Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Συνάντηση κορυφής Πούτιν - Κιμ στο Βλαδιβοστόκ / Συνάντηση κορυφής Πούτιν - Κιμ στο Βλαδιβοστόκ: Συμφωνία με όλους, όχι μόνον με τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση κορυφής Πούτιν - Κιμ στο Βλαδιβοστόκ / Συνάντηση κορυφής Πούτιν - Κιμ στο Βλαδιβοστόκ: Συμφωνία με όλους, όχι μόνον με τις ΗΠΑ

Αλλάζουν εκ των πραγμάτων οι όροι του σκληρού παζαριού για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μετά τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Κιμ στο Βλαδιβοστόκ και τη σαφή τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ότι οποιαδήποτε συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι πολυμερής και όχι διμερής.

Η δήλωση Πούτιν υπονοεί την "αφαίρεση" απ’ την Ουάσιγκτον της πρωτοβουλίας των κινήσεων -κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε εύλογη και σταθερή επιδίωξη για τη ρωσική πλευρά- και την άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της παλαιότερης εξαμερούς διαπραγματευτικής ομάδας, στην οποία εκτός των ΗΠΑ και της Β. Κορέας συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αφήσει να διαφανεί με πολλούς τρόπους ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση Τραμπ και τις υποσχέσεις του ίδιου ότι δεν επιδιώκει κάτι άλλο πέραν της αποπυρηνικοποίησης. Έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να εξασφαλίσει εγγυήσεις πως η εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματός της δεν θα σηματοδοτήσει οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος ή νέους οικονομικούς και διπλωματικούς αποκλεισμούς, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιράν.

Κατά τα φαινόμενα αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα των συνομιλιών του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ρώσο Πρόεδρο, καθώς η αμερικανική "αποκλειστικότητα" στην διαμόρφωση και τη δρομολόγηση των εξελίξεων στο ζήτημα της κορεατικής αποπυρηνικοποίησης δεν ενθουσιάζει καμία από τις δύο πλευρές.

"Όχι στο δίκαιο του ισχυρότερου"

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως οι υποσχέσεις που δίνουν οι ΗΠΑ στη βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν είναι αρκετές για να πειστεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της, ενώ οποιεσδήποτε αμερικανικές εγγυήσεις χρειάζεται να υποστηριχθούν και από τ' άλλα κράτη που συμμετείχαν στις εξαμερείς συνομιλίες.

"Οι Βορειοκορεάτες χρειάζονται μόνο εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Αυτό είναι όλο. Όλοι μας, από κοινού, πρέπει να το σκεφθούμε αυτό (...) οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών ενδεχομένως να μην είναι αρκετές", σημείωσε ο Πούτιν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να είναι διεθνείς, νομικά δεσμευτικές και να στηρίζουν την κυριαρχία της Βόρειας Κορέας συμπλήρωσε.

Η πρώτη σύνοδος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, με παρόντες ελάχιστους συμβούλους τους, κράτησε τον διπλάσιο χρόνο από τα 50 λεπτά που προβλέπονταν από το πρόγραμμα. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Κιμ "πολύ ανοικτό" καθώς και "εμπεριστατωμένο" και "ενδιαφέροντα" συνομιλητή.

Υποσχόμενος να ενημερώσει τις ηγεσίες της Κίνας και των ΗΠΑ για τις συνομιλίες του, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι δυνατή και πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μια πορεία βήμα - βήμα προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη. "Το πιο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί (...) η ισχύς του διεθνούς δικαίου και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου το διεθνές δίκαιο, και όχι πλέον το δίκαιο του ισχυρότερου, καθορίζει την πορεία των υποθέσεων στον κόσμο" διεμήνυσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Με τις συνομιλίες Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ να έχουν βαλτώσει, η συνάντηση κορυφής στο Βλαδιβοστόκ έδωσε στην Πιονγκγιάνγκ μια ευκαιρία να επιδιώξει ρωσική υποστήριξη και ενδεχόμενη ελάφρυνση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της. Για το Κρεμλίνο η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να δείξει ότι παραμένει ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να απομονώσουν τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL