Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Τα 4 "φάουλ" των μέτρων για την οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα 4 "φάουλ" των μέτρων για την οικονομία

Στα όρια του εμπαιγμού εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών κινείται το περιβόητο πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων και εν γένει της εθνικής μας οικονομίας εν μέσω της κρίσης που προκαλούν η πανδημία του κορωνοϊού και τα ληφθέντα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από αυτόν.

Στη μάχη με "ψίχουλα"

Μόνο λίγες μέρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και Πέτερ Αλτμάιερ ανακοίνωναν μέτρα ύψους 750 δισ. ευρώ που υπερβαίνουν το 5,1% του ΑΕΠ, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι ακόμη και με αυτά αναμένουν ύφεση 5%, και ελάχιστα 24ωρα από ανάλογες ανακοινώσεις και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη λήψη γενναίων μέτρων που να αποτρέπουν την κατάρρευση των εθνικών τους οικονομιών, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή παγκόσμια κρίση με «ψίχουλα».

Δεν είναι όμως μόνο τα πενιχρά ποσά με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει την οικονομία της χώρας που συνιστούν τον εμπαιγμό. Είναι η αποσπασματικότητα των μέτρων, αλλά ακόμη και το ότι αρκετά μέτρα τα οποία λαμβάνονται υποτίθεται ότι έπρεπε να ισχύσουν πολύ πριν την κήρυξη πανδημίας από τον ΠΟΥ.

Μόλις 5 δισ. η αύξηση στις δαπάνες

Πιο συγκεκριμένα, χθες η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή την τρόπο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος έλαβε τη θετική γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, με τον οποίο επέρχεται αύξηση μόλις κατά 5 δισ. στο όριο δαπανών λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ όπως ανέφερε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και κατέθεσε την τροπολογία με την οποία αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ (από 1 δισ. ευρώ, στα 6 δισ. ευρώ συνολικά) το όριο δαπανών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Παραδείγματα εμπαιγμού

Τα παραδείγματα τα οποία τεκμαίρουν πως τα μέτρα αποτελούν εμπαιγμό είναι ουκ ολίγα και θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

* Ποσοτικά Ενδεικτικό της ατολμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει με κάποια σχετική επάρκεια την οικονομία της χώρας είναι το πενιχρό ύψος των εγγυήσεων που θα παρασχεθούν μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου, καθώς θα περιορίζεται στο 0,5% του ΑΕΠ ή στα μόλις 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

* Αποσπασματικότητα. Όταν όπως και ο πλέον αδαής περί τα οικονομικά γνωρίζει πως ο τομέας ο οποίος κατεξοχήν πλήττεται σήμερα είναι ο τουρισμός, η κυβέρνηση, 23 ημέρες μετά την επίσημη αναβάθμιση του επιπέδου εξάπλωσης του κορωνοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παραπέμπει σε προσεχή χρόνο τα μέτρα για τον ζωτικής σημασίας αυτόν κλάδο της οικονομίας. Όπως προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας, τα μέτρα για τον τουρισμό, όπως επίσης για την ενέργεια και τη ναυτιλία, θα έρθουν μέσα στον Απρίλιο.

* «Εξ αναβολής» Ήταν πριν από έναν χρόνο, στις 5 Απριλίου 2019, όταν η ΑΑΔΕ ανακοίνωνε την επιτάχυνση της επιστροφής του φόρου στους δικαιούχους. Πολύ πριν δηλαδή αφότου η ΑΑΔΕ αποδεσμεύσει τις επιστροφές έως 30.000 ευρώ με διαδικασίες fast track, όπως ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα.

* Υποχρεωτική εφαρμογή Όσον αφορά δε την αποπληρωμή από την ΑΑΔΕ όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αυτό αποτελούσε για την Ελλάδα «προαπαιτούμενο» ήδη από την εποχή των Μνημονίων.

Περισσότερες πιστώσεις του αποθεματικού

Όπως τονίζεται στην τροπολογία, η αναθεώρηση κατά 5 δισ. ευρώ αφορά δαπάνες που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού το 2020 γιατί απαντούν σε έκτακτες καταστάσεις και έχουν τον χαρακτήρα ανωτέρας βίας. Και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων καταστάσεων θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού, δηλαδή το 1 δισ. που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό συνοδεύει και η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Και εκεί αναφέρεται πως «η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, χωρίς να είναι δυνατή, ακόμη, η ακριβής πρόβλεψη της έκτασής τους».

Προσθέτει μάλιστα με διακριτικό τρόπο πως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικά σχόλια αν επαρκούν τα 5 δισ. ευρώ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL