Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Κυνικές προφάσεις εν αντεργατικαίς αμαρτίαις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυνικές προφάσεις εν αντεργατικαίς αμαρτίαις

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα... αδικαιολόγητα επιδόθηκαν χθες κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσουν τον λόγο για τον οποίο ήρθαν οι δύο τροπολογίες Βρούτση στη Βουλή, και μάλιστα στο παρά πέντε της λήξης της διαδικασίας συζήτησης για το άσυλο.

Υλοποιώντας ένα δημόσια εκφρασμένο αίτημα του ΣΕΒ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έφερε στη Βουλή δύο τροπολογίες, σύμφωνα με τις οποίες, καταργούνται η "αιτιολογημένη απόλυση" και η υποχρέωση των υπεργολάβων να πληρώνουν και να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, τους οποίους... παραχωρούν σε επιχειρήσεις.

Η διάταξη Αχτσιόγλου, η οποία καταργήθηκε, ανέφερε ουσιαστικά πως, αν δεν το έπρατταν οι τελευταίοι, η υποχρέωση θα περνούσε στις επιχειρήσεις που τους «χρησιμοποιούν», οι οποίες θα σταματούσαν να πληρώνουν τους υπεργολάβους.

Ας δούμε, όμως, πώς προσπάθησαν τα κυβερνητικά στελέχη να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ένας από τους λόγους της επίσπευσης των τροπολογιών ήταν "ο φόβος του εργοδότη ότι θα μπορούσε να μπει σε ένα κυκεώνα από δύο μέχρι πέντε χρόνια για να προβεί σε οποιαδήποτε απόλυση" και πρόσθεσε το προβληματικό του γεγονότος "κάποιος (σ.σ.: εργοδότης) να μη γνωρίζει ότι δεν θα έχει μια ευελιξία να ελαττώσει το προσωπικό ή να το αυξήσει". Είναι απορίας άξιο το πώς η προηγούμενη διάταξη εμποδίζει κάποιον να προσλάβει νέο προσωπικό.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πέτσας τόνισε: "Εμείς θέλουμε μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτή η ευελιξία είναι προς όφελος της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων". Πάντως, πέραν του ΣΕΒ ή άλλων εργοδοτικών οργανώσεων όπως η ΓΣΕΒΕΕ (εξέδωσε χθες υποστηρικτική ανακοίνωση), δεν υπήρξε κάποιος σύλλογος εργαζομένων να ζήτησε τις αλλαγές των διατάξεων.

Δεν θα ξανασυμβεί

Παραδέχτηκε ότι η διαδικασία ήταν καθυστερημένη και σημείωσε ότι «αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό στο ότι έπρεπε να έχουμε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί μία από τις δυο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας αφορούσε συνταξιοδοτικά θέματα, την επιβολή πλαφόν σε αυτές τις λεγόμενες 'χρυσές συντάξεις' και έπρεπε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που καθυστέρησε και την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους. Έτσι πήγαμε αρκετά αργά στη διαδικασία για την κατάθεση των τροπολογιών. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη διαδικασία, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι ήταν μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτά τα θέματα να τελειώσουν μέχρι τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου. Είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε οποιαδήποτε κριτική και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ελληνικό λαό αν η διαδικασία αυτή επαναληφθεί στα επόμενα νομοσχέδια».

«Δεν είναι καλό να φέρνεις τελευταία στιγμή τροπολογία» παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το αποφύγει. Ωστόσο χθες (σ.σ.: προχθές) αυτό δεν ήταν δυνατόν. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις συγκεκριμένες τροπολογίες να έρθουν στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου» συμπλήρωσε.

Στο... σαμποτάζ ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε την ευθύνη ο Γεωργιάδης

Εξηγώντας γιατί ήταν επείγον να περάσει η τροπολογία για τις απολύσεις είπε: «Βγήκαν τα στοιχεία του Ιουλίου και είδαμε ότι είμαστε μείον 14.000 θέσεις. Αυτό οφείλεται στα μέτρα που πέρασε τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να σαμποτάρει την ελληνική οικονομία», λησμονώντας ουσιαστικά ότι και το δικό του κόμμα είχε ψηφίσει την επίμαχη διάταξη τον περασμένο Μάιο.

Τέλος μπαίνουν στις «χρυσές» συντάξεις, οι οποίες έφθαναν τις 10.000, 15.000, ακόμα και 24.000 ευρώ, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τις τροπολογίες για τα εργασιακά και τις συντάξεις, που ήρθαν στη Βουλή στο παρά πέντε, σημείωσε ότι «πρόκειται για τροπολογίες με επείγοντα χαρακτήρα, αλλά για καλούς σκοπούς» αγνοώντας την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για ευθεία εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL