Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για την επόμενη αναθεώρηση / Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για την επόμενη αναθεώρηση: Η πρόοδος δεν ματαιώνεται, αναβάλλεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για την επόμενη αναθεώρηση / Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για την επόμενη αναθεώρηση: Η πρόοδος δεν ματαιώνεται, αναβάλλεται

"Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων" χαρακτήρισε την αναθεώρηση της Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι έγινε "με τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές ισορροπίες της 'γαλάζιας' παράταξης"

Η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 μπορούσε να είναι ιστορική. Αναδείχθηκε όμως σε άλλη μια χαμένη ευκαιρία. H προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια τομή: άνοιξε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης όχι μόνο στους τεχνοκράτες και τα κόμματα, αλλά, στην κοινωνία.

Μέσα σε σχεδόν δυο χρόνια διαβούλευσης προέκυψαν θέσεις και προτάσεις που έβαζαν τις βάσεις για έναν ουσιαστικό θεσμικό εκσυγχρονισμό, για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα του 21ου αιώνα σε προοδευτική κατεύθυνση. Με συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών, της εργασίας, του εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, της δημόσιας Υγείας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της λαϊκής συμμετοχής, της αποκατάστασης της σχέσης του πολίτη με την πολιτική.

"Με τις θετικές προτάσεις μας για το σύνταγμα που σήμερα απορρίπτονται, αλλά θα είναι οι προτάσεις που αφορούν το σύνταγμα του μέλλοντος της χώρας. Προτάσεις που εσείς τώρα τις μπλοκάρετε με την άρνησή σας. Αλλά δεν τις ματαιώνετε. Απλώς τις αναβάλλετε για την επόμενη αναθεώρηση" ήταν η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. "Γιατί, όσο και αν εσείς επιθυμείτε να φρενάρετε την πορεία του τόπου προς τα εμπρός, στο τέλος δεν θα το καταφέρετε. Αργά η γρήγορα η πρόοδος, όπως συμβαίνει πάντα, θα νικήσει τη συντήρηση" υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτίμησε να προχωρήσει σε μια "αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων. Ένα μνημείο βερμπαλισμού, χωρίς άξονες και κεντρική ιδέα, χωρίς ειρμό και χωρίς έρμα", όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας. Μια αναθεώρηση με τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές ισορροπίες της "γαλάζιας" παράταξης.

Η υποκρισία με το άρθρο 86 διασφαλίζει, ξανά, ατιμωρησία

Και μπορεί το άρθρο 86 να τροποποιείται, ωστόσο η πλειοψηφία φρόντισε να καλύψει τα πολιτικά της στελέχη για υποθέσεις που διερευνώνται προ του 2015, καθώς αυτές θα εμπίπτουν στην προηγούμενη ρύθμιση. Όπως για παράδειγμα η Novartis. "Τι φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Έχετε μήπως αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας;" τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 "για να είναι ξεκάθαρο ότι -καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς- δεν θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά. Αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν". Υπενθύμισε εξάλλου ότι η συνταγματοποίηση της ασυλίας των υπουργών συνταγματοποιήθηκε με την "αναθεώρηση παρωδία του 2001" από την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα νομικά τερτίπια

"Ερμηνευτική δήλωση σημαίνει αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος. Αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος μόνο η αναθεωρητική Βουλή κάνει. Ποια καλύτερη ευκαιρία από αυτήν ως αναθεωρητική Βουλή και ως πολιτικό σύστημα να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα;" υποστήριξε.

"Ψάχνετε να βρείτε νομικά επιχειρήματα και δικαιολογίες, γιατί η δική σας παρουσία στη διακυβέρνηση του τόπου ήταν θλιβερή και σκιώδης, γι' αυτό άλλωστε οδηγήσατε τον τόπο στη χρεοκοπία", ενώ "η πρότασή μας είναι πεντακάθαρη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι. Όσο ασκήσαμε εξουσία, την κυβερνητική παρουσία μας δεν τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου".

Ο εξευτελισμός του θεσμού του Προέδρου

Ακόμα ένα επικίνδυνο μονοπάτι για τη δημοκρατία και τον ίδιο τον θεσμό είναι η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας "κομματάρχη" που θα μπορεί να εκλέγεται με "σχετική πλειοψηφία". "Αδιανόητο" χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εξευτελισμό του θεσμού.

"Αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά. "Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;" αναρωτήθηκε.

"Φιλελεύθερος" σκοταδισμός

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκέπασε τον φιλελεύθερο μανδύα της κυβέρνησης αναφερόμενος στην άρνηση κατάργησης της απαγόρευσης μετάφρασης της Αγίας Γραφής. "Σε ποιον αιώνα βρισκόμαστε και σε ποια χώρα; Είμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα; Ή έχουμε μείνει στα 'ευαγγελιακά' του 1901, που αποτέλεσαν την αφορμή για να μπει αυτή η διάταξη στο σύνταγμα του 1911; Δεν είμαστε στην Ευρώπη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης; Δεν πέρασε από εδώ ο Διαφωτισμός;" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3. "Προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό, και όχι τη ριζική διάρρηξη, των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας" τόνισε επισημαίνοντας ότι αυτό δυσαρέστησε το κομματικό ακροατήριο και εξηγώντας πως "όλες οι προτάσεις μας έγιναν με την επίγνωση ότι το σύνταγμα αποδίδει πάντοτε έναν ορισμένο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε". "Δεν προτείνουμε εμείς, όπως η Νέα Δημοκρατία το κάνει, τη συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος" τόνισε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η ένοχη σιωπή και τα ψεύδη του Μητσοτάκη

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε πολλές φορές τον Αλ.Τσίπρα ως "αδιάβαστο". Εντούτοις άλλη μια φορά συνελήφθη ψευδόμενος, αποφεύγοντας, διά της σιωπής, να απαντήσει στην ουσία της κριτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά ομολογία ενοχής για την πολιτική σκοπιμότητά του να καλύψει μελλοντικά μέσω παραγραφής υπουργούς της Ν.Δ. που ενδεχομένως να διερευνώνται ή να διερευνηθούν δικαστικά για δωροδοκία" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε ούτε μισό επιχείρημα για την αδιανόητη επιλογή του να ευτελίσει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. "Μόνο διαδικαστικές δικαιολογίες και εξυπνακισμούς, όπως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990, στη δεύτερη θητεία του, εξελέγη με 153 ψήφους -και όχι με 145 ή 120. Μόνο που ξέχασε, σκόπιμα, ότι αυτό έγινε μετά τη διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, το οποίο σήμερα αναθεωρήσαμε" αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL