Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκρηξη ανεργίας μέσα στον Απρίλιο του lockdown

Έφτασε το 15,5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Περισσότερα από 52.000 άτομα προστέθηκαν στους άνεργους μέσα στο lockdown - Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011 η μηνιαία αύξηση της ανεργίας ξεπερνά τη μονάδα - Φρούδοι οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί για «απαγόρευση» απολύσεων στη διάρκεια του lockdown - Δεν λογίζονται ως άνεργοι, αλλά ως οικονομικά μη ενεργοί και τα 133.523 άτομα που προστέθηκαν σωρευτικά από τον περσινό Απρίλιο σε εκείνους οι οποίοι ούτε εργάζονται αλλά ούτε και αναζητούν εργασία

Ανησυχητική και στα όρια του πρωτοφανούς έκρηξη σημείωσε η ανεργία τον Απρίλιο. Για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2011, στην πιο σκληρή δηλαδή περίοδο των Μνημονίων, που συν τοις άλλοις χαρακτηριζόταν και από έντονες οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις, και για δεύτερη από τον Ιανουάριο του 2004, απ’ όταν δηλαδή υπάρχουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ευθέως συγκρίσιμα, το ποσοστό μηνιαίας αύξησης της ανεργίας ήταν της τάξεως της 1 ποσοστιαίας μονάδας και άνω, καθώς, από το 14,5% τον Μάρτιο, εκτοξεύθηκε στο 15,5%. Σχεδόν ανάλογη ήταν και η αύξηση του Οκτωβρίου του 2011, όταν είχε εκτιναχθεί στο 20,2%, από 19,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Γιατί είναι μεγαλύτερη η πραγματική ανεργία

Μάλιστα, η πραγματική ανεργία εκτιμάται πως κυμαίνεται σε σαφώς υψηλότερα ποσοστά, δεδομένου ότι:

* Πρώτον, δεν υπολογίζονται στις επίσημες μετρήσεις οι εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μικρότερη των τριών μηνών και με μείωση του μισθού κάτω του 50%.

* Δεύτερον, δεν λογίζονται ως άνεργοι, αλλά ως οικονομικά μη ενεργοί και τα 133.523 άτομα που προστέθηκαν σωρευτικά από τον περσινό Απρίλιο σε εκείνους οι οποίοι ούτε εργάζονται, αλλά ούτε και αναζητούν εργασία.

Οι λεονταρισμοί Βρούτση

Η μεγάλη αύξηση την οποία σημείωσε σε μηνιαία βάση η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οφείλεται, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, στο lockdown που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Ωστόσο, φρούδοι αποδείχθηκαν οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ότι τοις πράγμασι, χάρη στα μέτρα στήριξης της αγοράς, θα «απαγορεύονταν» οι απολύσεις.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων επηρεάστηκε η αγορά εργασίας, επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας και κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς επίσης και των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού. Έτσι εξηγείται και το ότι μεγάλη άνοδο του ποσοστού ανεργίας, στο υπερδιπλάσιο, εμφάνισε η -τουριστική περιοχή- Κρήτη (23,6% τον Απρίλιο, από 11,6% τον Μάρτιο).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2020 ανήλθε σε 15,5%, 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το (διορθωμένο προς τα πάνω, άρα η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε ποσοστό χωρίς την εν λόγω διόρθωση) 14,5% του αμέσως προηγούμενου μήνα, του Μαρτίου, αλλά και χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2019 (17,5%).

Ξεπέρασαν το όριο των 700.000 οι άνεργοι

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Απρίλιο του 2020 εκτιμάται ότι κατήλθε σε 3.858.588 άτομα. Οι άνεργοι ξεπέρασαν εκ νέου το όριο των 700.000 (τον Μάρτιο ήταν λιγότεροι από 655,9 χιλιάδες) και ανήλθαν σε 708.655 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.331.748 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 52.221 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (μείωση 1,3%) και κατά 23.820 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (μείωση 0,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα κράτη - μέλη λόγω της πανδημίας της Covid-19 τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενα εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

52.717 επιπλέον άνεργοι μέσα σε έναν μήνα

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 52.717 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (αύξηση 8%) και μειώθηκαν κατά 123.571 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (μείωση 14,8%). Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας της Covid-19 αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και, επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία δεν κατατάσσεται στους ανέργους, αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Άνεργος 1 στους 3 νέους

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πλήττουν τους νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, τη μοναδική ηλικιακή ομάδα που κατέγραψε αύξηση μέσα σε έναν χρόνο (33,6%, από 32,7% τον περσινό Απρίλιο) και την ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών (20,2% από 23,8% τον περσινό Απρίλιο).

 

Διαβάστε επίσης:

Ε. Αχτσιόγλου: Ηφαίστειο που βράζει η αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις