Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
"Σταυροφόροι" στον Ειρηνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σταυροφόροι" στον Ειρηνικό

Το τυφλό μίσος, ο εξτρεμισμός και οι εμμονές που χαρακτηρίζουν τον αντιμεταναστευτικό λόγο της Ακροδεξιάς βρήκαν χθες την έκφρασή τους σε μια ακόμη πολύνεκρη δολοφονική επίθεση. Μια σφαγή που, παραδόξως, σημειώνεται σε μια χώρα η οποία ιδρύθηκε από μετανάστες και διαθέτει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταναστευτικών εισροών στον κόσμο.

Σαράντα εννέα νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, και τουλάχιστον 48 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των ένοπλων επιθέσεων που σημειώθηκαν την ώρα της προσευχής της Παρασκευής για τους μουσουλμάνους σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία. Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν χαρακτήρισε την επίθεση -τη χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας- ως "τρομοκρατική" και έκανε λόγο για "μια από τις σκοτεινότερες μέρες της Νέας Ζηλανδίας".

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωνε, την ίδια ώρα, ότι έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις και ότι μέλη της εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ανακαλύφτηκαν σε αυτοκίνητο. Ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη ένας 28χρονος Αυστραλός, ο Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος μετέδωσε ζωντανά στο Facebook βίντεο που τον δείχνει να οδηγεί το αυτοκίνητό του έξω από το πρώτο τέμενος, να μπαίνει σ' αυτό οπλισμένος και να ανοίγει πυρ στα τυφλά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πυροβολούσε για αρκετά λεπτά και άλλαξε τουλάχιστον πέντε γεμιστήρες στο αυτόματο όπλο του. Το φονικό όπλο έγραφε ακροδεξιά συνθήματα και εμβλήματα, ενώ κατά μήκος της κάνης διακρίνεται η ελληνική λέξη "Τουρκοφάγος" γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες. Παραμένει άγνωστο αν ο Τάραντ, που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Δικαιοσύνη, είχε συνεργούς στις δύο επιθέσεις.

Στο "μανιφέστο" που ανάρτησε στο Διαδίκτυο προτού πραγματοποιήσει τις επιθέσεις ο φερόμενος δράστης αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικοσοσιαλιστής και φασίστας. Καταγγέλλει τη "γενοκτονία" που υφίσταται σήμερα η "λευκή φυλή", προτρέπει στη δημιουργία μιας "ατμόσφαιρας φόβου" για τους απανταχού μουσουλμάνους και χαιρετίζει το παράδειγμα του ακροδεξιού μακελάρη της Νορβηγίας Άντερς Μπρέιβικ που, όπως υποστηρίζει, έδωσε την έγκρισή του για το χτύπημα.

Όλες οι αναφορές του Τάραντ παραπέμπουν στην Ευρώπη. "Η ταυτότητα και το αίμα μου είναι ευρωπαϊκή" σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει και την καταγωγή του από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Αγγλία. "Είμαι ένας λευκός από μια απλή οικογένεια που αποφάσισε να υψώσει το ανάστημά του για να διασφαλίσει το μέλλον του λαού μου" τονίζει.

Εντύπωση προκαλούν επίσης οι αναφορές στους Τούρκους, τους οποίους προειδοποιεί να μην τολμήσουν να ζήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. "Ερχόμαστε να πάρουμε τη Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και μιναρέ στην πόλη. Η Αγία Σοφία θα ελευθερωθεί από μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα είναι και πάλι δικαιωματικά χριστιανική" γράφει.

Επόμενο ήταν μια από τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις να προέλθει από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε την επίθεση ως νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας. "Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν καρκίνος" τόνισε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Για μια παράλογη πράξη βίας, "αντίθετη στις αξίες και στην κουλτούρα ειρήνης και ενότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται με τη Νέα Ζηλανδία", έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Η Γαλλία ορθώνει το ανάστημά της εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού και δρα με τους εταίρους της εναντίον της τρομοκρατίας στον κόσμο" έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το "ρατσιστικό μίσος" στο Κράισττσερτς καταδίκασε με ανάλογο μήνυμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μηνύματα καταδίκης του πολιτικού κόσμου

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση της χώρας.

"Είμαστε σοκαρισμένοι από το τρομοκρατικό χτύπημα" ανήρτησε ο πρωθυπουργός στο Twitter. O Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως "εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ν. Ζηλανδίας. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την ανεκτικότητα και τη θρησκευτική ελευθερία, ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τον ρατσιστικό μίσος".

"Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία θα πρέπει να ηττηθούν. Η ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της φυλής, της προέλευσης, της εθνικής ταυτότητας και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία. Μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η ειρηνική συνύπαρξη, η δημοκρατία" επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την "οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία" εξέφρασε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως "βρίσκομαι σήμερα στη Θράκη, μια περιοχή που η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων είναι υποδειγματική. Η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο ρατσισμός δεν χωρούν σε σύγχρονες κοινωνίες".

"Αυτά τα εγκλήματα δείχνουν πού μπορεί να φτάσει η ρατσιστική - φασιστική ιδεολογία και μίσος. Αυτά πρέπει να αντιπαλέψουν οι λαοί στη ρίζα τους, για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες", υπογράμμισε το ΚΚΕ.

"Στην Ελλάδα, οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας της τρομακτικής επίθεσης κατά των τζαμιών" αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL