Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Παραφωνία Ρέγκλινγκ που εγείρει ερωτήματα / Συγκατάβαση από Κομισιόν για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραφωνία Ρέγκλινγκ που εγείρει ερωτήματα / Συγκατάβαση από Κομισιόν για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Χαμηλούς τόνους κράτησαν οι υπουργοί στο χθεσινό Eurogroup αναφορικά με το πακετο θετικών μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση, με τον Πιερ Μοσκοβισί να τονίζει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο κοινωνικός αντίκτυπός τους. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξεφρασε χθες σοβαρές ανησυχίες για το αν τα μέτρα αυτά είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, αμφισβητώντας ακόμα και το αν θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Η στάση του Κ. Ρέγκλινγκ ήρθε σε αντίθεση με τις προθέσεις των υπόλοιπων υπουργών, οι οποίοι, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, δεν θέλησαν να θίξουν το ζήτημα σε αυτή τη συνεδρίαση και κράτησαν χαμηλούς τόνους. Ο βασικός τους στόχος ήταν να επανέλθουν στο θέμα μετά τις ευρωεκλογές, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των θεσμών.

"Ξεπέρασε τους στόχους η Ελλάδα"

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε πως η Ελλάδα “ξεπέρασε τους στόχους της μέχρι στιγμής” και σημείωσε μόνο πως είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο “success story” της Ελλάδας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές, προειδοποιώντας, ωστόσο, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν ενδεχόμενα δημοσιονομικά παραστρατήματα. “Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί” ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πριν από τη συνεδρίαση επισήμανε πως η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα εν λόγω μέτρα όχι μόνο στη βάση του δημοσιονομικού τους αντίκτυπου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε είπε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού της πολιτικής της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες τις κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν “σημαντικά” τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες.

Έκπληξη από Ρέγκλινγκ

Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης από τη στιγμή των ανακοινώσεων και υπογράμμισε πως, παρ’ όλο που η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση εξαιτίας αυτών των μέτρων η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με “σημαντική απόκλιση” και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το αν θα επηρέαζαν τα μέτρα την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, είπε πως εκκρεμεί η απόφαση από τα κράτη - μέλη του ESM και ότι “μένει να φανεί” εάν θα τα επηρεάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL