Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ο πόνος δεν χρειάζεται πασαρέλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόνος δεν χρειάζεται πασαρέλες

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

“Ο γιος μου δεν θα γίνει ένας αριθμός στον κατάλογο των θυμάτων των ιταλικών αποτυχιών, θα προσπαθήσω να υπάρξει δικαιοσύνη γι' αυτόν και για τους άλλους: δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν θέλουμε μια ψευτοκηδεία, αλλά μια τελετή στο σπίτι, στη δική μας εκκλησία στο Τόρε Ντελ Γκρέκο. Είναι ένας ιδιωτικός πόνος, που δεν χρειάζεται πασαρέλες. Από σήμερα ξεκινά ο πόλεμός μας για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια: δεν πρέπει να ξανασυμβεί” έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο πατέρας ενός από τους τέσσερις νέους από τη Νάπολη που συνάντησαν τον θάνατο στη γέφυρα Μοράντι πηγαίνοντας για διακοπές στην Ισπανία.

Τη δημοσία δαπάνη κηδεία όλων των νεκρών στη Γένοβα, παρουσία του Πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Κόντε, απέρριψε η μητέρα ενός ακόμη νέου δηλώνοντας ότι: “Το κράτος το δημιούργησε αυτό, δεν πρέπει να εμφανιστούν μπροστά μας: είναι εξευτελιστική η πασαρέλα των πολιτικών”.

Οι μισές σχεδόν οικογένειες των θυμάτων γύρισαν την πλάτη τους σε ένα κράτος που δεν το αισθάνονται δικό τους και απαιτούν να μάθουν ποιος ευθύνεται για τον θάνατο 38 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ακόμη 15 αγνοούμενοι. Στον χώρο της Έκθεσης της Γένοβα είχαν τοποθετηθεί μέχρι χθες αργά το απόγευμα 14 φέρετρα, ενώ άλλες 7 οικογένειες θα αποφάσιζαν την τελευταία στιγμή αν θα συμμετείχαν στη δημόσια τελετή.

Στην τελετή θα μπορούν να παρευρεθούν περίπου 1.800 άτομα, ενώ θα υπάρξουν και γιγαντοοθόνες. Εκτός από τη χριστιανική δέηση θα πραγματοποιηθεί και μουσουλμανική τελετή για τον Αλβανό υπήκοο που σκοτώθηκε από την κατάρρευση της γέφυρας.

Η τεχνική επιτροπή που δημιούργησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, ενώ θα είναι παρόντες και τεχνικοί της εταιρείας Autostrade, της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τους αυτοκινητοδρόμους.

Το ιταλικό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με επιστολή του ζητά από την εταιρεία Autostrade, που ανήκει στην Atlantia της οικογένειας Μπένετον, να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την κατασκευή μιας νέας γέφυρας και να απαντήσει “μέσα σε δεκαπέντε ημέρες” για τα αίτια της κατάρρευσης και τις αθετήσεις των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η τελευταία προσφυγή κατά της εταιρείας είχε κατατεθεί στις 28 Ιουνίου του 2018 και ότι άλλα πέντε αιτήματα για αθέτηση όρων είχαν κατατεθεί το 2017.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Ντι Μάιο και Σαλβίνι συμφώνησαν τελικά ότι θα πρέπει να ανακληθεί η άδεια διαχείρισης στην Autostrade, αλλά μέσα στο πλαίσιο και τους χρόνους που ορίζουν η Δικαιοσύνη και η νομοθεσία, ξεπερνώντας την αντιπαράθεσή τους για μια άμεση ανάκληση που πρότεινε ο επικεφαλής του Κ5Α και τον διάλογο με την εταιρεία των Μπένετον που πρότεινε ο αρχηγός της Λέγκας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Τονινέλι γιατί στις 31 Ιουλίου, στην Επιτροπή Δημοσίων Έργων της Γερουσίας, “είχε ζητήσει επισήμως ακόμη και την ακύρωση του σχεδίου για την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της Γένοβας”, ενώ επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό Κόντε όσο και στον Σαλβίνι εκτιμώντας ότι “είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται σε δείπνα και τηλεοπτικά προγράμματα αντί να συντονίζει τις έρευνες, να σπεκουλάρει στους νεκρούς και σε ένα δράμα και να μιλά για ανάκληση αδειών εκμετάλλευσης που δεν έχει ούτε διαβάσει”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα υπερασπίστηκε επίσης τη διαφάνεια των οικονομικών του σε αντιπαραβολή με τις δικαστικές περιπέτειες της Λέγκας του Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL