Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.7°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.5°C20.7°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.0°C18.2°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.3°C16.3°C
0 BF 60%
Τα έσπασαν Μέι - Κόρμπιν για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα έσπασαν Μέι - Κόρμπιν για το Brexit

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο οδηγείται η Βρετανία για το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε τον τερματισμό των συνομιλιών με τη Συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι διαπιστώνοντας την αδυναμία της να υλοποιήσει την όποια διακομματική συμφωνία. Προηγουμένως η Μέι είχε υποκύψει στις πιέσεις από το κόμμα της συμφωνώντας να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών και από την πρωθυπουργία στις αρχές Ιουνίου.

Οι συνομιλίες προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν λόγω της «αυξανόμενης αδυναμίας και αστάθειας» της κυβέρνησης, σημείωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε επιστολή του στη Μέι, υπογραμμίζοντας ότι η εξουσία της έχει διαβρωθεί και δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού. Οι Εργατικοί θεωρούν ότι οι όποιοι συμβιβασμοί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων θα ακυρωθούν, στη συνέχεια από τον επόμενο ηγέτη των Συντηρητικών και πιθανό πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε πως οι Εργατικοί θα αντιταχθούν στη συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε. για το διαζύγιο, όταν αυτή κατατεθεί για τέταρτη φορά στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου, καθώς έχει ήδη απορριφθεί σε τρεις ψηφοφορίες. Οι Συντηρητικοί υπέρμαχοι του σκληρού Brexit θα καταψηφίσουν επίσης τη συμφωνία προκειμένου να αναγκαστεί σε παραίτηση η Μέι και να αρχίσει ο εσωκομματικός αγώνας για τη διαδοχή της.

Η καταληκτική προθεσμία που έδωσε η Ε.Ε. για το Brexit είναι η 31η Οκτωβρίου. Μέχρι τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί η Βρετανία σε πρόωρες εκλογές εφόσον δεν υπάρξει ένας ισχυρός ηγέτης που θα συσπειρώσει τους Συντηρητικούς μετά και την αναμενόμενη νίκη του λαϊκιστή δεξιού ηγέτη Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL