Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Τουρισμός στο σπίτι του Εσκομπάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Τουρισμός στο σπίτι του Εσκομπάρ

Υπάρχουν οι τουρίστες που γοητεύονται από το ελληνικό -ή το ιταλικό, ή το ισπανικό, ή το καλιφορνέζικο- καλοκαίρι. Που τους αρκούν ο ήλιος, η θάλασσα και λίγο φλερτ. Υπάρχουν οι τουρίστες που γοητεύονται πρωτίστως από τα αστικά τοπία, βολτάρουν στην Ακρόπολη, στην Πιάτσα Ναβόνα ή τη γέφυρα του Μπρούκλιν, μπαινοβγαίνουν στα μουσεία και αναζητούν γραφικά ταβερνάκια, παραδοσιακές τρατορίες ή το καλύτερο κινέζικο στα στενά των μεγαλουπόλεων. Υπάρχουν οι τουρίστες που θέλουν να περιηγηθούν στην... κρίση. Θα θυμάστε το “πακέτο” που διαφήμιζε στους αναγνώστες του ο "Guardian" για την Αθήνα της κρίσης και που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Μόνο που η ιδέα δεν ήταν και τόσο πρωτότυπη. Εδώ και δεκαετίες ταξιδιωτικά γραφεία στη Βραζιλία προσφέρουν "τουρ" στις φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο για να γνωρίσει από κοντά ο ευαίσθητος -εντός ή εκτός εισαγωγικών- ταξιδιώτης τι όψη έχει η εξαθλίωση. Υπάρχουν, τέλος, και τουρίστες που έχουν αδυναμία στα αστυνομικά και τα θρίλερ, που αναζητούν τους τόπους που έγιναν θρυλικές δολοφονίες, που έζησαν διαβόητοι εγκληματίες, που συνηθίζονταν οι ανταλλαγές κατασκόπων. Γι' αυτό συνωστίζονται μπροστά στο Check Point Charlie στο Βερολίνο, γι' αυτό παραμονεύουν στις όχθες της λίμνης του Λοχ Νες, γι' αυτό πληρώνουν 75 δολάρια για ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών στο σημείο όπου ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μέινσον σκότωσε το 1969 τη Σάρον Τέιτ, τότε σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Η μόλις 26χρονη Τέιτ ήταν έγκυος και το έγκλημα είχε συγκλονίσει το Χόλιγουντ.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της "Deutsche Welle", τώρα το ταξιδιωτικό πρακτορείο Scott Michaels διοργανώνει εκδρομές με στόχο να παρουσιάσει και τη σκοτεινή πλευρά του Λος Άντζελες. Τα εισιτήρια συχνά εξαντλούνται και όποιος συμμετέχει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "dark tourist" ή, ελληνιστί, "σκοτεινός τουρίστας". Τον όρο εισήγαγαν το 1996 οι Τζον Λένον και Μάλκομ Φόλεϊ, δύο ερευνητές σε θέματα τουρισμού από τη Βρετανία.

Ο ακριβής ορισμός αυτού του είδους τουρίστα είναι δύσκολος, επισημαίνει ο Πέτερ Χοενχάους, ο οποίος είναι και ο ίδιος «dark tourist» και διατηρεί ιστοσελίδα παρέχοντας σχετικές συμβουλές. Ο "σκοτεινός τουρισμός" υπάρχει σε πολλές μορφές. Περιλαμβάνει τόπους όπου έγιναν, για παράδειγμα, εγκλήματα ή φυσικές καταστροφές.

Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι «σκοτεινοί τουρίστες» δεν συμπεριφέρονται πάντοτε με την προσήκουσα ευγένεια το γνωρίζει. Όσοι όμως είναι σοβαροί γνωρίζουν τα όρια και τον σκοπό του ταξιδιού τους.

Πολλοί από αυτούς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς έχουν αλλάξει φυσιογνωμία. Για παράδειγμα, η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ είναι σήμερα ζωολογικός κήπος και πάρκο αναψυχής. Εκεί όπου κάποτε ο ίδιος είχε πάρα πολλά σπίτια, διοργάνωνε πάρτι, όπου υπήρχε ελικοδρόμιο, μια αρένα για ταυρομαχίες και τεχνητές λίμνες, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα ίχνη του. Έχει κατασκευαστεί μόνο ένα μικρό μουσείο που θυμίζει τα εγκλήματα που διέπραξε. Εγκλήματα που στιγμάτισαν την πόλη Μεντεγίν όπου έδρασε ο περιβόητος εγκληματίας και όχι μόνο. Ο Εσκομπάρ κυριαρχούσε στο εμπόριο κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο και ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Οι τουρίστες όμως συρρέουν ακόμα και σήμερα για να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από το κτήριο Μονακό, ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτήρια του Εσκομπάρ.

Για τον Πέτερ Χοενχάους, ένας από τους λόγους που ωθούν τους τουρίστες σε αυτά τα μέρη είναι για να ξορκίσουν το κακό και να σκεφτούν πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιοι σε μια παρόμοια κατάσταση.

Ψηφίζοντας με το κινητό

Τον Νοέμβριο οι Αμερικανοί ψηφίζουν για ένα μεγάλο μέρος της Βουλής και της Γερουσίας - και κάποιοι από αυτούς μπορούν να το κάνουν με το κινητό τους. Στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια οι στρατιώτες ψηφοφόροι που υπηρετούν εκτός συνόρων μπορούν, αντί για επιστολική ψήφο, να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Voatz, στέλνοντας παράλληλα μια σέλφι που θα πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

"Οι άντρες και γυναίκες των Ένοπλων Δυνάμεων δικαιούνται περισσότερο από τον καθένα να ψηφίζουν και δεν επιτρέπεται να τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα" δηλώνει ο υπεύθυνος για τις εκλογές στη Δυτική Βιρτζίνια Μακ Γουόρνερ, που στηρίζει την εφαρμογή Voatz. Οι επικριτές της, πάντως, ανησυχούν τα μέγιστα και επισημαίνουν ότι στα χρόνια των κυβερνοεπιθέσεων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αυτή την τεχνολογία για μια δημοκρατική διαδικασία.

Ο επόμενος Τζέιμς Μποντ

"Το όνομά μου είναι Έλμπα, Ίντρις Έλμπα". Μ' αυτό το tweet ο Βρετανός ηθοποιός επιβεβαίωσε εμμέσως τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να είναι ο επόμενος Τζέιμς Μποντ μόλις αποχωρήσει από τον ρόλο ο Ντάνιελ Κρεγκ, που -λέει ότι- γυρίζει την τελευταία του ταινία ως πράκτορας 007. Οι φήμες πως έχουν επιλέξει τον Έλμπα οι παραγωγοί της θρυλικής σειράς ταινιών κυκλοφορεί από το 2014 - και εντάθηκαν πριν από λίγες μέρες, όταν η παραγωγός Μπάρμπαρα Μπρόκολι δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα» για έναν μη λευκό ήρωα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL