Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: "Προθύμους" κατά της Τεχεράνης αναζητεί η Ουάσιγκτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: "Προθύμους" κατά της Τεχεράνης αναζητεί η Ουάσιγκτον

Τις προσπάθειές της για συγκρότηση πολυεθνούς συμμαχίας κατά του Ιράν συνεχίζει η Ουάσιγκτον φέρνοντας την ιρανική κρίση στο επίκεντρο της διάσκεψης των G20 που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία. Τις παραμονές της συνάντησης και εν αναμονή ενός ακόμη γύρου αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως επιδιώκει τη συγκρότηση "δύναμης προστασίας" της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο.

Την πρόταση παρουσίασε πρώτος ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι οι νέες οικονομικές κυρώσεις θα οδηγήσουν την Τεχεράνη στο τραπέζι του διαλόγου "αν δεν θέλει να δει την οικονομία της να καταρρέει". Αποκάλυψε πως, έπειτα από τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Ομάν, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εντατικές διαπραγματεύσεις με συμμάχους τους με στόχο τη συγκρότηση μιας ναυτικής συμμαχίας κατά του Ιράν.

"Έχουν γίνει πάρα πολλές επιθέσεις. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια περιβαλλοντική καταστροφή και εκτεταμένη απώλεια ζωής εξαιτίας των απερίσκεπτων ιρανικών προκλήσεων" τόνισε. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στη διάσκεψη των G20 και εξέφρασε την εκτίμηση πως μια "διεθνής δύναμη προστασίας" θα πετύχαινε όχι μόνο την απομόνωση του Ιράν αλλά και θα αποθάρρυνε τους πολιτικούς της συμμάχους από το να εξαπολύουν επιθέσεις στην περιοχή του Κόλπου.

Στο θέμα της αντιιρανικής ναυτικής συμμαχίας αναφέρθηκε μέσω Twitter και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας την... αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η χώρα του "προστατεύει" σήμερα στην περιοχή του Κόλπου τάνκερ από χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. "Γιατί προστατεύουμε τις ναυτιλιακές γραμμές για άλλες χώρες με μηδενική αποζημίωση;" διερωτήθηκε.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ, που την Πέμπτη φέρεται να έδωσε εντολή για επιθέσεις κατά του Ιράν για να την ανακαλέσει λίγη ώρα αργότερα, εμφανίστηκε χθες έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ένας νέος πόλεμος στον Κόλπο δεν περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στις προθέσεις του.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η χώρα του επιδιώκει τη "δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού" απέναντι στο Ιράν, ταξίδευε στο Ριάντ για συνομιλίες με έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο ίδιος, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η "ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ". Λίγο προτού αναχωρήσει τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι "σπουδαίοι σύμμαχοι απέναντι στην πρόκληση του Ιράν", αλλά δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πρόταση του Τραμπ για διάλογο. "Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προϋποθέσεις. Ξέρουν πώς να μας βρουν" τόνισε.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις νέες οικονομικές κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ, η Τεχεράνη εκτίμησε ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί τόνισε παράλληλα ότι η χώρα του χαιρετίζει κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου έπειτα από εβδομάδες επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL