Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Στα κάγκελα οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα κάγκελα οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού

Με διαμαρτυρία - «installation» ανάλογη εκείνης του Ροστόκ, όπου Γερμανοί εστιάτορες έκλεισαν προχθές με άδειες καρέκλες την παραλιακή λεωφόρο της πόλης της Βαλτικής, αποφάσισαν να κάνουν γνωστή χθες το βράδυ οι Έλληνες (όπως ακόμη και άλλοι Ευρωπαίοι) συνάδελφοί τους την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει με το παρατεταμένο lockdown. Οφειλές από προμήθειες μέχρι ενοίκια συνθέτουν μαζί με άλλες υποχρεώσεις βρόχο στον λαιμό τους και αναμένουν από την κυβέρνηση να ενδιαφερθεί με τρόπο καίριο και αποτελεσματικό.

Πλατεία Συντάγματος και άλλες πόλεις στην Ελλάδα είχε προγραμματιστεί να γεμίσουν χθες από άδειες καρέκλες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας «empty chairs», στην οποία συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Η διαμαρτυρία επελέγη για να γίνει γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της εστίασης μετά την άρση των μέτρων, με πολλές επιχειρήσεις να διαμηνύουν ότι αδυνατούν να ανοίξουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναφορικά με την πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» (άδειες καρέκλες), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων τοποθέτησε στην πλατεία Συντάγματος 200 άδειες καρέκλες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε αναφορικά με τις εξαγγελίες πως θα αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα εγκατάστασης τραπεζιών σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετό. Δήλωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό «να μην δημιουργηθούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων» ανάλογα με τις δυνατότητες που θα έχει κάθε δήμος για τον χώρο που θα παραχωρήσει.

Πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μην ανοίξουν, όπως σημειώνει ο Γ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι υπάρχουν καταστήματα που χάνουν τα δύο τρίτα της δυναμικότητάς τους.

Όσον αφορά τις συζητήσεις περί ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, σημείωσε ότι «όσο πιο νωρίς ανοίξουμε τόσο καλύτερο από τη μία πλευρά. Ωστόσο, προέχει η ασφάλεια όλων και οι εισηγήσεις των ειδικών. Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε και μετά, με την ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος, να κληθούμε να ξανακλείσουμε».

Παράλληλα τεράστιο είναι, για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, το θέμα των ενοικίων, καθώς αρκετές από αυτές είναι ήδη «μέσα» τουλάχιστον έναν μήνα.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες οφειλές τους αλλά και με το γεγονός ότι κλείσαμε ξαφνικά Παρασκευή, ενώ ήδη είχαμε αγοράσει προμήθειες για το σαββατοκύριακο που ακολουθούσε, έχει δημιουργήσει ένα χρέος ανά επιχείρηση περίπου 10.000 ευρώ ήδη» τόνισε ο Γ. Καββαθάς.

Μετέωρος ο κλάδος των ξενοδοχείων

Την άμεση ανάγκη να καθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχείων επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός. Αναφερόμενος στην κυβερνητική ανακοίνωση πως την 1η Ιουνίου, σε λιγότερο από έναν μήνα, θα επαναλειτουργήσουν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισημαίνει ότι έως σήμερα:

- Δεν έχουν τεθεί υπόψη του κλάδου τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μέλη του θα πρέπει να εφαρμόζουν.

- Δεν έχει διασφαλιστεί πως τα μέλη του ΞΕΕ που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου.

- Δεν γνωρίζουν το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό τους, το οποίο επί της ουσίας δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας.

Έτσι, ζητάει από το υπουργείο Τουρισμού να δοθούν η δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσεις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν την 1η Ιουνίου να παραμείνουν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν να μην είναι εκτεθειμένες σε ποινικές κυρώσεις και αστικές αποζημιώσεις και να μην διατρέχουν κίνδυνο να διακόψουν πλέον οριστικά τη λειτουργία τους.

Επομένως, παράλληλα με την αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, θα πρέπει να δοθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσει την επανέναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου του ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL