Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.0°C25.1°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C27.6°C
4 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
4 BF 43%
Η Beat, η κυπριακή off shore και το πλαστό ΑΦΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Beat, η κυπριακή off shore και το πλαστό ΑΦΜ

Τα έγγραφα - ντοκουμέντα που παρουσιάζουν το πλαστό ΑΦΜ της εταιρείας "ADSI New Ideas Ltd"

Business σε εταιρεία εκμίσθωσης ακίνητων με ΑΦΜ και Αριθμό Μητρώου Επιμελητηρίου που αντιστοιχούν σε άλλη ελληνική εταιρεία με έδρα την Πάτρα εμφανίζεται να κάνει η εξωχώρια κυπριακή εταιρεία ΑDSI New Ideas Ltd, που κατείχε το τρίτο μεγαλύτερο μέρισμα στη γνωστή εταιρεία διαμεσολάβησης Beat (πρώην Taxibeat).

Πριν κοπάσει ο απόηχος της αντιδικίας ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης μεταξύ της Beat και του συνδικάτου των αυτοκινητιστών Ταξί την περασμένη Πέμπτη, η "Αυγή" της Κυριακής φέρνει στο φως σκιώδεις πτυχές της ιλουστρασιόν εικόνας των StartUps και των νεοφυών επιχειρήσεων, που, αν και πασπαλισμένες με τη χρυσόσκονη της "καινοτομίας", δεν παύουν να επιστρατεύουν τα "παλιά" δοκιμασμένα εργαλεία των off shore εταιρειών.

Μια τέτοια περίπτωση συνιστά και η εταιρεία ADSI New Ideas Ltd, η οποία εμφανίζεται στο μετοχολόγιο της Beat, σύμφωνα με το βρετανικό μητρώο εταιρειών και επιχειρήσεων (companieshouse.gov.uk), ήδη από τις αρχές του 2016, κατέχοντας μάλιστα μαζί με τον Νικόλαο Δρανδάκη και το αγγλικό επενδυτικό fund Hummingbird Ventures, τα μεγαλύτερα μερίσματα στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας διαμεσολάβησης, πριν φυσικά την καθ' ολοκληρίαν εξαγορά της από την Daimler. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κυπριακή εταιρεία απέκτησε όλες τις μετοχές της με μεταφορά όλων των μετοχών της αγνώστου λοιπών στοιχείων off shore Campania Holdings, η οποία συμμετείχε και αυτή στη μετοχική σύνθεση της Beat.

Η ADSI εγγράφεται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 2.3.2015 και σήμερα φέρεται να εκπροσωπείται από εταιρεία νομικών, οικονομικών συμβουλών και εταιρικής διαχείρισης και διαχείρισης κεφαλαίων, που λειτουργεί για λογαριασμό άλλων επωφελούμενων (trust company) με το όνομα SMC MED Trustees (CY) LTD. Η τελευταία διαθέτει γραφεία από τη Νότια Αμερική, τη Βρετανία, το Μονακό ώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έλκει την καταγωγή της, όπως περιγράφει στο site της, από μια ιστορική δικηγορική φίρμα που δραστηριοποιείται στην Ελβετία.

Ωστόσο, πλην της σημαντικής συμμετοχής στη Beat, η ADSI μετέχει και στη σύνθεση μιας άλλης ελληνικής "νεοφυούς επιχείρησης" με το όνομα Blueground, η οποία δραστηριοποιείται στη μίσθωση και εκμίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατοικίες σε επαγγελματίες, που ταξιδεύουν συχνά και χρειάζονται διαμονή για περισσότερο από έναν μήνα.

Εξετάζοντας, λοιπόν, εξονυχιστικά τα καταστατικά και λοιπές διοικητικές και κεφαλαιακές κινήσεις της Blueground στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), διαπιστώσαμε ότι από την είσοδό της στη μετοχική σύνθεση το 2015 μέχρι και σήμερα η ADSI εμφανίζονται ως ένας από τους μετόχους, παρουσιάζοντας όμως ΑΦΜ όπως και Αριθμό Μητρώου Επιμελητηρίου τα οποία είναι πλαστά! Η πλαστότητα συνίσταται στο ότι μετά τη διασταύρωσή μας ανακαλύψαμε ότι τόσο το ΑΦΜ όσο και ο Αριθμός Επιμελητηρίου δεν ανήκουν στην ίδια, αλλά αντιστοιχούν σε άλλη πραγματική εταιρεία με την επωνυμία "Ευφυή Συστήματα Λογισμικού ΚΕ" με έδρα την Πάτρα, η οποία συστήθηκε στις 28.5.2015 και δεν έχει (και δεν θα μπορούσε άλλωστε) καμία εταιρική σχέση με την ADSI.

"Δεν έχουμε καμιά σχέση με την ADSI"

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με τον διαχειριστή Κωνσταντίνο Θ. της εταιρείας με έδρα την Πάτρα, απευθύνοντας την ερώτηση αν γνωρίζει ή αν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την κυπριακή εταιρεία ADSI, για να λάβουμε την κατηγορηματική απάντηση: "Δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση με τη συγκεκριμένη κυπριακή εταιρεία". Στην ερώτησή μας επίσης αν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάποια περίεργη κίνηση στη φορολογική κατάσταση της εταιρείας του, μας απάντησε επίσης αρνητικά. Ωστόσο, ο ίδιος μας ενημερώνει ότι θα κινήσει πλέον "κάθε νόμιμη διαδικασία για να προστατέψει την εταιρεία του από ενδεχόμενη απάτη".

Με βάση τα ίδια μετοχικά στοιχεία της Blueground, στις 13.5.2015 την εταιρεία ADSI εμφανίζεται να εκπροσωπεί ως πληρεξούσιος και αντίκλητος δικηγόρος ο Ιωάννης Αποστολάκης, ο οποίος τυγχάνει αδελφός του επιχειρηματία και επενδυτή στον χώρο των StartUps και των ψηφιακών τεχνολογιών Απόστολου Αποστολάκη, που υπήρξε και αντιπρόεδρος στην περίφημη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών E-Shop, η οποία το 2011 πτώχευσε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 χρεώνοντας τράπεζες και Δημόσιο. Μάλιστα, η E-Shop στην οποία συμμετείχε ως μέλος του Δ.Σ. για αρκετά χρόνια και ο Ιωάννης Αποστολάκης, εμφανίζεται να χρωστάει σήμερα στο Δημόσιο περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Μητρώο Οφειλετών του Δημοσίου της ΑΑΔΕ, υπό τη νέα πλέον επωνυμία της ως "Netshop".

"Δεν νομιμοποιούμαι πλέον να απαντήσω εκ μέρους της ADSI"

Η "Αυγή" της Κυριακής επικοινώνησε με τον τότε εκπρόσωπο της ADSI Ιωάννη Αποστολάκη, προκειμένου να λάβουμε απάντηση για το πλαστό ΑΦΜ, το οποίο εμφανίζεται να διαθέτει η εταιρεία στο μετοχολόγιο της Blueground. Μας απάντησε αρχικά πως "δεν με είχε οχλήσει κάποια δημόσια υπηρεσία την περίοδο εκείνη για το ΑΦΜ" και πως "είναι πιθανό να είναι τυπογραφικό λάθος". Διευκρίνισε πάντως ότι "δεν νομιμοποιούμαι σήμερα να απαντήσω εκ μέρους της εταιρείας γιατί δεν έχω τον φάκελο της εταιρείας", ενώ στην ερώτησή μας για τη συμμετοχή του ίδιου στη χρεοκοπημένη E-Shop μας απάντησε ότι "η συμμετοχή μου ήταν στα πολύ πρώτα χρόνια και ήμουν ως μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ.".

Πάντως αξίζει να υπογραμμίσουμε πως στο πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιείται στο ΓΕΜΗ αμέσως μετά την είσοδο της ADSI, με ημερομηνία ανακοίνωσης την 29.7.2015, το ΑΦΜ που εμφανίζει είναι παντελώς ψεύτικο και δεν αντιστοιχεί πουθενά, ενώ κατόπιν και ειδικότερα από την 12.11.2015 και για όλα τα υπόλοιπα χρόνια παρουσιάζει το πλαστό που ανήκει στην πατρινή εταιρεία.

Και στα Paradise Papers

Στο μετοχολόγιο της Blueground μαζί με την ADSI συμμετέχει ακόμη το επενδυτικό fund Venture Friends στο οποίο βασικός εταίρος είναι ο Απόστολος Αποστολάκης, αλλά και τα δυο funds του γνωστού οργανισμού Endeavor Greece.

Η δραστηριοποίηση όμως της ADSI, δεν σταμάτα εδώ, καθώς εμφανίζεται ως μερισματούχος σε άλλη off shore εταιρεία με το όνομα Evolio Holdings Limited, με έδρα τη Μάλτα, στην οποία εμφανίζονται να μετέχουν και άλλοι Έλληνες νεοφυείς επιχειρηματίες. Η σύνδεση αυτή εντοπίζεται στη μεγάλη δεξαμενή των εταιρικών δεδομένων και εγγράφων των Paradise Papers της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Να θυμίσουμε πως, τόσο στη βάση αυτή όσο και στην αντίστοιχη γνωστή των Panama Papers, περιλαμβάνονται χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες, αποκαλύπτοντας τον σκιώδη κόσμο των off shore. Παρ’ ότι δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη από μόνη της η ίδρυση μιας τέτοιας εταιρείας ή η συμμετοχή σε αυτήν, έχει αποδειχθεί ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL