Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ / Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή Μητσοτάκη να κάνει την κρίση ευκαιρία για αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ / Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή Μητσοτάκη να κάνει την κρίση ευκαιρία για αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις

Για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Γιώργο Μυλωνά, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ) Θεμιστοκλή Αμπλά και τον Γιάννη Μπουλέρο, μέλος του Δ.Σ. του πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου των εργατοϋπαλλήλων του σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. “Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη όλων, και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, “όμως νομίζω”, πρόσθεσε, “ότι σιγά - σιγά θα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα και τις δυσκολίες αυτής της επόμενης ημέρας”, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, “αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ' ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις”.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηλίτευσε ιδιαιτέρως την επιλογή της κυβέρνησης να επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, “κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη”. “Ουσιαστικά, λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας” υπογράμμισε.

“Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου”

Εξηγώντας την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως αυτό θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας. “Τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας, αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των Μνημονίων, το 2012 - 2013”, είπε, τονίζοντας πως αυτός είναι ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, “διότι δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά”.

Διασφάλιση δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και ζήτησε να ενημερωθεί και να μάθει όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν εν λειτουργία, όπως, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στις μεταφορές, “οι οποίοι συνεχίζουν, με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, θα έλεγε κανείς, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

“Η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ πρέπει να είναι έμπρακτα, πρώτα απ' όλα με τη διασφάλιση των όρων υγιεινής, τη διασφάλιση δηλαδή της δικής σας υγείας, των εργαζομένων, με την παροχή, αυτή τη στιγμή, μέσων ατομικής προστασίας και, δεύτερον, μέσα από τη διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών σας δικαιωμάτων” κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:

Κυβερνητικό “ρεσιτάλ υποκρισίας” για το ΕΣΥ

“Μόνο ένας νοσηρός νους μπορεί, εν μέσω πανδημίας και μπροστά σε μια τέτοια ύφεση, να μιλάει για εκλογές”

“Με δεδομένες τις προτάσεις της Ν.Δ. για συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και τα κυβερνητικά πεπραγμένα της στο παρελθόν με απολύσεις και κλείσιμο υγειονομικών δομών, οι 'ύμνοι' του Κ. Μητσοτάκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υποτιμούν τον κοινό νου” επεσήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε για “ρεσιτάλ υποκρισίας”την κυβέρνηση όσον αφορά τις θέσεις της για το ΕΣΥ. Μίλησε δε για “μεγάλο έλλειμμα των κυβερνητικών μέτρων”, που περιορίζουν την άμεση δημοσιονομική παρέμβαση. “Όταν θα έχει καταρρεύσει το μέτωπο, όταν η ύφεση θα μας έχει κυκλώσει από παντού, οι εφεδρείες θα είναι άχρηστες. Εμείς μιλάμε για ένα εμπροσθοβαρές μείγμα μέτρων και πολιτικής” τόνισε.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι μίλησε για “ανάγκη μιας ανανέωσης εντολής”. “Πιστεύω ότι μόνο ένας νοσηρός νους μπορεί, εν μέσω πανδημίας και μπροστά σε μια τέτοια ύφεση, να μιλάει για εκλογές. Είναι πέρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι δυνατόν να μετράμε απώλειες ζωών, να συζητάμε εάν θα έρθει δεύτερο κύμα και να μιλάμε για εκλογές; Με ποιο επίδικο;” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

Δ. Τζανακόπουλος: Ανεύθυνο το διάγγελμα Μητσοτάκη

“Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε φάση να συζητάμε εν μέσω της διαχείρισης μιας κρισιακής κατάστασης για το αν και πότε θα γίνουν εκλογές είναι απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού” σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος στο Οpen, χαρακτηρίζοντας άκαιρο, άστοχο και πολιτικά ανεύθυνο το διάγγελμα Μητσοτάκη.

“Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας και της οικονομίας. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός επιλέγει με διάφορα λεκτικά τεχνάσματα να ανοίξει θέμα εκλογών” είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL