάρη” Στ. Πέτσα τι ανακοίνωσαν οι συνάδελφοί του και ο πρωθυπουργός μια ημέρα πριν: Στις επιχειρήσεις πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%.

Μπορούμε αλλιώς

“Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ, όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης καταλήγοντας πως “Μπορούμε αλλιώς”, αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” του ΣΥΡΙΖΑ, “που εγγυάται στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία της εργασίας και της ασφάλειας των πολλών”.

Καμία στήριξη στους μικρομεσαίους

Νωρίτερα, μιλώντας στο Open, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας, είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις. Την ίδια ώρα, σημείωσε, μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα.

Παράλληλα, δριμεία είναι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους. “Επιμένει στις επιστρεπτέες ενισχύσεις, δηλαδή νέα δάνεια, ένα πρόγραμμα ήδη αποτυχημένο, στο οποίο συμμετέχουν λίγες επιχειρήσεις”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL