Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ / Εξι χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα: Απόψε η συναυλία μνήμης, αύριο οι διαδηλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ / Εξι χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα: Απόψε η συναυλία μνήμης, αύριο οι διαδηλώσεις

Τα γραφεία τους κλείνουν το ένα μετά το άλλο. μόλις το περασμένο Σάββατο, οι χρυσαυγίτες υπέστειλαν τη ναζιστική σημαία και στα κεντρικά της μεσογείων. Οι καταδίκες αυξάνονται και πληθύνονται. μετά την καταδίκη των Λαγού και Μίχου για το "Συνεργείο", ακολούθησε η επικύρωση εκείνης του Κουκούτση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Πέτρου Κωνσταντίνου, τον οποίο είχε αποκαλέσει δολοφόνο της “Μαρφίν”.

Το κόμμα έχει διασπαστεί σε χίλια κομμάτια. Πρωτοκλασάτα κάποτε στελέχη του, βλέποντας τα δύσκολα εγκατέλειψαν τον Μιχαλολιάκο και εκφράζουν ανοιχτά την πρόθεση να δημιουργήσουν νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Τα ταμεία έχουν αδειάσει. Από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου κι έπειτα η Χ.Α. δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και δεν μπορεί να συντηρήσει τα γραφεία της ούτε να μοιράσει μεροκάματα. με λίγα λόγια, οι ναζιστές βρίσκονται στο καναβάτσο.

"Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη", επισημαίνει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και καλεί τον κόσμο να μην επαναπαυθεί, αλλά να συνεχίσει τον αγώνα για την όσο το δυνατόν συνολικότερη εξάλειψη του φασιστικού φαινομένου. Για να μη χαθεί ποτέ ξανά άνθρωπος από τα χέρια των ναζιστών.

Το τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ στο Κερατσίνι ήταν μόνο η αρχή. Οι αναμνήσεις από τις συναντήσεις των ανθρώπων εκεί θα μείνουν ανεξίτηλες. Όπως ανεξίτηλο θα μείνει και το γιγάντιο γκράφιτι που έφτιαξαν οι politicalstencil με τον Παύλο Φύσσα στον τοίχο του εργοστασίου Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι).

Σήμερα έχει σειρά η μεγάλη συναυλία στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, την οποία διοργανώνει η οικογένεια κάθε χρόνο και αύριο διεξάγονται πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στο μνημείο του Παύλου

Οι αντιφασιστικές συλλογικότητες απευθύνουν κάλεσμα για προσυγκέντρωση στις 17.30, στο Κερατσίνι, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και βρίσκεται σήμερα το μνημείο του. "Έχουμε δρόμο ακόμα. με τη δίκη της Χ.Α. να πλησιάζει προς το τέλος της, το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ναζί δολοφόνους", σημειώνει η πρωτοβουλία για τον "Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη", την οποία συγκροτούν η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα (Killah P).

“Έξι χρόνια μετά, η δίκη της Χ.Α. συνεχίζεται και οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα είναι όλοι έξω, ενώ ο φασίστας Γ. Ρουπακιάς δηλώνει πως ‘ήταν απλώς μία ανθρωποκτονία’”, υπενθυμίζει η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση.

"Παρά την υπαρξιακή κρίση που περνάει το ναζιστικό κόμμα, η συνδιαλλαγή της ηγεσίας με τη Ν.Δ. και το δικαστικό σύστημα παραμένει. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τους ιστορικούς δεσμούς των ναζί με Μαλτάκο, Βορίδη, Γεωργιάδη σε προηγούμενο διάστημα", υπογραμμίζει στο δικό της κάλεσμα η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).

Με κεντρικό σλόγκαν "Στη φυλακή οι νεοναζί - Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες", καλεί τον κόσμο στην κινητοποίηση η ΚΕΕΡΦΑ, τονίζοντας κι εκείνη ότι "δεν χωράει κανένας εφησυχασμός". Παράλληλα προανήγγειλε "μαζική κινητοποίηση τις μέρες της απολογίας στη δίκη του φύρερ Μιχαλολιάκου, να περικυκλώσουμε το Εφετείο με τη δύναμη του κινήματος. Και έχουμε να δώσουμε τη μάχη για να απομονώσουμε το φασιστικό μόρφωμα του Βελόπουλου, που διαδέχτηκε τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή."

"Αντιφασιστική πορεία για τον Παύλο Φύσσα, για όλους μας, για να τελειώνουμε με τους ναζί, για να μη θρέψουν άλλη γενιά στο παρόν μας", είναι το μήνυμα από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα.

Το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα επισημαίνει ότι μπορούμε και πρέπει «να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς το σκοτάδι του φασισμού και της Ακροδεξιάς, μια κοινωνία που να βασίζεται στην ισοτιμία και την αλληλεγγύη. Δεν θέλει λόγια, θέλει δράση."

Τη διαδήλωση στηρίζουν επίσης η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας και Πειραιά, η ΟΚΔΕ και ο κοινωνικός χώρος Pasamontaña

Το κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να φτιαχτεί "ένα πλατύ και ενιαίο αντιφασιστικό κίνημα, παρότι η Χ.Α. σταδιακά περνάει από το εδώλιο του δικαστηρίου στα κάγκελα της φυλακής", επισημαίνει στο δικό της κάλεσμα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

"Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μας υπενθύμισε ότι πέρα από τον οργανωμένο χρυσαυγιτισμό, που προσμετράει δεκάδες θύματα δολοφονικών επιθέσεων, υπάρχει ριζωμένη η ιδεολογία του φασισμού ακόμη και σε πολύ μικρά και ανοργάνωτα τμήματα της κοινωνίας, που οδηγεί σε στυγνές δολοφονίες ανθρώπων που είναι διαφορετικοί", υπογραμμίζει η οργάνωση και στέλνει σαφές μήνυμα: "Ας ξεμπερδέψουμε με κάθε μορφής χρυσαυγιτισμό".

Τα καλέσματα σε όλη τη χώρα

- Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο αύριο στις 18.00 στην Καμάρα

- Πάτρα: Συγκέντρωση αντιπληροφόρησης απόψε στον Έσπερο (πλ. Γεωργίου) στις 7 μ.μ. - Συλλαλητήριο αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου

- Καλαμάτα: Αντιφασιστική διαδήλωση αύριο στις 7 μ.μ. στην Πλατεία 23ης Μαρτίου

- Τρίκαλα: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο αύριο στις 20.00 στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου

Η συναυλία

Μ’ ένα πολύ δυναμικό line up διεξάγεται απόψε η συναυλία για τον Παύλο Φύσσα στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων στην παραλία Κράκαρη. Στη σκηνή θα εμφανιστούν με σειρά εμφάνισης οι: Dj Moya, The Titz, No Hard feelings, Άλλος κόσμος, Ματούλα Ζαμάνη, Social Waste και Nightstalker. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η συναυλία ξεκινά στις 19:45

Οι τρόποι πρόσβασης στον χώρο:

Α. Με αυτοκίνητο μέσω Ακτής Ηετιώνεια.

Δείτε το λινκ: https://maps.app.goo.gl/K5vtbDU77WgmLGP29

Β. Με λεωφορείο, από στάση ΗΣΑΠ που βρίσκεται 100 μέτρα μετά τον ηλεκτρικό Πειραιά, παίρνετε τη γραμμή Χ96 Πειραιάς - αεροδρόμιο, κατεβαίνετε στάση ΥΕΝ και η είσοδος για τον χώρο βρίσκεται 500 μέτρα μετά.

Γ. Με τρόλεϊ από κέντρο Πειραιά ή από Άγιο Διονύσιο - Πύλη Ε2, και κατεβαίνετε στο τέρμα, η είσοδος βρίσκεται στα 300 μέτρα.

Χρ. Βρεττάκος: Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε

Τη στήριξή του στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις και τη διαδήλωση εξέφρασε για άλλη μια χρονιά ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χριστόφορος Βρεττάκος, τονίζοντας κι εκείνος ότι η φασιστική απειλή παραμένει ζωντανή:

“Παρά το γεγονός ότι η φετινή επέτειος συμπίπτει με την κορύφωση της σχετικής δίκης, τα χαμηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, καθώς και την αποδιοργάνωση του μορφώματος με το κλείσιμο μιας σειράς κεντρικών γραφείων της εγκληματικής οργάνωσης, η φασιστική απειλή παραμένει ζωντανή μέσα στην κοινωνία μας, δηλητηριάζοντας τις ψυχές των ανθρώπων.

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου, ο αγώνας για την ήττα του φασισμού σε κάθε επίπεδο οφείλει και πρέπει να είναι καθημερινός και διαρκής. Οι γειτονιές του Φύσσα, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, έδωσαν και θα ξαναδώσουν το σύνθημα για τη συντριβή του φασιστικού φαινομένου και των ιεροκηρύκων του. Η πάλη ενάντια στις ρατσιστικές εκστρατείες και τη φασιστική απειλή αποτελεί υπόθεση του εργατικού -νεολαιίστικου - λαϊκού κινήματος. Βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο με την πάλη ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα, την ανεργία, τον αγώνα για την υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Ως Δημοτική Αρχή καλούμε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας να πάρουν μαζικά μέρος στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις των ημερών, για την επέτειο από τα 6 χρόνια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL