Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υμηττός

Eurokinissi

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Νεώτερος, σε μια εποχή κυριαρχίας της Ρώμης και μετατροπής της Μεσογείου σε «mare nostrum» (η δική μας θάλασσα), μεμφόταν τους ταξιδευτές συμπολίτες του γιατί προτιμούσαν μακρινούς προορισμούς, ενώ στα περίχωρα της Ρώμης υπήρχαν ομορφιές κάθε είδους. Ο σύγχρονος Αθηναίος που επιδίδεται σε εκδρομικές εξορμήσεις μοιάζει με τους αρχαίους Ρωμαίους, κατά το ότι περιφρονεί ή αγνοεί τις ποιότητες ενός κοντινού βουνού, όπως είναι ο Υμηττός.

Αυτές τις ποιότητες έρχεται να αναδείξει το σχέδιο που εκπονήθηκε από τους 11 δήμους που περιστοιχίζουν τον Υμηττό, το οποίο υποστηρίζεται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Το σχέδιο αναφέρεται στα αριθμητικά δεδομένα: 1.200.000 οι κάτοικοι των γύρω του Υμηττού περιοχών, 8 χιλιόμετρα από την Ομόνοια κατά μέσο όρο, 81.230 στρέμματα η έκτασή του - σε κάτοψη και δυστυχώς μόνο «θεωρητική»: Γιατί το σχέδιο ξεχνάει ότι το βουνό έχει υποστεί ήδη χιλιάδες καταπατήσεις, ότι φιλοξενεί «δουλείες» παντός είδους, ότι φιλοξενεί νεκροταφεία, κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών, εγκαταστάσεις άμυνας και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πολιτικής Αεροπορίας - χώρια τού ότι οι αυθαιρετούντες παράνομοι επιτίθενται στο βουνό από δεκάδες περιοχές. Χώρια τού ότι στην καρδιά του βουνού, στην περιοχή Γλυφάδας, φιλοξενείται «αθέατο» το αυθαίρετο των αυθαιρέτων -μια μοναδική βίλα πολλών στρεμμάτων με κύριο έργο την επιδιόρθωση σκαφών!

Το βουνό έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ήταν η έδρα των πελασγικών οικισμών Σφηττός, Αιξωνή, Κίκκυνα, Αλαί Αιξωνίδες κ.λπ., ενώ μεταγενέστερα διετέλεσε έδρα του δωδεκαθέου με σημαντικότερους τους βωμούς του Διός Ομβρίου και του Απόλλωνος Προοψίου. Στη Χριστιανική περίοδο φιλοξένησε τα μοναστήρια -που αποδείχθηκαν παμφάγα και έτειναν ή τείνουν διαρκώς να επεκταθούν- όπως το Μοναστήρι του Άη Γιάννη Καρέα. Το ναϊδριο του Προφήτη Ηλία -παρεμφερές με ναΐδριο ευρισκόμενο στη Γλυφάδα-, εκτός από τη στέγη που επιθυμούν να του «φορέσουν»(!) οι διάφοροι θρησκευόμενοι, έχει γύρω του αυθαίρετες -και κατεδαφίσιμες για τούτο τον λόγο- κατασκευές.

Ο υπουργός κ. Χατζηδάκης θύμισε τα νιάτα μου όταν υποσχέθηκε ότι θα επιμείνει στην ποιότητα του Υμηττού ως δάσος και όχι ως αστικό άλσος - κάτι με το οποίο τιτλοφορούσα κείμενό μου του 1983. Αλλά οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι μεγάλες: Και πριν απ’ όλα υπάρχει ένα «μέτωπο» και διεξάγεται διαρκής πόλεμος με τους καταπατητές ή «χρήστες». Για να μην υπολογίσω τον μικρότερο πόλεμο με τη συνήθεια, δηλαδή αυτών που δεν έχουν δει τις ομορφιές του βουνού και συνεχίζουν να το προσπερνούν ελαφρά τη καρδία...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις