Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
"Πρωτοβουλία για τα Δάση": / Αναποτελεσματικό το μοντέλο πυροπροστασίας, που εξαντλείται στην καταστολή αντί της πρόληψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρωτοβουλία για τα Δάση": / Αναποτελεσματικό το μοντέλο πυροπροστασίας, που εξαντλείται στην καταστολή αντί της πρόληψης

Τον επείγοντα χαρακτήρα της αλλαγής του μοντέλου δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή όπως σήμερα, με την ένταξη σε αυτό και των καθ' ύλην αρμόδιων δασικών υπηρεσιών ανέδειξε η "Πρωτοβουλία για τα Δάση" σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Οι ομιλητές Ν. Μπόκαρης, Β. Γκουντούφας, Γ. Καρέτσος, Σ. Παυλάκη, Η. Αποστολίδης επεσήμαναν ότι με αφορμή τις τραγωδίες του καλοκαιριού ήρθε η στιγμή να διορθωθεί ένα λάθος "ακραία αναποτελεσματικό", που διαρκεί 20 χρόνια, όταν με νόμο (Ν. 2612/1998) αποξενώθηκαν οι δασικές υπηρεσίες από τον φυσικό τους χώρο και ανατέθηκε η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η Πρωτοβουλία θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση του συστήματος πυροπροστασίας προτείνοντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας και την ουσιαστική συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών. Αυτό προϋποθέτει, όπως αναφέρθηκε, την επανασύνδεση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών με τα δασικά χερσαία οικοσυστήματα και τον καθορισμό των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εμπλοκή των δασικών υπηρεσιών στον αντιπυρικό σχεδιασμό και την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων για την εξασφάλιση σύγχρονης και άμεσης επιχειρησιακής δυνατότητας.

Η «Πρωτοβουλία για τα Δάση» συστήθηκε "ως μια συντονισμένη παρέμβαση καθηγητών πανεπιστημιακών και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητών δασικών ερευνητικών ινστιτούτων, νομικών, ελεύθερων επαγγελματιών και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενημέρωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να ληφθεί η απαραίτητη κεντρική πολιτική απόφαση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας".

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαράς σημείωσε ότι δυστυχώς η Ελλάδα χτίζεται χαοτικά και υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως το Μάτι, προσθέτοντας πως πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον επιβαρύνουν οι δασικές πυρκαγιές την κλιματική αλλαγή.

Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Ιγγλέση στην παρέμβασή της χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συσπείρωση των δασολόγων, επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά θα αποκτήσει εθνική στρατηγική η χώρα που αναγνωρίζει τον ρόλο και την προσφορά των δασών τα οποία καλύπτουν το 65% της έκτασης της, ενώ προτάσσει την αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στηλίτευσε την απομάκρυνση το 1998 της Δασικής Υπηρεσίας από τη δασοπυρόσβεση, κάτι που είχε αποτέλεσμα την εξαφάνιση της πρόληψης και τη θεοποίηση της καταστολής, ειδικά της εναέριας, συμπληρώνοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αρκετών εναέριων και επίγειων μέσων καταστολής. Δεν μπορεί, όμως, αυτή η προσέγγιση να αναιρεί, μέχρι του σημείου της κατάργησης, την πρόληψη ως το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισης του δασικού χώρου".

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την εναέρια καταστολή δαπανώνται 500 εκατ. ετησίως και για την πρόληψη μόλις 20 με 30 εκατ. Ακόμη είπε ότι καταστρέφονται ετησίως 50.000 στρέμματα καλλιεργειών από τις πυρκαγιές χωρίς να υπάρχει μηχανισμός αποζημίωσης. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις για αλλαγή στο μοντέλο δασοπυρόσβεσης θα ληφθούν υπόψη από την ομάδα εργασίας που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον ανασχεδιασμό του συστήματος πολιτικής προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL