Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Αποκρυσταλλώνονται" τα κριτήρια χαρακτηρισμού για τις δασικές εκτάσεις

Διευκρινίσεις ζητάει από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος

Επακριβώς θα προσδιορίζεται εφεξής ο χαρακτήρας μιας έκτασης (δασική, χορτολιβαδική) με βάση τη σύνθεση της βλάστησης και την πυκνότητά της. Το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών γνωμοδότησε πως οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές και ο αναπληρωτής υπουργός την αποδέχτηκε με απόφασή του (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ).

Ο Σ. Φάμελλος με ερώτημά του προς το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) ζήτησε να διευκρινιστεί εάν οι εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση, χωρίς την παρουσία δασικής βλάστησης, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα ή ως χορτολιβαδικές.

Το ερώτημα τέθηκε μετά από διαφορές και μη ενιαία αντιμετώπιση που προέκυψαν κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών έως σήμερα, όπου εκτάσεις αποτελούμενες μόνο από φρυγανική βλάστηση σε άλλες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονταν ως δάση και σε άλλες ως χορτολιβαδικές.

Το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών έκρινε ομόφωνα ότι, εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Κατά το ΤΣΔ, οι εκτάσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον.

Με τη γνωμοδότηση, που έγινε αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο, “δίνεται ένα εργαλείο στους μελετητές και τις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, που καταρτίζουν αυτή την περίοδο δασικούς χάρτες, ώστε να συστηματοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού των φρυγανικών εκτάσεων που δεν φέρουν δασική βλάστηση" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Σε αυτήν διευκρινίζεται επιπρόσθετα πως, για τις περιπτώσεις των ήδη θεωρημένων, αναρτημένων δασικών χαρτών, αυτοί θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία των προδήλων σφαλμάτων ατελώς, ενώ “για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, θα γίνει άμεσα η διόρθωση - αναμόρφωση των δασικών χαρτών με διαδικασία που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ”.

Λ.ΣΤ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις