Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Επιστολή του Αμερικανού συνηγόρου τους στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου / "Μην εκφοβίζετε τους προστατευόμενους μάρτυρες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή του Αμερικανού συνηγόρου τους στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου / "Μην εκφοβίζετε τους προστατευόμενους μάρτυρες"

Για εκφοβισμό μαρτύρων κατηγορεί τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ο Αμερικανός δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis! Ο δικηγόρος Στήβεν Κον προειδοποιεί τις ελληνικές αρχές, και ιδιαίτερα τον Άρειο Πάγο, να σταματήσει τον εκφοβισμό μαρτύρων και ζητάει να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς που έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα και εφαρμοστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ενήμερος για την επιστολή είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή για την επιστολή Κον ήταν το αίτημα των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις αμερικανικές αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες μάρτυρες ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της επιστολής: «Ανάρμοστος και παράνομος εκφοβισμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αμερικανική υπόθεση της Novartis». «Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να παραιτηθείτε από κάθε προσπάθεια απόκτησης της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν οικειοθελώς παράσχει πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε κάθε αίτημα προς τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται: «Αυτή η επιστολή αποτελεί επίσης επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ζητάμε επίσης να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις και τα διορθωτικά μέτρα βάσει της παραβίασης των διεθνών συμβάσεων καταπολέμησης της διαφθοράς οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα και εφαρμοστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίες έχουν λάβει την έγκριση της Ελλάδας, να καταπατηθούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και να υπάρξουν αντίποινα εναντίον τους επειδή νόμιμα παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές», υπογραμμίζει ο Στ. Κον και προειδοποιεί: «Η παραβίαση του δικαιώματος των μαρτύρων στην εχεμύθεια μπορεί να αποτελέσει ακόμη εγκληματική παρακώλυση της Δικαιοσύνης, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε απόδειξη ότι η παραβίαση αυτής της εχεμύθειας θα μπορούσε να βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL