Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Για επιχειρήσεις και καταναλωτές / Για επιχειρήσεις και καταναλωτές" Σε επτά στάδια η επιστροφή στην κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για επιχειρήσεις και καταναλωτές / Για επιχειρήσεις και καταναλωτές" Σε επτά στάδια η επιστροφή στην κανονικότητα

Τα επτά στάδια επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά και πάντως υπό την επιφύλαξη μιας εκ νέου βραχείας διάρκειας αναστολής εάν τυχόν απευκταία επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών το επιβάλει, περιέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης.

Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην οικονομική, επιχειρηματική και καταναλωτική «πραγματικότητα» ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο, με τα εξής βήματα:

Το 1ο στάδιο ξεκινά στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων και για παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ. Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για όλους εντός καταστημάτων.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το ωράριο απελευθερώνεται από 7.00 το πρωί μέχρι 10.00 το βράδυ.

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαΐου, οπότε και θα λειτουργήσουν πλήρως το λιανεμπόριο και οι σχολές οδηγών.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ - τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς.

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Σταδιακά τα ξενοδοχεία

Εξάλλου, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά και «σίγουρα οι εσωτερικοί περιορισμοί θα αρθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πρέπει να έχουμε όλους τους τομείς της τουριστικής οικονομίας σε λειτουργική κατάσταση, ίσως με εξαίρεση τις πτήσεις που πρέπει να συμφωνηθούν -ξέρετε- μεταξύ των διαφόρων χωρών και ιδίως με την Ε.Ε».

Κανόνες «κοινωνικής απόστασης»

Παράλληλα με την ξετύλιγμα του χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση έκανε γνωστούς και τους κανόνες «κοινωνικής απόστασης» με τους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα καθώς θα επιτρέπεται αναλόγως εμβαδού ο εξής μέγιστος αριθμός πελατών:

* Κατάστημα ώς 20 τμ: 4 άτομα

* Κατάστημα 20 - 100 τμ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τμ

* Κατάστημα άνω των 100 τμ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι σε κατάστημα 130 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα συν 2 άτομα (πελάτες και υπάλληλοι).

Τον Ιούνιο που θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα θα επιτρέπεται ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και θα ισχύουν στα επιμέρους καταστήματα οι παραπάνω κανόνες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL