Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ο Μανιαδάκης είδε... "εμπλοκή των ΗΠΑ στη 'σκευωρία'"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μανιαδάκης είδε... "εμπλοκή των ΗΠΑ στη 'σκευωρία'"!

Σε αντιφάσεις υπέπεσε ακόμη και στην εισαγωγική του δήλωση ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Novartis Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος ξεκίνησε χθες την κατάθεσή του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει ενδεχόμενες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι στη σκευωρία εμπλέκονται και οι ΗΠΑ!!! Ο Ν. Μανιαδάκης είναι ο πρώτος που υποστηρίζει σοβαρά ότι στη σκευωρία εμπλέκεται και το FBI!

Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή ο Ν. Μανιαδάκης φέρεται να δάκρυσε και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι «με πνίγει το άδικο»...

Αντιφάσεις για τους μάρτυρες

Ο μάρτυρας στην αρχή φέρεται να δήλωσε ότι δεν του άσκησαν πίεση οι εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά στη συνέχεια υποστήριξε ότι «δυσανασχετούσαν και με πίεζαν ακόμη περισσότερο»! Και αυτές οι αντιφάσεις υπήρξαν χωρίς καν να αρχίσουν οι ερωτήσεις, καθώς σήμερα θα συνεχιστεί η κατάθεσή του με ερωτήσεις των βουλευτών.

Μία άλλη αντίφαση του Ν. Μανιαδάκη ήταν πως χθες φέρεται να δήλωσε ότι είδε στη ΓΑΔΑ δύο μάρτυρες (τη Μαρία Μαραγγέλη και τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη), ενώ στο παρελθόν είχε πει ότι τους είχε δει στο προαύλιο της Εισαγγελίας. «Τον Νοέμβριο 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς 'σταμάτα την κατάθεσή σου γιατί έρχεται ο άλλος μάρτυρας'. Έπεσα επάνω στον Φ. Δεστεμπασίδη! Τον είδα στο ασανσέρ» φέρεται να είπε και να σημείωσε ότι «και η Μ. Μαραγγέλη επίσης ήταν εντός στη ΓΑΔΑ. Την είδα επίσης».

Καταθέσεις στο FBI με παράπονα...

Στην κατάθεσή του ο Ν. Μανιαδάκης μίλησε για τις καταθέσεις του στις ΗΠΑ στο FBI παραπονούμενος ότι «στη δεύτερη συνάντηση μαζί τους στο Νιου Τζέρσεϊ τον πίεσαν πολύ». «Όταν πήγα στην Αμερική να καταθέσω τον Αύγουστο του 2018, μου έδειξαν μια κατάθεση, χωρίς να ξέρω το όνομα του μάρτυρα που την έδωσε, στην οποία υποστηριζόταν ότι εγώ δωροδοκούσα τον Α. Λοβέρδο. Αυτό έχω επαναλάβει εκατό φορές ότι ήταν ψέμα, γιατί τον Α. Λοβέρδο δεν τον γνώριζα. Και γι’ αυτό ακριβώς αρνήθηκα στους Αμερικανούς οποιαδήποτε τέτοια εμπλοκή μου. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι λίγο καιρό μετά στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι όλα όσα γράφονταν στην κατάθεση των Αμερικανών τα κατέθετε στην Ελλάδα ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε.

Ο Ν. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη «με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017, με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα, ταυτόχρονα με προέτρεψε να μπω στο αμερικανικό πρόγραμμα. Μου είπαν πως θα υπάρξει και οικονομικό όφελος. Η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της Ελ. Τουλουπάκη. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Διαφθοράς Ντζουράς μου κανόνισε το ραντεβού. Με πράκτορες. Όχι με εισαγγελείς!».

Πώς άλλαξε τις καταθέσεις του

Υπενθυμίζεται ότι ο αμφιλεγόμενος Ν. Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά απώλεσε την ιδιότητά του όταν αποκαλύφθηκαν στοιχεία εμπλοκής του στην υπόθεση, του απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα όταν πιάστηκε να ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό έχοντας συσκευάσει και την οικοσκευή του και από τότε εκείνος άλλαξε τις καταθέσεις του και αθωώνει όλους τους εμπλεκόμενους. Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι κατηγορούμενος και η προσπάθεια αθώωσής του χαρακτηρίζει τη στάση του.

"Με πίεζαν για πολιτικά πρόσωπα"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Μανιαδάκης αρχικά παραδέχθηκε ότι «δεν μου άσκησαν πίεση οι εισαγγελείς Διαφθοράς, μου ζήτησαν με τεχνική έκθεση να εξηγήσω αν νόμιμα γίνονταν οι αυξήσεις στα φάρμακα».

Στη συνέχεια όμως φέρεται να είπε ότι «έδινα καταθέσεις σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα αστυνομικός. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μην φοβάμαι καθώς οι Α. Σαμαράς και Άδ. Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδ. Γεωργιάδη. Μου ασκούσαν έντονες πιέσεις. Για τους Α. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα. Επίσης για Α. Λοβερδο και Ε. Βενιζελο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του 'Documento' και Υπουργικές Αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι Αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο. Μου τα υποδείκνυαν. Μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω (...) «Επειδή τους υποδείκνυα και τους αποδείκνυα τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, άρχισαν να δυσανασχετούν και με πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα».

Ακόμη ισχυρίστηκε ότι η Ελ. Τουλουπάκη του ζήτησε να δώσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα υποσχόμενη να μιλήσει με τους ανωτέρους της για το μέλλον του.

Αθωώνει τον Α. Λοβέρδο

Ο μάρτυρας φέρεται να διέψευσε ότι δωροδοκήθηκε ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία. Ο Ν. Μανιαδάκης είπε ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς «μου είπαν πως ήξεραν ότι μέσω της εταιρείας της γυναίκας μου, που λεγόταν Ψημίτη, δωροδοκούσα τον Α. Λοβέρδο. Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Τον Α. Λοβέρδο δεν τον ήξερα, αλλά επίσης τη γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημίτη». «Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Έχω αδίκως γι' αυτο κατηγορηθεί. Είναι γεγονός ότι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Α. Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση» φέρεται να κατέθεσε.

Αναφέρθηκε δε και στην προστατευόμενη μάρτυρα Αικατερίνη Κελέση λέγοντας πως «είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του Α. Λοβέρδου. Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας Κελέση προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεσή της και είπε ότι τελικά δεν την έλεγαν Ψημίτη τη γυναίκα μου, αλλά ούτε και για τα του Λοβέρδου επέμεινε. Ήρθε δηλαδή η Κελέση ξανά και είπε αυτό που είχα πει εγώ στους εισαγγελείς».

Ήθελε τον δικηγόρο του...

Ο Ν. Μανιαδάκης επεχείρησε να καταθέσει παρουσία του δικηγόρου του, όμως μετά από απαίτηση όλης της αντιπολίτευσης αυτό δεν έγινε δεκτό -μόνο η Ν.Δ. ήταν θετική στο αίτημά του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL