Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Δομή αλληλεγγύης κάτω από τα ερείπια / Ρόκο Παρίζι: Σωθήκαμε από τύχη, αλλά δεν έπεσε τυχαία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δομή αλληλεγγύης κάτω από τα ερείπια / Ρόκο Παρίζι: Σωθήκαμε από τύχη, αλλά δεν έπεσε τυχαία

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

“Σωθήκαμε από τύχη, αλλά κανείς να μην μας πει ότι δεν ήξερε για τη γέφυρα” τόνισε στην “Αυγή” ο Ρόκο Παρίζι, ο ένας από τους τρεις “αλληλέγγυους” που εργάζονταν τη στιγμή της κατάρρευσης στην αποθήκη ανακύκλωσης επίπλων της Κοινότητας Σαν Μπενεντέτο Αλ Πόρτο που ίδρυσε ο παπάς αντάρτης Ντον Γκάλο. Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Η μαρτυρία του Ρόκο αποτελεί και μια καταγγελία για τον άδικο θάνατο δεκάδων ανθρώπων στον βωμό των ιδιωτικοποιήσεων, του κέρδους, των πελατειακών σχέσεων και της πολιτικής διαφθοράς.

“Έβρεχε πάρα πολύ. Γύρω στις 11.40 με άλλους δύο βλέπαμε τη βροχή και λέγαμε να φύγουμε, γιατί δύσκολα θα ερχόταν κάποιος να αγοράσει έπιπλα. Ένας άνθρωπος έφυγε με το φορτηγάκι του και μας είπε ότι θα περάσει μια άλλη μέρα, ενώ μέσα στη μεγάλη αποθήκη μας ήταν μια γυναίκα με την κορούλα της και κοίταζαν τα έπιπλα. Ξαφνικά ακούσαμε έναν θόρυβο και είδαμε να γκρεμίζεται η οροφή και να πέφτουν κομμάτια του αυτοκινητοδρόμου και αμέσως δύο αυτοκίνητα και ένα φορτηγό μέσα στην αποθήκη μας. Μετά έπεσαν και άλλα αυτοκίνητα.

Σωθήκαμε από τύχη και κυρίως εγώ, που πριν από ένα λεπτό ήμουν σε έναν χώρο που καταπλακώθηκε. Καλέσαμε αμέσως ασθενοφόρο, την πυροσβεστική και την αστυνομία, ενώ ακούγαμε τη γυναίκα και το παιδί να ζητούν βοήθεια και να μην μπορούμε να φθάσουμε εκεί που βρίσκονταν. Είναι τρομερό να ακούς να σου ζητούν βοήθεια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να σώσεις τους ανθρώπους.

Όταν ήρθαν η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο, η αστυνομία μας απομάκρυνε. Ευτυχώς είδαμε στην τηλεόραση τη γυναίκα και το κοριτσάκι ότι είναι καλά, όπως και τον άνθρωπο που είχε έρθει να πάρει έπιπλα με το φορτηγάκι. Φυσικά έχουμε πάθει σοκ από το γεγονός ότι από τα αυτοκίνητα και το φορτηγό που έπεσαν μέσα δεν υπάρχουν διασωθέντες. Πέντε μέτρα έξω από την αποθήκη είχαν πέσει και άλλα αυτοκίνητα.

Τη λέγαμε 'γέφυρα του Μπρούκλιν', αλλά ήταν ένας 'χρόνιος ασθενής', το ξέραμε όλοι. Έχω περάσει χιλιάδες φορές από πάνω της και πάντα επιτάχυνα για να φύγω όσο πιο γρήγορα γινόταν. Επί τριάντα χρόνια την επισκεύαζαν διαρκώς. Προσπαθούσαν να παρατείνουν τη ζωή ενός 'χρόνιου ασθενούς'. Κανείς δεν μπορεί μας πει ότι κατέρρευσε τυχαία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL