Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
ΔΕΗ: Με σχέδιο απέναντι στην καταστροφολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ: Με σχέδιο απέναντι στην καταστροφολογία

Με ψυχραιμία, σχέδιο και ευρισκόμενη σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση επιβαρύνσεων από εξωγενείς, κυρίως, παράγοντες απαντά η ΔΕΗ στην ακραία καταστροφολογία στην οποία, για μια ακόμη φορά, έχει επιδοθεί η αντιπολίτευση αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις των “κραυγών” αυτών στη δημόσια επιχείρηση.

Με αφορμή ορισμένα σχόλια για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, με τα οποία εκτός των άλλων προκλήθηκε ανησυχία και δημιουργήθηκε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη μετοχή στο χρηματιστήριο, η ΔΕΗ συστήνει στους... “ανησυχούντες” να είναι ήσυχοι... Όπως τονίζει, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 792 ευρώ το 2019 -κάτι που άλλωστε προκύπτει και από κείμενο της διοίκησης της εταιρείας, που συντάχθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον ορκωτό ελεγκτή (στο πλαίσιο της “Βάσης Σύνταξης των Οικονομικών Καταστάσεων” που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της επιχείρησης).

Ειδικότερα αναφέρεται σε συγκεκριμένα έσοδα:

α) Εξασφάλιση αντλήσεων δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους 677 εκατ. ευρώ εντός του 2019.

β) Είσπραξη, τον Μάρτιο, ποσού 550,7 εκατ. από το Ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης των φορέων του, στο πλαίσιο πενταετούς συμφωνίας από 14.6.2018, με βάση την οποία θα εισπραχθεί ανάλογο ποσό στις αρχές του 2020 έναντι της τότε ετήσιας κατανάλωσης.

γ) Αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας σε 10% με αναμενόμενο οικονομικό όφελος 60 εκατ. ευρώ το 2019.

δ) Ενέργειες για την επιστροφή του ετήσιου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο για τη ΔΕΗ είναι της τάξης των 100 εκατ.

Παράλληλα, έχει γίνει η κατάθεση για την καταβολή στους δικαιούχους την 1η Μαΐου του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου, ύψους 350 εκατ. Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοικτά και δεν έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις θέματα με ουσιώδη συνεισφορά στα οικονομικά της εταιρείας όπως:

* Έσοδα από την επικείμενη πώληση των λιγνιτικών Μονάδων.

* Έσοδα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη.

* Έσοδα από τη διεκδίκηση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία, όπως τονίζει, έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2 και της οριακής τιμής του συστήματος (χονδρεμπορική), είναι σε εγρήγορση, με βάση το ανωτέρω κείμενο, οπότε, αν και όταν χρειασθεί, θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.

Επισημαίνει δε ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2018 μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (απομείωση αξίας προς πώληση μονάδων κατά 242,7 εκατ., πρόβλεψη αποζημίωσης μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού ύψους 164 εκατ. κ.λπ.), “σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, οι οποίοι δυστυχώς εκπορεύονται από διάφορους παράγοντες του δημόσιου βίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις”.

Εξάλλου χθες η επιχείρηση προχώρησε και στη διάψευση περί "σχεδίου πώλησης” του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα διανομής). Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα αλλά και αναφορά τηλεοπτικού σταθμού ανακοίνωσε ότι “δεν υφίσταται κανένα σχέδιο πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδιωτικοποίησής του ή εφαρμογής του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρθηκε, ούτε έγινε καμία παρόμοια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπως γράφτηκε λανθασμένα, προφανώς από κακή πληροφόρηση”.

Επίθεση από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στη γνωστή, πλέον, ακατάσχετη καταστροφολογία εις βάρος της ΔΕΗ επιδόθηκαν και πάλι τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε μια προσπάθεια όχι μόνο να συντηρήσουν, αλλά και να εντείνουν, εν μέσω πια προεκλογικής περιόδου, την επιθετική πρακτική που έχει ξεκινήσει η αντιπολίτευση -τουλάχιστον- από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Τις ανακοινώσεις - δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες, των κ. Κ. Σκρέκα και Γ. Μανιάτη, περί “σοκ και δέους” από τα οικονομικά αποτελέσματα, επικείμενης χρεοκοπίας, αλλά και χαρακτηρισμούς όπως “εταιρεία-ζόμπι”, “άθλιοι τυχοδιώκτες και ολετήρες” (σ.σ.: “αυτοί” που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ) κ.λπ., ακολούθησε η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον Γ. Μανιάτη στη Βουλή, ενώ χθες η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φ. Γεννηματά, συνέχισε, μιλώντας για “ηλεκτροπληξία” που απειλεί την οικονομία συνολικά, για να καταλήξει λέγοντας ότι “ο κ. Τσίπρας όσο μένει ζημιώνει το παρόν, υπονομεύει το μέλλον”...

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο αντίστοιχες κινδυνολογικές τοποθετήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της ΔΕΗ, ουσιαστικά τροφοδότησαν κερδοσκοπική επίθεση (υποτιμητική κερδοσκοπία) κατά της δημόσιας επιχείρησης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σχεδόν έναν χρόνο πριν η Ν.Δ., παρουσιάζοντας το “ενεργειακό πρόγραμμά” της, επανέφερε τα σχέδιά της για την παράδοση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα ως λύση για τη... διάσωση της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης απέδωσε άλλωστε τη νέα επίθεση σε “εκνευρισμό των στελεχών της αντιπολίτευσης”, χαρακτηρίζοντάς τον απολύτως ερμηνεύσιμο, καθώς ακυρώθηκαν τα σχέδιά τους περί εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιώτες κι άνοιξε ο δρόμος των ΑΠΕ που εκείνοι συνειδητά κρατούσαν κλειστό για την επιχείρηση.

Και βέβαια συγχρόνως οι ίδιοι παραβλέπουν ότι το 2014, κατόπιν αυξήσεων 50% στα τιμολόγια (έναντι μειώσεων στον λογαριασμό ρεύματος 15% την περίοδο 2015-2019), χωρίς επιβάρυνση από τις διεθνείς τιμές ρύπων (που πέρσι εκτινάχθηκαν στα 279,5 εκατ.) και με μερίδιο αγοράς άνω του 90% (το μέσο μερίδιο στην αγορά προμήθειας διαμορφώθηκε στο 81,9% το 2018), τα κέρδη της ΔΕΗ ήταν 90 εκατ. και ο δανεισμός διαρκώς αυξανόταν, ενώ αποσιωπούν την περιπέτεια “ανοίγματος” της αγοράς, που κατέληξε στο σκάνδαλο Energa - Hellas Power, κι ακόμα πληρώνουν ΔΕΗ και καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL