Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.1°C20.3°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.7°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
4 BF 72%
Μαύρα σύννεφα πάνω από τη Ρώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαύρα σύννεφα πάνω από τη Ρώμη

Δύο επικίνδυνα φαντάσματα περιπλανιούνται και ναρκοθετούν τις προσπάθειες της Ευρώπης να βγει από την κρίση και να οικοδομήσει ένα διαφορετικό μέλλον. Πρώτον, το φάντασμα της λιτότητας και του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα, που στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής κυβέρνησης κλυδωνίζει την εύθραυστη ακόμη εμπιστοσύνη ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έφθασε στο τέλος του τούνελ.

Δεύτερον, το μαύρο φάντασμα του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, που κινδυνεύει να πάρει τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του Ματέο Σαλβίνι για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι επίτροποι Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία προειδοποίησαν ότι ο προϋπολογισμός καταγράφει μια “χωρίς προηγούμενο παρέκκλιση στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας” και “μια πολύ σοβαρή ασέβεια έναντι των υποχρεώσεων προς το συμφωνο”, ζητώντας από τη Ρώμη να απαντήσει έως τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, κρούοντας παράλληλα και το καμπανάκι για το χρέος της χώρας πάνω από το 130%.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ταξίδεψε στη Ρώμη και συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον Τρία, ο οποίος υπογράμμισε ότι “αυτή τη στιγμή ανοίγει ο διάλογος με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό”.

Προηγουμένως τα spreads εκτινάχθηκαν στα σχεδόν απαγορευτικά επίπεδα των 327 μονάδων βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, και το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,9%.

Από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ελπίζοντας ότι θα αποφύγει πιθανώς ακόμη και διπλή υποβάθμιση από τη Fitch και τη Standard & Poor’s πριν από τα τέλη του μήνα, που σε αυτή την περίπτωση θα οδηγούσε τα ιταλικά ομόλογα στην κατηγορία των “σκουπιδιών”.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός βρήκε χθες στις Βρυξέλλες όλες τις πόρτες κλειστές. Ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό δήλωσε σίγουρος ότι σε μερικές ημέρες η Κομισιόν θα απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, για να διορθώσει αργότερα ότι επρόκειτο για προσωπική του άποψη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη συνάντησή του με τον Κόντε εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον ιταλικό προϋπολογισμό και δήλωσε την πλήρη στήριξή του στην Κομισιόν.

Ο “σύμμαχος “ του Σαλβίνι και καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς προειδοποίησε ότι τα ελλείμματα είναι επικίνδυνα για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ιταλία δήλωσε φανατικός υποστηρικτής των παραμέτρων του Μάαστριχτ, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της νέας Ακροδεξιάς... της Δεξιάς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λεμέρ άνοιξε τον δρόμο της συνάντησης Μακρόν και Κόντε στις Βρυξέλλες προειδοποιώντας τη Ρώμη ότι δεν χρειαζόμαστε αναδιπλώσεις στα δημοσιονομικά και ότι αυτές θα τις πληρώσουμε όλοι μας.

Το “χτύπημα” ολοκλήρωσε ο Μακρόν κατά τη συνάντησή του με τον Κόντε: “Δεν δίνουμε μαθήματα σε κανέναν, αλλά οι κανόνες πρέπει να είναι σεβαστοί”.

Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι από τη σύνοδο κορυφής προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αμφισβητούνται οι κανόνες στο εσωτερικό της Ε.Ε. γιατί μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα και να προκληθούν ζημιές στην ανάπτυξη.

Σαλβίνι: Ο “νονός” των λαών

“Μου αρέσει που βλέπουν σε μένα ένα σημείο αναφοράς για την προστασία των λαών, ακόμη και έξω από την Ιταλία” τόνισε ο Σαλβίνι στη “Ρεπούμπλικα” αυτοανακηρυσσόμενος προστάτης ή, καλύτερα, νονός των λαών της Ευρώπης, αφού μια σειρά ακροδεξιά και φασιστοειδή κόμματα τον βλέπουν ήδη ως τον υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Αυστριακοί του Κόμματος των Ελευθέρων χαιρέτισαν την προοπτική αυτή παρ' όλο που τα εθνικιστικά κόμματα θα ήταν δύσκολο να έχουν έναν κοινό υποψήφιο πρόεδρο για την Κομισιόν. Ο ίδιος ο Σαλβίνι δήλωσε πάντως ότι έχει ακόμη χρόνο για... να το σκεφτεί προειδοποιώντας την Κομισιόν να μην στείλει “επιτρόπους, τρόικες και μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες”, γιατί το ιταλικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ντι Μάιο: Επίτροποι, δαγκώστε τις... γλώσσες σας

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο προειδοποίησε με ύφος δημοδιδασκάλου: “Ο Έτινγκερ και οι άλλοι επίτροποι θα έπρεπε να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν σοβαρά άτομα και να δαγκώνουν τρεις φορές την γλώσσα τους πριν κάνουν δηλώσεις, όπως έκανε ο κ. Παλόμαρ στο διήγημα του Καλβίνο, που, εάν στο τρίτο δάγκωμα της γλώσσας του ήταν σίγουρος γι' αυτό που ήθελε να πει, το έλεγε, αλλιώς έσκαζε”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία χωρών εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης για να μην φανεί η αντιπαράθεση για το υψηλό έλλειμμα της Ρώμης ως μια αντιδικία της ευρωπαϊκής κυβέρνησης με την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL