Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Βουλευτική σιωπή για TTIP - CETA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτική σιωπή για TTIP - CETA

Μόνο τριάντα τρεις βουλευτές και πέντε ευρωβουλευτές έχουν απαντήσει στην επιστολή της Greenpeaceμε την οποία τους καλούσε από τις 4 Μαΐου να πάρουν θέση κατά των διατλαντικών συμφωνιών TTIP και CETA. Από αυτούς, οι είκοσι τέσσερις δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αντιτίθενται στις δύο συμφωνίες, ενώ οι υπόλοιποι εννέα εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να τις απορρίπτουν.

Από τους δεκαεννέα βουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, μόλις τέσσερις έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή της Greenpeace δηλώνοντας την αντίθεσή τους στις συμφωνίες. Όπως σημειώνει η οργάνωση, έχει απευθύνει επιστολή και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση ως προς την επίσημη θέση της χώρας απέναντι στις συμφωνίες. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της χώρας μας ως προς το περιεχόμενο των συμφωνιών, δεν έχει όμως δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα εναντιωθεί σε αυτές, αναφέρει Greenpeace.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απαντήσει δεκατέσσερις βουλευτές. Οκτώ (Σ. Αραχωβίτης, Δ. Βέττας, Π. Βράντζα, Γ. Δημαράς, Αικ. Ιγγλέζη, Γ. Μπαλαούρας, Α. Μπαλωμενάκης και Κ. Σέλτσας) τάσσονται κατά των συμφωνιών και έξι (ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο Ι. Γκιόλας, ο Ε. Γιαννακίδης, η Ε. Καρασαρλίδου, ο Γ. Ουρσουζίδης και ο υπουργός Οικονομίας) εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Από τη Νέα Δημοκρατία απάντησαν μόνο δύο βουλευτές (οι Χ. Δήμας και Μ. Χαρακόπουλος), εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Το ΚΚΕ απάντησε με κεντρική επιστολή για το σύνολο των βουλευτών (δεκαπέντε τον αριθμό) και δύο ευρωβουλευτών του, δηλώνοντας τη θέση του κατά των συμφωνιών.

Από την Ένωση Κεντρώων, ένας βουλευτής, ο Αν. Μεγαλομύστακας, εξέφρασε την αντίθεσή του, ενώ από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές απάντησε ένας (ο Ν. Νικολόπουλος) εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Τρία κόμματα, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, δεν ανταποκρίθηκαν καν.

"Όχι" στις δύο συμφωνίες λένε οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου και Κ. Κούνεβα και ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής.

Η επιστολή της Greenpeace απεστάλη σε διακόσιους ογδόντα δύο βουλευτές. Η Χρυσή Αυγή αποκλείστηκε, διότι η οργάνωση καθιστά σαφές ότι "δεν συνδιαλέγεται με φορείς ή πρωτοβουλίες που προάγουν το μίσος, τη βία και τη μισαλλοδοξία".

"Την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία από ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βουλευτές έχουν ηθικό χρέος να ταχθούν ενάντια σε δύο συμφωνίες που προάγουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Με δεδομένο ότι η κοινωνία των πολιτών έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της σε αυτές τις συμφωνίες, η σιωπή τους μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα είναι επικίνδυνη και απογοητευτική» σχολιάζει η Ν. Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στην TTIP στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμη ότι Έλληνες βουλευτές, ειδικά όσοι συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, οφείλουν έμπρακτα και άμεσα να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, των δικαιωμάτων και της προστασίας των καταναλωτών, απορρίπτοντας τις TTIP και CETA. Η επιτροπή επιπλέον θα πρέπει να καλέσει εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς φορείς, να καταθέσουν τη γνώμη και την εμπειρία τους ώστε να οπλιστεί με όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα για την απόρριψη των δύο συμφωνιών.

Η Greenpeace καλεί εκ νέου τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:

* Για την TTIP, να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.

* Για τη CETA, να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μεικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά Κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL