Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Η Βουλή τίμησε την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή τίμησε την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Τη λήξη Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα του φασισμού γιόρτασε από χθες η Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μπάμπης Αθανασίου εστίασε στη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης ευχόμενος «η ημέρα αυτή να θυμίζει σε όλους μας ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξαναζήσει τις θηριωδίες του παρελθόντος».

Την εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών επΙσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι «είναι ενεργές, όπως έχει επισημανθεί από όλες τις πλευρές, και διεκδικούμενες οι αποζημιώσεις από τις οφειλές εκ μέρους των γερμανικών αρχών, εκ μέρους του γερμανικού κράτους». Υπενθύμισε ακόμη ότι «έχει γίνει το βήμα της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων. Έχει γίνει η ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση και είναι ένα ανοιχτό πεδίο, στο οποίο από όλους μας θα πρέπει το ιστορικό μας χρέος -ανεξάρτητα του όποιου οικονομικού τιμήματος- με όλα τα μέσα να διεκδικηθεί, δηλαδή και σε επίπεδο διακρατικό και σε επίπεδο νομικό».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε και την απουσία του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος «ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής από εμπειρογνώμονες, από επιστήμονες, από αγωνιστές, που για δεκαετίες διεκδικούσαν αυτές τις επανορθώσεις, μέχρις ότου η Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Νέα πρωτοβουλία

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία προκειμένου να αναβαθμίσουμε αυτή τη διεκδίκηση» συμφώνησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Δύο ενέργειες αποκατάστασης της μνήμης

Ακόμη, ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε τις ενέργειες με τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια αποκαταστάθηκε η ιστορική μνήμη, όπως το ότι μετά από καθυστέρηση δεκαετιών η Ελλάδα απέκτησε μόνιμη έκθεση μέσα στο Άουσβιτς. «Ήταν μια πολύ μεγάλη εθνική έλλειψη το ότι για εβδομήντα χρόνια δεν υπήρχε κάτι μέσα εκεί από τη χώρα που υπέστη, όπως γνωρίζετε, τις μεγαλύτερες απώλειες ποσοστιαία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η έκθεση υπάρχει πλέον και καλό είναι και στην μπρούτζινη πλάκα που είναι έξω από το Άουσβιτς, όπου αναφέρονται σαράντα έξι χώρες, να προστεθεί και η χώρα μας» τόνισε. Επίσης, ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε η αναθηματική πλάκα με το μνημείο για τους οκτώ Έλληνες Εβραίους βουλευτές που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα.

ΚΚΕ: Απόπειρα διαστρέβλωσης της Ιστορίας

«Είναι ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, την οποία διέγραψε από την Ιστορία η Ευρωπαϊκή Ένωση και την ονομάζει 'Ημέρα της Ευρώπης'» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπενθυμίζοντας ότι «ο φασισμός γεννήθηκε και στηρίχτηκε -άλλο αν στράφηκε εναντίον μετά- από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα και οι αμερικανικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του πολέμου εφοδίαζαν τα γερμανικά στρατεύματα με μεταλλεύματα, είχαν συμφωνίες». Ο Θ. Παφίλης έδωσε έμφαση «στην τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης» και την «απόπειρα διαστρέβλωσης της Ιστορίας».

Ελληνική Λύση: “Κόκκινος και μαύρος φασισμός”!

Για τις γερμανικές επανορθώσεις μίλησε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ζητώντας ανιστόρητα «να θυμόμαστε τον φασισμό, είτε είναι κόκκινος είτε είναι μαύρος».

Σπ. Λιβανός: Να θυμόμαστε κάθε ολοκληρωτισμό...

«Να θυμόμαστε τις μάχες κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού και κατά οποιασδήποτε άλλης μορφής ολοκληρωτισμού» συμφώνησε με τον τρόπο του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός.

ΜέΡΑ25: Να ξυπνήσουμε την Ευρώπη

«Αν δεν κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μαχητικά, εννοώ αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να ξυπνήσουμε την Ευρώπη και κυρίως τα αφεντικά και ακόμα πιο κυρίως τα εξωθεσμικά αφεντικά που κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και μοιραία η Ευρώπη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολύ φοβόμαστε, ότι δεν θα υπάρχει» προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL