Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Φάμελλος: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με προστασία του φυσικού κεφαλαίου

Eurokinissi

«Θα υπάρξει ουσιαστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των περιοχών NATURA και θα τεθούν όλες υπό καθεστώς Φορέων Διαχείρισης, οι δαπάνες των οποίων θα καλύπτονται πλέον κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό», προανήγγειλε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος. Εκπόνηση ολοκληρωμένου έργο LIFE, για τη διαχείριση των περιοχών Natura

«Στόχο αποτελεί η προστασία και διατήρηση του μοναδικού φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα μας αλλά και η προσπάθεια, παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εθνική, για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντςο και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος, μιλώντας σε τεχνικό σεμινάριο σε σχέση με τις «καλές πρακτικές για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας κατά την ανάπτυξη αιολικών πηγών ενέργειας» στο ΥΠΕΝ, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς όπως είπε «πολλές φορές οδηγεί σε σημαντικές προτάσεις, οι οποίες μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αυξάνουν την αποδοχή από τους τοπικούς φορείς».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολλές περιπτώσεις «τα σύμφωνα σταθερότητας δρουν εις βάρος των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της μείωσης των δημοσιονομικών πόρων», τονίζοντας ότι αν και η χώρα μας φιλοξενεί το 35% των ειδών της βιοποικιλόητας της ΕΕ, δεν τυγχάνει αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων την ίδια στιγμή που υφίσταται δημοσιονομικούς περιορισμούς.

«Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στην Ευρώπη οφείλουμε να θέσουμε τα θέματα αυτά», ανέφερε ο Σ.Φάμελλος, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει επισημάνει το ζήτημα κατ' επανάληψη τόσο σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, όσο και προς Κομισιόν.

Ειδικότερα, σε σχέση με την προστασία της βιοποικιλόητας, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι σύντομα θα εκδοθεί σε ΦΕΚ ο επικαιροποιημένος κατάλογος των περιοχών Natura, με νέες χερσαίες και, κυρίως, θαλάσσιες περιοχές, με νόμο που θα έρθει έως το τέλος του χρόνου στη βουλή, καθώς η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί.

«Θα υπάρξει ουσιαστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των περιοχών NATURA και θα τεθούν όλες υπό καθεστώς Φορέων Διαχείρισης, οι δαπάνες των οποίων θα καλύπτονται πλέον κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ προχωρά και με την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές NATURA της χώρας.

Πρόκειται για έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 17,5 εκ. ευρώ, «το οποίο σε 30 μήνες από την ημερομηνία συμβασιοποίησης, θα καλύψει ένα τεράστιο κενό σε ό,τι αφορά την προστασία και τη διαχείριση φυσικών περιοχών», έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα για πρώτη φορά θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο έργο LIFE, ύψους 17 εκ., οκταετούς διάρκειας με ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.

Ο κ. Φάμελλος, επεσήμανε επίσης παρουσία εκπροσώπων της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «για την Ελλάδα, το κόστος προστασίας είναι δυσανάλογο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό και χρειάζονται επιπλέον ευρωπαϊκοί πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι το ΥΠΕΝ είναι ανοιχτό σε προτάσεις και ιδέες κυρίως για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας της όλης διαδικασίας. «Είναι κρίσιμο για εμάς να υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση και συμμόρφωση από πλευράς των εταιρειών που υλοποιούν τα έργα» σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο