Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ

Την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δικτύων διανομής της χώρας περιλαμβάνει επί της ουσίας το περίφημο “σχέδιο διάσωσης” της ΔΕΗ, αναδεικνύοντας και πάλι την ευκολία της Ν.Δ. να προχωρά στον διαμελισμό και στην εκποίηση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού πριμοδοτώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επί του παρόντος θα προχωρήσει στην εύκολη λύση της παροχής του “φιλέτου” των δικτύων σε ιδιώτες, καθώς, όπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, ουσιαστικά “δεν συμφέρει” στην παρούσα χρονική συγκυρία η πώληση “μικρής ΔΕΗ” ή η υλοποίηση ενός ακόμα πιο ακραίου σχεδιασμού της Ν.Δ. για διαχωρισμό σε “καλή” και “κακή” ΔΕΗ (παραπέμποντας νοερά στο σκάνδαλο εκχώρησης της Αγροτικής Τράπεζας...), την οποία μάλιστα έχει ήδη κοστολογήσει σε 5 δισ. ευρώ επιβάρυνση...

Ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ενέταξε στα μέσα εξυγίανσης της ΔΕΗ τη μεταφορά των παγίων της διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ (σ.σ.: ώστε να γίνει απόσχιση, διαχωρισμός των παγίων δηλαδή δικτύων από τη ΔΕΗ και να “ανεξαρτητοποιηθεί” ο ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο τη μερική ιδιωτικοποίησή του “με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα”, ώστε να έχει η ΔΕΗ “ξεκάθαρο ταμειακό όφελος”.

Ποιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ σήμερα, διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού, συνολικού μήκους 238.242 χλμ. Διαθέτει 162.614 υποσταθμούς μέσης τάσης προς χαμηλή τάση, 989 χλμ. δίκτυο υψηλής τάσης, εκ των οποίων 218 χλμ. στην Αττική και 771 χλμ. στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, και 232 υποσταθμούς υψηλής τάσης προς μέση τάση. Εξυπηρετεί 7.486.139 πελάτες (11.536 μέσης τάσης και 7.474.603 χαμηλής τάσης) και καταναλώσεις πελατών ύψους 43.918 GWH (11.557 στη μέση τάση και 32.361 στη χαμηλή τάση) μέσω των 6.795 μισθωτών που απασχολεί.

Σύμφωνα με στοιχεία (2017) του ΔΕΔΔΗΕ, οι ετήσιες δαπάνες επενδύσεων ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ, οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες σε 419 εκατ. τα ετήσια έσοδα από χρήση δικτύου σε 741 εκατ. ενώ τα πάγια των δικτύων διανομής με αναπόσβεστη αξία ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ!
Είναι προφανές ότι πρόκειται για το πλέον πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, και κυρίως του ελληνικού λαού, που, σημειωτέον, θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην αγορά ηλεκτρισμού του μέλλοντος (νέα “έξυπνα” μετρητικά συστήματα κ.λπ.). Πώς θα “σπάσει” (πρόκειται για πανελλαδικές υποδομές), πώς θα κοστολογηθεί και πόσο θα πωληθεί το άγνωστο ποσοστό που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ στους ιδιώτες; Τι θα κερδίσει η ΔΕΗ χάνοντας ετήσια έσοδα τουλάχιστον 741 εκατ. και περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,6 δισ.;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ το μοντέλο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού), τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση διατήρησε υπό δημόσιο έλεγχο -και για τον οποίο πάντως η κυβέρνηση Ν.Δ. ετοιμάζει επίσης νέα ιδιωτικοποίηση-, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ποσοστά, δηλαδή τι μερίδιο θα παραμείνει στο Δημόσιο και τι μερίδιο θα διατεθεί στους ιδιώτες...

Τιμολόγια - εθελούσια – ρευστότητα

Ο υπουργός δεν μίλησε για αυξήσεις, αλλά για “εξορθολογισμό τιμολογίων”, θυμίζοντας τις παλιές... κακές εποχές των άγριων ανατιμήσεων σε όλα τα επίπεδα (ανταγωνιστικό και μη ανταγωνιστικό σκέλος λογαριασμού) που “έπρεπε” κατά την αγορά, και βεβαίως την τρόικα, να ανέβουν για να απελευθερωθεί πλήρως ο τομέας του ηλεκτρισμού, γιατί το “φθηνό” ρεύμα ήταν εμπόδιο...

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αναφερόμενος στα μέσα εξυγίανσης της ΔΕΗ, “εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ”, όμως, πρόσθεσε, η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Και εδώ είναι η μεγάλη... έκπληξη: αυτό θα γίνει με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και την περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που ήδη έχει υπολογιστεί ότι θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ παρέλαβε με τεράστια “μαύρη τρύπα” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον ισοσκέλισε και πλέον είναι πλεονασματικός...

Άλλο μέσο εξυγίανσης θεωρείται η παροχή “στοχευμένων εθελούσιων εξόδων του προσωπικού” της ΔΕΗ που ανήγγειλε ο υπουργός, προφανώς “κλείνοντας το μάτι” στους εργαζόμενους, αλλά χωρίς να αποσαφηνίσει την προέλευση και το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης με τρόπους και μέσα που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, όπως το “κυνήγι” των στρατηγικών κακοπληρωτών και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει προγραμματιστεί ήδη να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Όλα τα ανωτέρω θα συμπεριληφθούν κατά τον υπουργό σε ένα νέο business plan με βασικό πυλώνα τη σταδιακή μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή. Παρεμπιπτόντως, δεν αποκάλυψε πώς θα συμμορφωθεί η χώρα στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την αποτυχία αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού... Δεν αναφέρθηκε στην παρούσα φάση ούτε στα “νερά” (υδροηλεκτρικά) αλλά ούτε και στον στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ που θα απομείνει.

Τα μέτρα στήριξης

Εκτός από τα παραπάνω “μέσα εξυγίανσης” που ανακοίνωσε ο υπουργός, αναφέρθηκε και σε πέντε “μέτρα στήριξης” της ΔΕΗ, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Τουλάχιστον αμφίσημο είναι το πρώτο μέτρο, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό “θα διαπραγματευτούμε για να μεγαλώσει, για να ανέβει το μερίδιο της ΔΕΗ, γιατί μόνο έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο”, έναντι του 50% της αγοράς που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η παράδοση των εθνικών δικτύων διανομής στην αγορά -και ενδεχομένως όχι μόνο- δίνει νέα... διαπραγματευτική ισχύ στη σημερινή κυβέρνηση.

Όσο για τις άλλες εξαγγελίες περί κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, προβλεπόταν ήδη αποκλιμάκωση και κατάργησή τους (μετά την αποεπένδυση που όμως δεν προχώρησε), οι οφειλές από παλιότερες ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) είχαν ήδη καταγραφεί από τη ΡΑΕ, αλλά λόγω των εκλογών δεν μπορούσε να θεσμοθετηθεί η απόδοσή τους, ο νέος μηχανισμός για τα λεγόμενα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο (εν αναμονή της απόφασης έγκρισης της Κομισιόν).

Για τα περί ενθάρρυνσης της μετάβασης της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ είναι τουλάχιστον θρασεία η προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης, που μιλά για το χαμηλό μερίδιο της ΔΕΗ που το χαρακτηρίζει “ντροπή” όταν επί δεκαετίες, και ιδιαίτερα στα χρόνια των υψηλών αμοιβών (εγγυημένες τιμές) ως κίνητρο ανάπτυξης των ΑΠΕ, η ΔΕΗ κρατήθηκε μακριά για να εισχωρήσουν ιδιώτες παίκτες χωρίς ουσιαστικό επενδυτικό ρίσκο, ακόμα κι όταν στην ηγεσία της επιχείρησης οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. τοποθέτησαν στέλεχος με άμεση εμπειρία και τεχνογνωσία στις ΑΠΕ...

Τέλος, ο υπουργός ανήγγειλε την τοποθέτηση νέας διοίκησης στη ΔΕΗ, πιθανώς και εντός της εβδομάδας.

ΓΕΝΟΠ: «Το ξεπούλημα δεν είναι διάσωση»

"Το σχέδιο ‘διάσωσης’ που εξήγγειλε ο κ. Χατζιδάκης οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τονίζοντας ότι διαφωνεί απόλυτα με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL