Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Γερμανία / Γερμανία: Το AfD παγιώνεται στη δεύτερη θέση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Το AfD παγιώνεται στη δεύτερη θέση

Το ακροδεξιό AfD είναι σαφώς ο μεγάλος ευνοημένος από κάθε κυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Τον Ιούλιο, η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το προσφυγικό ανέβασε το κόμμα στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, επιτρέποντάς του να ξεπεράσει για πρώτη φορά τους Σοσιαλδημοκράτες. Η πρόσφατη διαμάχη για τα γεγονότα του Κέμνιτς του έδωσε ακόμη δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η τελευταία δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD εμφανίζει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 18%. Στην πρώτη θέση παραμένει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), που όμως δείχνει όλο και πιο αποδυναμωμένη, καθώς το ποσοστό της έχει πλέον υποχωρήσει στο 28%. Πρόκειται δηλαδή για το χειρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη των δημοσκοπήσεων του ARD το 1997.

Πτωτική τάση συνεχίζει να παρουσιάζει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, που υποχωρεί τώρα στο 17%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15% (+1%), η Αριστερά (Die Linke), η οποία παραμένει σταθερή στο 10%, και οι Φιλελεύθεροι με ποσοστό 9% (+1%). Σημειώνεται επίσης ότι με βάση την ίδια μέτρηση τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό υποστηρίζει το 45% των ερωτηθέντων.

Στα μόλις πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυσή του, το AfD γνώρισε μόνο την άνοδο. Η πρώτη του συμμετοχή σε ομοσπονδιακές εκλογές το 2013 δεν εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο για μερικές χιλιάδες ψήφους - έλαβε 4,7%, με το εκλογικό όριο στο 5%. Η ανοδική τάση επιβεβαιώθηκε πάντως στις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου, όταν το ξενοφοβικό κόμμα κατέλαβε 7,1% εκλέγοντας επτά ευρωβουλευτές.

Η προσφυγική κρίση έδωσε στο AfD την ευκαιρία να βγει μια και καλή από το πολιτικό περιθώριο. Μέσα σε λίγους μήνες, από κόμμα διαμαρτυρίας για το ότι η Γερμανία "τρέφει μέσω Ε.Ε. τους τεμπέληδες του ευρωπαϊκού Νότου", το ακροδεξιό μόρφωμα επικέντρωσε τη ρητορική του στην "εισβολή" που δεχόταν η χώρα από τους μετανάστες, μετέτρεψε το ισλάμ στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο και ξεκίνησε την προσπάθειά του να "απενοχοποιήσει" τη Γερμανία από το ναζιστικό παρελθόν της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL