Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Αντόνιο Μαΐγιο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος "Εμπρός Ανδαλουσία" / Αντόνιο Μαΐγιο: Αριστερό και δημοκρατικό μέτωπο εναντίον ακροδεξιάς και λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντόνιο Μαΐγιο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος "Εμπρός Ανδαλουσία" / Αντόνιο Μαΐγιο: Αριστερό και δημοκρατικό μέτωπο εναντίον ακροδεξιάς και λιτότητας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στην Ανδαλουσία υπερασπίζουμε τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματά μας. Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες πραγματοποιούν μια ακροδεξιά στροφή στην Ανδαλουσία και σε ολόκληρη την Ισπανία στοχεύοντας να μετατρέψουν τη συμμαχία τους με το ακροδεξιό Vox των νοσταλγών του Φράνκο σε μοντέλο για τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας.

Η Αριστερά θα προσπαθήσει να κερδίσει ακόμη περισσότερους «δήμους της αλλαγής» τον Μάιο γιατί ξέρει να κυβερνάει καλύτερα και να προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από την κρίση, φιλοδοξώντας σε εθνικό επίπεδο να ξεπεράσει τις πολιτικές της λιτότητας με μια σειρά κοινωνικών μέτρων που συμφώνησε με τους Σοσιαλιστές στον προϋπολογισμό, που θα αποτελέσουν τη μαγιά για τη νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», τόνισε στην «Αυγή» ο Αντόνιο Μαΐγιο, καθηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του “Εμπρός Ανδαλουσία” (Adelante Andalucia) στην τοπική Βουλή και γενικός συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς της Ανδαλουσίας IULV-CA.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ανδαλουσία με τη νέα ακροδεξιά τοπική κυβέρνηση;

Ξεκίνησε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο με την είσοδο του Τραμπ, του Μπολσονάρου και κάθε είδους αντιδραστικού λαϊκιστικού κινήματος στη ζωή της τοπικής κοινωνίας. Άλλαξε ο άξονας της πολιτικής συζήτησης στην Ανδαλουσία, γιατί μετατοπίστηκε στο μεταναστευτικό και την εθνική ταυτότητα από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησαν η κρίση και η νεοφιλελεύθερη λιτότητα.

Οδηγούμαστε σε σενάριο κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, που είναι το τελευταίο πράγμα που συμφέρει τον κόσμο της εργασίας, γιατί η κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από την κρίση δεν βρίσκει στο πολιτικό επίπεδο την απάντηση στη δημιουργία ενός ενωτικού χώρου. Αυτό μας ανησυχεί.

* Πώς βλέπετε το Vox;

Είναι ένα αντιδραστικό και ακροδεξιό κίνημα, μια ομάδα νοσταλγών της δικτατορίας του Φράνκο, μοιάζει με τη Χρυσή Αυγή που έχετε στην Ελλάδα, με τον Μπολσονάρου στη Βραζιλία ή με τον Τραμπ στις ΗΠΑ. Αποτελεί το μείγμα της κάθε αντιδραστικής ιδεολογίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Ακροδεξιά χέρι - χέρι με τον νεοφιλελευθερισμό

* Την ίδια στιγμή βλέπουμε μια ταχύτατη στροφή του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών σε ακροδεξιές θέσεις...

Είναι αλήθεια. Δεν είναι μόνο η παρουσία του Vox, αλλά το γεγονός ότι το μήνυμα των δύο αυτών κομμάτων ριζοσπαστικοποιείται σε ακροδεξιές θέσεις, έχουμε δηλαδή μια ακροδεξιά προσέγγιση του αποκλεισμού, τη δημιουργία μιας ξενοφοβικής δεξιάς και στο οικονομικό επίπεδο μιας δεξιάς με βαθιά νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

* Στην Ανδαλουσία οι Σοσιαλιστές έχασαν 400.000 ψήφους. Πού οφείλεται αυτή η κατάρρευση της Σουζάνα Ντίαθ;

Μια καλή ερώτηση που θα έπρεπε να κάνετε στη Σουζάνα Ντίαθ γιατί υιοθέτησε τις πολιτικές, τις αρχές και τις αξίες των πολιτικών αντιπάλων της. Η Ντίαθ κέρδισε τις εκλογές γιατί το κόμμα της πήρε τις περισσότερες ψήφους, αλλά έχασε πολιτικά και ιδεολογικά την ηγεμονία της. Πώς μπορείς να κερδίσεις την πολιτική μάχη όταν έχεις χάσει ιδεολογικά; Την ηγεμονία την έχουν αυτοί που υιοθέτησαν τα μηνύματά τους.

Κυβέρνησε μαζί με τους Πολίτες υιοθετώντας τις πολιτικές τους, μειώνοντας τη φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες αποστερώντας από τα δημόσια οικονομικά περίπου 600 εκατ. ευρώ σε μια τετραετία. Ένα τεράστιο λάθος για μια Περιφέρεια όπως της Ανδαλουσίας, πλήττοντας κυρίως τη δημόσια Υγεία, γιατί δεν υπήρχαν πόροι στήριξής της. Η Ντίαθ επέλεξε να συμμαχήσει με τους «Πολίτες» αποκλείοντας τη συμμαχία της με την Ενωμένη Αριστερά και το Podemos, προτίμησε τους δεξιούς λαϊκιστές από την Αριστερά.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια καθαρά ταξική συμμαχία με στόχο άγριες ιδιωτικοποιήσεις, την εξασθένηση του κράτους και του Δημοσίου και την αποδυνάμωση της μόνης περιουσίας που έχουν αυτοί που δεν έχουν τίποτα ή έχουν πολύ λίγα, την εγγύηση των δικαιωμάτων τους για δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία, το Κοινωνικό Κράτος. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να δουν τη διαγραφή αυτών των δικαιωμάτων.

Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου

* Ψήφους όμως έχασε και η Αριστερά...

Δεν είχαμε το εκλογικό αποτέλεσμα που ελπίζαμε. Δεν δώσαμε την εικόνα ότι είμαστε η αναγκαία εναλλακτική λύση. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό κόσμο με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να απέχουν. Κάναμε μια αυτοκριτική για τις ανεπάρκειες που είχαμε και θα προσπαθήσουνε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου έως τον Μάιο που έχουμε τις δημοτικές εκλογές. Ελπίζω να πήραμε το μάθημά μας και να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τους δημοκρατικούς και ευαίσθητους πολίτες.

* Φαίνεται ότι τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα δεν κέρδισαν επιπλέον ψήφους, αλλά ότι νίκησαν εκμεταλλευόμενα την αποχή...

Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είχαμε καμιά μεγάλη αύξηση του εκλογικού σώματος της Δεξιάς, αλλά μια έλλειψη κινήτρων των δημοκρατικών ψηφοφόρων να ψηφίσουν.

Αντιδραστική ρητορική

* Βλέπουμε επίσης ότι σχεδιάζουν μια επίθεση εναντίον των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και κυρίως συγκεκριμένων ομάδων...

Τα τρία κόμματα κέρδισαν τις εκλογές έχοντας ως σύνθημα την επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, της ισότητας, των ΛΟΑΤ και άλλων κοινωνικών ομάδων, και μια αντιδραστική ρητορική με στόχο το πισωγύρισμα της κοινωνίας μας στα σκοτάδια προηγούμενων δεκαετιών.

* Στη Σεβίλλη πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν έξω από την τοπική Βουλή και είδαμε μεγάλες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε δεκάδες -εάν όχι εκατοντάδες- πόλεις έως και χωριά...

Η κοινωνία της Ανδαλουσίας έστειλε με τις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τα δικαιώματά της και ότι θα αγωνιστεί για να τα υπερασπιστεί. Οι δημοκρατικοί πολίτες κατάλαβαν ότι κέρδισαν η Δεξιά και η Ακροδεξιά. Μπορεί να μην κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας των πολιτών που έδειξε ότι είναι έτοιμο να αγωνιστεί σκληρά για να μην έχουμε το παραμικρό πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας.

* Εκτιμάτε ότι το «μοντέλο της Ανδαλουσίας» μπορεί να μετατραπεί στο κυρίαρχο μοντέλο συνεργασίας των τριών αυτών κομμάτων στις αυτοδιοικητικές και πιθανώς στις βουλευτικές εκλογές;

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουν να το κάνουν. Θα προσπαθήσουν να κυβερνήσουν και οι τρεις τόσο στους δήμους και τις Περιφέρειες όσο και στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. Στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε αυτή την προοπτική. Ελπίζουμε να κινητοποιήσουμε όσους απείχαν, οι οποίοι, εάν ήξεραν το αποτέλεσμα, θα είχαν έρθει να ψηφίσουν. Δεν καταφέραμε να τους κινητοποιήσουμε τη στιγμή που έπρεπε.

Υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας

* Οι «δήμοι της αλλαγής» και η δουλειά που κάνατε τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά μεγάλων πόλεων μπορούν να αποτελέσουν το πεδίο κινητοποίησης του δημοκρατικού κόσμου;

Είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε με διαφορετικό τρόπο υπερασπίζοντας την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από την κρίση και ότι οι δήμοι μπορούν να υιοθετήσουν πολιτικές κοινωνικής προστασίας, ότι μια οργάνωση σαν τη δική μας, που έχει ριζώσει στις πόλεις και τα χωριά της Ανδαλουσίας, μπορεί να οδηγήσει στην αναδιοργάνωση και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και να κατακτήσει εκατοντάδες «δήμους της αλλαγής», από τους 80 δήμους που ελέγχει η Ενωμένη Αριστερά και τους σημαντικούς δήμους που ελέγχει το Podemos, όπως το Κάδιθ ή το Πόρτο Ρεάλ.

Με τους «δήμους της αλλαγής» υιοθετούμε πολιτικές συνοχής της κοινωνίας, στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προσπαθούν να μας επιβάλουν και που δεν απέχει από αυτή που εφάρμοζε στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία.

* Εάν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός που συμφωνήσατε με τους Σοσιαλιστές, μπορεί να αναχαιτιστεί η πολιτική λιτότητας και να δοθεί το μήνυμα αλλαγής πολιτικής και ανάκτησης του προοδευτικού εκλογικού χώρου;

Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε με τους Σοσιαλιστές και περάσει ο προϋπολογισμός, θα υπάρχει η ελπίδα ότι εφαρμόζεται μια πολιτική προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η στάση των εθνικιστικών καταλανικών κομμάτων, γιατί θα πρέπει να στηρίξουν τον προϋπολογισμό. Προβλήματα πάντως παρουσιάζονται και από τις βαθιές αντιφάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την υιοθέτηση βαθιών μεταρρυθμίσεων και διεύρυνσης των δικαιωμάτων.

* Αναφερθήκατε στον καταλανικό εθνικισμό. Ο ισπανικός εθνικισμός τροφοδότησε την άνοδο του Vox;

Οι εξελίξεις στην Καταλωνία διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στις εκλογές στην Ανδαλουσία και στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Είχαμε την έκφραση ενός αντιδραστικού κινήματος, στα πρότυπα των ΗΠΑ, της Ιταλίας ή της Βραζιλίας, αλλά και μιας εθνικιστικής έξαρσης εναντίον της προσπάθειας των εθνικιστών της Καταλωνίας για την ανεξαρτησία της.

* Οι εξελίξεις στην Ανδαλουσία ανησύχησαν όχι μόνο την Αριστερά, αλλά και άλλες πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη ή τμήματά τους...

Δυστυχώς βλέπουμε την Ευρώπη να στέκεται μακριά από τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Νομίζαμε ότι η Ακροδεξιά, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός ήταν μακριά από εμάς και αφορούσε τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά ή της Κεντρικής Ευρώπης, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Ιταλία. Δυστυχώς έφθασε και στην Ισπανία.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρύ μέτωπο αριστερών, αντιφασιστικών, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για ν' αγωνιστούμε από κοινού και να τους νικήσουμε χωρίς να υιοθετούμε πιο μετριοπαθείς απόψεις και πολιτικές, αλλά διατηρώντας τις διακριτές γραμμές μας για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής χώρας και μιας διαφορετικής Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL