Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τι έρευνα, τι εσωτερικός έλεγχος; Θα ερευνήσουν τους εαυτούς τους!

Εντυπώσεις - Χαραυγή

της Άννας Μισιαούλη

Της κωλοτούμπας το ανάγνωσμα, τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση. Ενώ την περασμένη βδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ζητήσει να γίνει έρευνα σχετικά με τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, για τις οποίες γίνεται λόγος, χθες με μια κωλοτούμπα Ολυμπιακών διαστάσεων έκανε λόγο για εσωτερικό έλεγχο των αιτήσεων.

Ανέφερε λοιπόν χθες, «όσον αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πρόσθετο έλεγχο σε παλαιότερες εγκρίσεις, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος, ας γίνει κατανοητό ότι αυτή αφορά εσωτερικό έλεγχο των αιτήσεων, με τη χρήση πρόσθετων εργαλείων και μεθόδων που διατίθενται σήμερα και όχι κάποια έρευνα». Παρ’ όλα αυτά οι ακριβείς δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν: «Μετά από ενημέρωση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και ο υπουργός Εσωτερικών θα ζητήσει και θα γίνει έρευνα σχετικά με τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, οι οποίες εμφανίζονται σε δημοσιεύματα και για τις οποίες γίνεται λόγος».

Μάλιστα είχε επισημάνει σε γραπτή δήλωσή του αυτολεξεί: «Θα γίνει διερεύνηση για συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις που έγιναν με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν κατά το παρελθόν, πριν δηλαδή την αναθεώρηση και την ενίσχυση των ελέγχων. Η έρευνα θα αφορά πολιτογραφήσεις για τις οποίες προκύπτουν πρόσθετα στοιχεία όπως οι περιπτώσεις που επισημαίνονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα. Εάν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι συντρέχουν λόγοι, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ακόμα και διαδικασία ανάκλησης της υπηκοότητας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας». Και σαν να μην έφθανε αυτό μίλησε για «παρερμηνεία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου» εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

Το θέμα δεν είναι αν το ΑΚΕΛ ή οποιοσδήποτε «παρερμήνευσε» την απόφαση του Υπουργικού. Οι δηλώσεις του κ. Προδρόμου συνειδητά παρατίθενται αυτούσιες για κρίση από τον κάθε πολίτη ως προς το κατά πόσον θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν. Και αντί να κρύψει μετά την ατάκα περί παρερμηνείας, συνέχισε το βιολί του, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει δημόσια τοποθετηθεί ζητώντας οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να υποδείξει αν υπήρξε έστω και μια περίπτωση εύνοιας ή ατασθαλίας σχετικά με αυτές τις αιτήσεις».

Συμπλήρωσε επιπρόσθετα ότι όχι μόνο «η κυβέρνηση δεν θα κάνει έρευνα για τον εαυτό της», αλλά «το υπουργείο Εσωτερικών έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να διερευνήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, δηλαδή πολιτογραφημένα πρόσωπα». Λες και το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι αυτό που εισηγείται ποιος θα πολιτογραφηθεί και ποιος όχι, παρά το τεκμήριο που παρατέθηκε στο ρεπορτάζ του Reuters με τη σύσταση του υπουργού Εσωτερικών για πολιτογράφηση του αρχηγού Αστυνομίας της Καμπότζης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο