Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το θέμα για τον πρωθυπουργό / Ο Κυρ. Μητσοτάκης ονειρεύεται... Νήσο Έλις στην Ελλάδα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το θέμα για τον πρωθυπουργό / Ο Κυρ. Μητσοτάκης ονειρεύεται... Νήσο Έλις στην Ελλάδα!

Υιοθέτησε αντιπροσφυγική πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, αλλά πήρε λεκτικές αποστάσεις από την ακραία ρητορική επιφανών στελεχών του κόμματός του (Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης). Ο πρωθυπουργός πάτησε για άλλη μια φορά σε δύο βάρκες, επιμένοντας ότι πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι για προσφυγικό και ότι μπορεί να λυθεί με αυστηρότερη πολιτική δημόσιας τάξης.

Ενδεικτικό της συντηρητικής λογικής που έχει για την Ελλάδα ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ότι ζήτησε να μην συγκρίνεται η χώρα μας με τις ΗΠΑ, «μια χώρα η οποία χτίστηκε από μετανάστες, μία χώρα με τεράστιες εκτάσεις, που χρειαζόταν τους μετανάστες, μια πολυπολιτισμική και πολυεθνική χώρα».

Αντιλαμβανόμενος όμως τις αντιφάσεις και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία «να αναλάβει τις ευθύνες της» και υποσχέθηκε ότι μέσα σε έναν χρόνο θα βρει 40.000 κρεβάτια σε ξενοδοχεία.

«Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!»

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός επιτίθετω συνεχώς στον… ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «ιδεοληψία» και «διάρρηξη κάθε έννοιας κυβερνητικής ευθύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κάνει αυτοκριτική, αλλά εκείνος δεν έκανε αυτοκριτική για την αποτυχία της πολιτικής του, που είχε ως αποτέλεσμα η Μόρια, από 5.600 άτομα που είχε τον Ιούλιο, να φιλοξενεί σήμερα 13.000 άτομα. Όμως ήταν ο Κ. Μητσοτάκης εκείνος που προσέγγισε ιδεοληπτικά το πρόβλημα, επιμένοντας ότι είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό. Ανέφερε ότι 2 στους 10 είναι από τη Συρία, ενώ το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Γ. Βαρουφάκης: "Δεν σας ακολουθούμε"

Ευλόγως ο Γ. Βαρουφάκης του είπε ότι στο Αφγανιστάν υπάρχουν διαρκείς συγκρούσεις. «Ποιοι είναι πρόσφυγες; Μόνο αυτοί που είναι θύματα βομβαρδισμών από καθεστώτα που η Δύση έχει ορίσει ως εχθρικά;» ρώτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι δεν είναι όλο το Αφγανιστάν ασφαλής χώρα. Ο Γ. Βαρουφάκης διαφώνησε και με τη διάκριση προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας λόγο για «εκλεκτούς Σύρους» και δηλώνοντας πως «αν εσείς θέλετε να διαχωρίσετε αυτούς που έρχονται τρομοκρατημένοι λόγω σφαιρών ή πείνας, εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε».

Μέτρα και διεθνοποίηση

Ομνύοντας διαρκώς στην εφαρμογή «κανόνων», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επόμενο έτος 40.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, εκ των οποίων οι μισοί θα «μοιραστούν» σε δέκα περιφέρειες, ενώ 16.000 θα λάβουν μέρος σε προγράμματα απασχόλησης. Υποστήριξε ότι το 2020 θα γίνουν 10.000 επιστροφές, κατά βάση προς την Τουρκία. Παρά την κριτική και τη διαφωνία ακόμη και της Ένωσης Περιφερειών, επέμεινε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Στο πλαίσιο της «διεθνοποίησης» του προσφυγικού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου και ότι θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και η Τουρκία να αναγνωρίσει επιστροφές και από την ενδοχώρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν θα μπει «τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο υποδοχής». Όμως σεβασμό των δικαιωμάτων τους θα έχουν μόνο όσοι, κατά την κυβέρνηση, «συμμορφώνονται με τις οδηγίες»... «Στόχος είναι να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι δε συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει» είπε χαρακτηριστικά.

Για το πραγματικό πρόβλημα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα λυθεί με την πρόσληψη είκοσι τριών υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου με συμβάσεις έργου, ώστε να τριπλασιαστεί η ταχύτητα χειρισμού υποθέσεων! Στα σύνορα προανήγγειλε επιτήρηση του Έβρου, ενίσχυση του Λιμενικού με πλωτά και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να γίνονται είκοσι τρεις επιπλέον περιπολίες.

Η θετική αναφορά Μητσοτάκη

Αρνητική εντύπωση προξένησε η θετική αναφορά Μητσοτάκη στη νήσο Έλις, διαβόητη για την ταλαιπωρία που υφίσταντο όσοι έφταναν εκεί. «Όταν οι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων γενιών αντίκριζαν το Άγαλμα της Ελευθερίας μέσα από την ομίχλη που συχνά υπάρχει στην περιοχή, γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πάνε και στη Νήσο Έλις, όπου θα καταγραφούν, θα ταυτοποιηθούν και θα γνωρίζουν οι αμερικανικές αρχές ποιος μπαίνει στη χώρα και ποιος δεν μπαίνει» είπε ο Κ. Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος μάλιστα από τους βουλευτές της Ν.Δ.!

Επικίνδυνη αστοχία

Την αναφορά Μητσοτάκη στο Ellis Island καυτηρίασε λίγο αργότερα στη Βουλή ο Γιώργος Ψυχογιός. «Δεν περίμενα ποτέ από Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στο Ellis Island ως παράδειγμα για τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν, ούτως ώστε άνθρωποι να ενταχθούν στο έδαφός του. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αστοχία, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη καταστρατήγηση και μας προβληματίζει, διότι αν ονειρεύονται να είναι η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά ένα άλλο Ellis Island, όπου και δικοί μας ομοεθνείς στις αρχές του αιώνα υπέστησαν εξευτελισμό μέχρι να μπουν στη χώρα, τότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» τόνισε ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποίησε ακόμη για όξυνση των προβλημάτων στα κλειστά κέντρα κράτησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου, που ήδη τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχει γεμίσει κρατούμενους και μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες. «Το να κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ για ανικανότητα, όταν τώρα το προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου σε όλη τη χώρα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό από τη μεριά της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Γ. Ψυχογιός.

Να δώσει εξηγήσεις o πρωθυπουργός για τον τριπλασιασμό του πληθυσμού στα camps

Αλ. Χαρίτσης: "Όμηρος ακροδεξιάς ρητορικής ο Μητσοτάκης"

Να δώσει εξηγήσεις γιατί “τους τελευταίους τρεις μήνες ο πληθυσμός στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχει τριπλασιαστεί” καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

“Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και δεν φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα”, ενώ είναι “η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του που επιδεινώνει την κατάσταση” τονίζει ο ίδιος. "Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος από τη μία της ακροδεξιάς ρητορικής την οποία ο ίδιος εξέθρεψε και από την άλλη της απτής πραγματικότητας που τον υπερβαίνει" σημειώνει.

"Ο εθνολαϊκισμός του -είναι πλέον σαφές- στιγματίζει τη χώρα" σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι "την κατατάσσει μεταξύ των χωρών που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα", υπογραμμίζοντας πως η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του επιδεινώνει την κατάσταση. “Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, όταν είσαι κυβέρνηση, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη Ν.Δ. είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο” καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL