Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ανοίγει ο δρόμος για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» είχε προκαλέσει σοκ. Μετά από μία αποδεικτική διαδικασία - κόλαφο για τους χρυσαυγίτες, η εισαγγελέας επέλεξε, αντί να εξετάσει τα στοιχεία, να κάνει μικροπολιτική για τον νέο Ποινικό Κώδικα και να προτείνει μαζικές απαλλαγές επειδή «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση και την επιτυχία του θα την κρίνει η ζωή».

Το δικαστήριο ωστόσο διέλυσε τα σύννεφα παίρνοντας χθες το πρωί μια απολύτως ιστορική απόφαση. Η καταδίκη των Γ. Λαγού και Ν. Μίχου σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών (με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση) για ηθική αυτουργία στην επίθεση και για τις σωματικές βλάβες στον Παναγιώτη Δριμυλή μετατρέπει πλέον σε ορθάνοικτη λεωφόρο τον δρόμο για την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας ως εγκληματικής οργάνωσης και μαζί για την καταδίκη όλης της ηγεσίας της.

Την απόφαση υποδέχτηκαν σε πανηγυρικό τόνο τόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Θαν. Καμπαγιάννης και Δημ. Ζώτος (αμφότεροι συνήγοροι και στην κεντρική δίκη) όσο και ο ίδιος ο Π. Δριμυλής, μέλος του “Συνεργείου”, ο οποίος έμελλε να καταγραφεί στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για οργάνωση βίαιης ενέργειας από τα μέλη της. Αυτό δηλαδή που καλείται να κρίνει το μεγάλο δικαστήριο για τον Μιχαλολιάκο, τον Λαγό, τον Παππά, τον Κασιδιάρη και τους υπόλοιπους.

«Η απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στέλνει στην κοινωνία σήμα καταδίκης της βίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Δίνει όμως κι ένα σημαντικό όπλο στη δικαστική σύνθεση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς το modus operandi της επίθεσης στο “Συνεργείο” είναι ταυτόσημο με τις επιθέσεις που αυτό συνεκδικάζει», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι δύο δικηγόροι, ενώ το θύμα της επίθεσης χαρακτηρίζει «απόφαση - σταθμό την καταδίκη των χρυσαυγιτών για την επίθεση στο ‘Συνεργείο’» και προσθέτει: «Ιδιαίτερα σημαντική η καταδίκη των βουλευτών Λαγού και Μίχου. Ο δρόμος για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης είναι ανοιχτός».

Το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημεία - κλειδιά της κεντρικής δίκης, καθώς το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από τις ανακρίτριες, αν και περιγράφει την ηθική αυτουργία των Μιχαλολιάκου - Λαγού και των υπολοίπων, δεν τη συγκροτεί ως κατηγορία. Αυτό σήμαινε ότι η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης έπρεπε να εξεταστεί από το δικαστήριο σχεδόν εξ ολοκλήρου χωριστά από τις επιμέρους υποθέσεις.

Η χθεσινή απόφαση συνιστά το πρώτο δεδικασμένο ότι οι φασιστικές επιθέσεις δεν έχουν μόνο φυσικούς αυτουργούς, όσους δολοφονούν ή ασκούν βία, αλλά και οργανωτές, οι οποίοι βρίσκονται στην ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι κατά την προχθεσινή απολογία του Δ. Αγιοβλασίτη, κατηγορούμενου για την εγκληματική οργάνωση, η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μ. Λεπενιώτου έκανε ειδική αναφορά στη δίκη του “Συνεργείου”, ρωτώντας για την πορεία του. Ο Αγιοβλασίτης καταδικάστηκε σε ποινή 11 μηνών για φυσική αυτουργία μαζί με ακόμα τέσσερις χρυσαυγίτες. Και γι’ αυτόν όμως, όπως και για τους υπόλοιπους, η καταδίκη των Λαγού - Μίχου ήταν το πιο σκληρό χτύπημα, υπό την έννοια ότι πλέον η οριστική νομική αποσάθρωση του οργανωτικού εσμού που τους φιλοξενούσε μοιάζει να είναι απλώς ζήτημα χρόνου.

Έκθετη η κυβέρνηση από την απόφαση του δικαστηρίου

Ο Στ. Πέτσας είχε σπεύσει να υιοθετήσει την εισαγγελική αγόρευση για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ!

Καίριο πλήγμα στη μικροπολιτική επιδίωξη του κυβερνητικού εκπροσώπου να προκαταλάβει την απαλλαγή των χρυσαυγιτών κατηγορουμένων για την επίθεση "στο Συνεργείο" -"εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ"- συνιστά η χθεσινή απόφαση του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο Στέλιος Πέτσας έπεσε στην παγίδα σχετικής ερώτησης (στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την περασμένη Τετάρτη) που στοχοποιούσε τον νέο Ποινικό Κώδικα επισημαίνοντας ότι "η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή και των εννέα κατηγορουμένων δίχως καν να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Εξήγησε ότι αυτό επιβάλλει ο νέος Ποινικός Κώδικας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προετοιμασμένος για την ερώτηση, ανέγνωσε το σημείο της εισήγησης της εισαγγελέως που ανέφερε "εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενους, καθώς υπάρχουν κωλύματα δικονομικού χαρακτήρα", για να καταλήξει, με ελαφρότητα, στο συμπέρασμα ότι "συνεπώς, οι υπόδικοι της Χρυσής Αυγής απαλλάσσονται εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!".

Έκθετος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

Έκθετο αφήνει η χθεσινή δικαστική απόφαση και τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που είχε ισχυριστεί -όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τον αποκάλεσε "λαγό της κυβέρνησης" στο θέμα της λαθροχειρίας των μετακλητών- ότι "ο μόνος 'Λαγός' που είναι σήμερα χαρούμενος είναι ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, μαζί με τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές θαυμαστές του Χίτλερ" καταλήγοντας ότι "με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα και τώρα αθωώνονται στο ένα δικαστήριο μετά το άλλο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL