Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Η Αργεντινή σε περιδίνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αργεντινή σε περιδίνηση

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Αργεντινή οδηγείται στο βάραθρο. Πρωτίστως φταίνε ο Πρόεδρος Μάκρι, το ΔΝΤ και η σκληρή λιτότητα. Δευτερευόντως φταίνε η Τουρκία, η κρίση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι εμπορικοί πόλεμοι του Τραμπ και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Εάν η Αργεντινή ζητούσε φρέσκο χρήμα από τις αγορές, θα έπρεπε να καταβάλει το απαγορευτικό επιτόκιο του 10,36% σε ετήσια βάση.

Το δολάριο εκτινάχθηκε κατά 3,3% στο ρεκόρ των 30,83 πέσος και οι μετοχές των εταιρειών της Αργεντινής υποχώρησαν κατά 9% στη Γουόλ Στριτ, ενώ οι τράπεζες της χώρας δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα διαφόρων τύπων χρεόγραφα και άλλα ομόλογα με τα οποία ο Μαουρίτσιο Μάκρι προσπάθησε να χρηματοδοτήσει το “οικονομικό θαύμα” του.

Από τη στιγμή της επιστροφής της Αργεντινής στα πλοκάμια του ΔΝΤ στις 22 Ιουνίου τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν κατά 6,4 δισ. δολάρια ή κατά 10,1%.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της χώρας με 50 δισ. δολάρια δεν άντεξε ούτε την καλοκαιρινή περίοδο, αφού η εκτίναξη του πληθωρισμού ήδη κοντά στο 40% ανέτρεψε τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια σε ανάλογα επίπεδα, στο 45% έως τον Οκτώβριο, να διακόψει τις πωλήσεις δολαρίων και να διαγράψει ομόλογα σε πέσο που φθάνουν τα 1 δισ. πέσο, αφού ορισμένα χρεόγραφα σε πέσο είδαν τα επιτόκιά τους να φθάνουν στο 73% σε ετήσια βάση και στο 49% για 36 ημέρες.

Το 50% των ομολόγων υπό διαγραφή ανήκουν σε εταιρείες επενδύσεων, δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της χώρας απειλούνται με το φάσμα μιας τεράστιας κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης από τις ανατιμήσεις όλων των ειδών και κυρίως των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση Μάκρι προσπαθεί να εμπλέξει και την Κριστίνα Κίρτσνερ στις έρευνες για τα “τετράδια Κ” και φαίνεται να χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να πλήξει την εικόνα της.

Η αστυνομία με δικαστική εντολή έκανε εφόδους και έρευνα σε δύο διαμερίσματα του κτηρίου όπου διαμένει η πρώην Πρόεδρος της χώρας αναζητώντας χρήματα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά δεν κατάφερε να μπει και στο διαμέρισμα της πρώην Προέδρου γιατί εμποδίστηκε από τους προσωπικούς φρουρούς της γερουσιαστή σήμερα Κριστίνα Κίρτσνερ.

Στο γεωπολιτικό επίπεδο ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Μάτις βρίσκεται από χθες στο Μπουένος Άιρες για “να διευρύνουμε τις συμμαχίες με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου έχει έννοια να το κάνουμε... γιατί, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη Λατινική Αμερική, έχουν ισχυρές συμμαχίες”.

Το αντικείμενο της επίσκεψης παραμένει επτασφράγιστο μυστικό αφού οι συζητήσεις που θα ολοκληρωθούν σήμερα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παραμικρή δημοσιογραφική κάλυψη. Το γεγονός ότι προηγουμένως ο Μάτις είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία του Τέμερ και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Χιλή του Πινιέρα ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση του πολιτικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική και κυρίως για τις δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες που θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL